(02/04/2022 – Redacció/)
Sant Cugat ha organitzat una sèrie d’activitats per celebrar el Dia Mundial de la Conscienciació de l’Autisme (2 d’abril). L’objectiu és fer visible el Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) a la ciutat –es calcula que uns 900 santcugatencs i santcugatenques tenen aquest trastorn- com a pas imprescindible per avançar cap a la plena inclusió d’aquestes persones a la nostra societat. Totes les activitats compten amb el suport de la Taula TEA Sant Cugat formada per l’Ajuntament i una catorzena d’entitats socials de la ciutat.
Enguany la celebració arriba amb novetats importants:
– Càpsules audiovisuals de sensibilització TIK TOK TEA: són 10 càpsules per difondre a través de les xarxes socials, en format TIK TOK, on a cada càpsula es desenvolupa un tema rellevant sobre el TEA: Introducció; la comunicació; les frustracions; estereotípies; rituals i patrons repetitius; interessos; capacitats; independència; dependència; l’espectre. El projecte neix d’una proposta de la Taula TEA. La seva funció inicial era sensibilitzar i donar a conèixer alguns dels aspectes més rellevants del TEA als cossos de seguretat de la Policia Local i els Mossos d’Esquadra per entendre i saber com respondre millor davant d’una persona amb aquest trastorn, tot i que finalment els missatges s’estenen al conjunt de la ciutadania. Aquestes càpsules, dirigides i produïdes per Marc Quevy, es publicaran a les xarxes socials de l’Ajuntament i estrenaran també el nou canal municipal de Tik Tok .
– Curtmetratge Fila 7 – Butaca 7: ha estat impulsat per l’Ajuntament i la Taula TEA Sant Cugat amb l’objectiu de visibilitzar el Dia Mundial de Sensibilització sobre l’Autisme. Escrit i dirigit per Joan Ramon Armadàs, explica una història real sobre inserció al voltant del Cicle de Cinema per a Tothom, una mostra de cinema que organitza el consistori mensualment als Cinemes Sant Cugat. La peça, de 12 minuts s’ha rodat íntegrament a Sant Cugat i està protagonitzada pels Miquel Sitjar i Mercè Rovira que han treballat al costat de famílies de la ciutat que conviuen amb l’autisme. Així el fil conductor del film és en Bernat Esteban, un jove actor amb TEA que ha interpretat el paper d’un adolescent al qual el cinema li fa por perquè està fosc i és molt sorollós. Amb l’ajuda dels pares i la seva germana (Anna Nubiola), en Bernat està disposat a tornar a anar al cinema en una sessió especial on els llums estan encesos i el volum està més baix.
Aquest curtmetratge s’estrenarà el 24 d’abril als Cinemes Sant Cugat, just abans de la pel·lícula “Ainbo” del Cicle Cinema per a tothom. També es podrà visualitzar al canal You Tube de l’Ajuntament.
Com en edicions anteriors el “Cicle de Cinema per a tothom” també tindrà un espai protagonista gràcies a la col·laboració dels Cinemes Sant Cugat i de Paidos Fundesplai. Concretament, el diumenge 3 d’abril a les 12 hores s’oferirà la sessió “D’Artacan i els tres gosqueters“; el diumenge 24 d’abril a les 12 hores “Ainbo“; el diumenge 22 de maig “Agata la meva veïna detectiu“; i el diumenge 19 de juny “Liguyear“. Les sessions, obertes a tots els públics, es fa en condicions especials de so i de llum i al vestíbul hi haurà espai de descans amb monitoratge.
D’altra banda, Sant Cugat continua amb el projecte “Guia’m pel Monestir”, les visites guiades que són conduïdes per persones afectades per la síndrome d’Asperger. El projecte, impulsat pels Museus de Sant Cugat i la Fundació Friends, va néixer l’any 2014 com una aposta per la integració laboral i social d’aquest col·lectiu. Les properes visites seran els dies 9, 10, 16, 17, 23, 24, 30 d’abril i 1 de maig.
La ciutat també acollirà l’exposició “Obrim mirades” amb fotografies capturades pels joves amb autisme de la Fundació Friends durant el desenvolupament d’un taller de fotografia. Es podrà visitar a la Casa de Cultura durant tot el mes d’abril.
Finalment, l’Ajuntament se suma al Dia Mundial de la Conscienciació de l’Autisme il·luminant de blau la façana de l’edifici consistorial.