#ComunitatsResilients


Per José Luis Buenache, advocat especialista en polítiques socials i col·laborador de l’entitat santcugatenca Edbuilding.org.


El confinament obligat que ha alterat des de fa setmanes les nostres vides està ensenyant-nos moltes coses, algunes de molt positives (solidaritat, creativitat, empatia…) i d’altres potser no tant (limitació de drets, manca de contacte amb les persones que estimem i que no viuen amb nosaltres, Dragon Khan emocional, pèrdues de persones estimades sense possibilitat d’acomiadar-nos degudament…). Pel que fa a aquestes segones, que comporten o han provocat sense dubte patiment, és molt probable que un cop superades, ens facin més resilients.

Fotografia: inezdelprado.com

En Boris Cyrulnik, neuròleg, psiquiatre i psicoanalista nascut a Bordeus el 1937, fill d’una família jueva emigrant d’Ucraïna, amb tan sols 5 anys va veure com el seu pare i la seva mare eren deportats i assassinats a un camp de concentració nazi. Ell va aconseguir escapolir-se i va iniciar una infantesa nòmada que el va portar a passar per diferents orfenats i cases d’acollida. En l’actualitat és considerat la gran eminència mundial sobre resiliència, no només des del punt de vista acadèmic sinó, com acabem de veure, des de l’experiència i vivències personals pròpies.

“La resiliència és més que resistència, és també aprendre a viure”

(Boris Cyrulnik)

Doncs bé, en Boris defineix la resiliència com “l’inici d’un nou desenvolupament després d’un trauma”. Magnífica i entenedoríssima definició! És justament això que ens està passant en aquests moments; estem vivint un trauma o xoc emocional fruit de l’impacte de la maleïda pandèmia i dels efectes que està provocant en cadascú i cadascuna de nosaltres l’obligat confinament a les nostres cases. I ens en sortirem, és clar que sí, perquè la resiliència ens empeny a tirar endavant malgrat tot i ens ensenya a viure d’una altra manera.

I com són les persones més resilients? Doncs són persones que saben adaptar-se millor als canvis, persones que posen el focus en les seves fortaleses, persones que saben que cal acceptar per poder seguir avançant i, finalment, persones que creuen que ningú està immunitzat envers el patiment, que hem d’acceptar el dolor i, malgrat tot, n’hem de treure aprenentatges d’ell.

Des d’[ED]BUILDING considerem que esdevenir més resilient és quelcom que pot aprendre’s i entrenar-se. De fet, seria fantàstic que algú ens ensenyés a ser-ho més, oi? Per aquest motiu, des de la nostra entitat, en col·laboració amb d’altres com SIENA i INNATRIA, estem creant #ComunitatsResilients, un projecte que té com a finalitat ajudar-nos a sortir més enfortits i enfortides davant d’aquesta nova situació derivada de la covid-19, mitjançant un acompanyament a la reconstrucció personal, professional i emocional. Us animem a seguir amb atenció les properes passes d’aquest apassionant projecte!

Comparteix

Sant Cugat Magazine #103

Enquesta activa

En quin idioma t’atenen habitualment als comerços de la ciutat?

Directe TV

També et pot interessar

Abrir chat
Scan the code
Hola 👋
¿En qué podemos ayudarte?