22/09/2020 – Eva Jou
Durant la tardor i l’hivern se celebraran una sèrie d’actes per retre homenatge a les sis víctimes santcugatenques de l’holocaust nazi. La regidora d’Educació, Universitat i Memòria Històrica, Pilar Gorina, assegura que “no ens pot passar per alt aquest fet històric. Per això, com a Ajuntament, ens adherim a tots els actes de commemoració”.
Una de les principals actuacions que es portaran a terme és la col·locació de sis pedres Stolpersteine, en diferents indrets de la ciutat, amb els noms de cada un dels santcugatencs que van ser deportats als camps de concentració. Gorina explica que convocaran la ciutadania al Monestir de Sant Cugat per presentar les sis pedres Stolpersteine i el Quadern de Patrimoni, dedicat als “nostres” deportats. La regidora avança que es farà un itinerari “guiat” pels emplaçaments on van viure els sis santcugatencs deportats i s’hi “instal·laran” les pedres Stolpersteine.
Fins ara, gràcies a la tasca investigadora de l’historiador local José Fernando Mota, s’han localitzat 6 santcugatencs que van morir en aquests camps: Joaquín Moya Braulio, Francisco Calventus Navarro, Bonaventura Bartralot Auladell, Lorenzo Villa Gibanel, Miguel Sánchez García i Josep Puiggròs Paloma.
Tots aquests actes tindran lloc en el marc dels actes internacionals de memòria històrica a les víctimes de l’Holocaust. Així mateix, al llarg del 2021 es treballarà per “avançar” en la programació a Sant Cugat de la Xarxa de Memòria Històrica i Prevenció del Feixisme MAI MÉS, impulsada per Amical de Mathausen.
Programa Stolpersteine
Es tracta d’un projecte creat per l’escultor Günter Demnig, que relaciona art i memòria. És un dels monuments de memòria històrica més gran i descentralitzat d’Europa, amb més de 70.000 pedres en 24 països.
El retrobament dels orígens dels deportats als camps nazis és possible gràcies a la tasca de l’historiador local José Fernando Mota. La seva feina ha permès “resseguir” el camí dels “nostres” deportats, localitzar els pocs familiars que en resten i determinar quines van ser les seves últimes llars a la ciutat.
DECLARACIÓ INSTITUCIONAL EN MEMÒRIA ALS DEPORTATS SANTCUGAENCS ALS CAMPS NAZIS
- Durant la passada primavera teníem programats conjuntament amb el Memorial Democràtic, actes ciutadans en homenatge als sis santcugatencs deportats als camps de concentració de Mauthausen-Gusen, així com una Declaració Institucional amb motiu del 75è aniversari de l’alliberament dels camps. Malauradament la pandèmia de la covid-19 no ens va permetre fer efectives cap d’aquestes accions.
- Es per això que amb motiu dels actes d’homenatge que es duran a terme properament, des de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès ens sumem al record de les víctimes que van patir l’Holocaust.
- Com Ajuntament ja es va aprovar una moció a la legislatura passada, concretament al ple del mes de març de l’any 2017, per retre homenatge als santcugatencs deportats als camps d’extermini nazis.
- El nostre compromís no ens permet passar per alt aquest fet històric, i es per això que aquest any, com Ajuntament ens adherim a tots els actes de commemoració.
- Amb aquesta declaració ens sumem als homenatges, de la mateixa manera que ho fan les ciutats de Vallbona d’Anoia, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Esparreguera, Súria, Cardona, Rubí, Ripollet, Santa Perpetua, Figueres i Mataró.
- Tots els actes organitzats han de servir perquè no caigui en l’oblit tot el que va passar als camps de concentració nazis. És per això, que des de fa uns anys treballem fermament per tal que aquell horror sigui conegut arreu del nostre territori i ens dotem com a ciutadans i ciutadanes amb eines per tal que no es torni a repetir en cap altre lloc del món.
- Des de l’Ajuntament de Sant Cugat impulsem amb força el treball en Memòria Democràtica i Construcció de Pau, en l’àmbit de la sensibilització i l’educació formal i no formal. Els infants i joves són la nostra prioritat i de la mà dels nostres testimonis: -la gent gran-, caminem plegades per assolir un Sant Cugat conscient, que lluiti i respecti els drets de totes les persones.
- Aquest aniversari mira enrere per commemorar a totes les víctimes i familiars que van estar en un camp d’extermini durant la Segona Guerra Mundial, patint múltiples atrocitats degut al seu origen, la seva creença, la seva ideologia o la seva orientació sexual.
- És per això que des de la regidoria de Memòria Històrica s’impulsaran diverses actuacions aquesta tardor i hivern per tal de recordar el que va passar als camps de concentració i també per conèixer la vida dels diferents santcugatencs que van ser-ne víctimes.
- Una de les actuacions principals que es duran a terme serà la col·locació de sis pedres Stolpersteine, en diferents indrets de la ciutat, amb els noms de cada un dels santcugatencs que van ser deportats a camps de concentració.
- Convocarem a la ciutadania a trobar-nos al Monestir de Sant Cugat per presentar-vos les sis pedres Stolpersteine i el Quadern de Patrimoni, 4 dedicat als nostres deportats.
- Durem a terme un itinerari guiat als emplaçaments on van viure els nostres deportats i s’instal·laran les pedres Stolpersteine, en el marc dels actes internacionals en memòria a les víctimes de l’Holocaust.
- Així mateix, al llarg del 2021 es treballarà per avançar en l’adhesió i programació a Sant Cugat de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme MAI MÉS, impulsada per Amical de Mauthausen.
- Declaració en memòria de Joaquín Moya Braulio, Francisco Calventus Navarro, Bonaventura Bartralot Auladell, Lorenzo Villa Gibanel, Miguel Sánchez García i Josep Puiggròs Paloma, i és per això queus convidem a dedicar-los un minut de silenci.
Sant Cugat del Vallès, 21 de setembre de 2020