Els Agents Rurals han activat un avís de perill molt alt d’incendi forestal (nivell 3 sobre 4) a la nostra comarca. Les autoritats demanen precaució a la ciutadania de Sant Cugat i, en cas de veure una columna de fum, trucar immediatament al 112.
Campanya de prevenció
Per altra banda, l’Ajuntament també està impulsant des de fa unes setmanes la campanya de comunicació amb el lema “Protegeix-te. Coneix les mesures de prevenció”. L’objectiu és oferir consells d’autoprotecció a la ciutadania en cas de produir-se un incendi forestal. La campanya estarà especialment dirigida a la població que viu als barris més propers al bosc.
Alguns dels consells de la guiam per aquells que viuen a una casa propera a una massa forestal és mantenir una franja lliure de vegetació de dos metres i mantenir la teulada neta de fulles i branques seques. També recomanen allunyar les reserves de llenya de la casa i emmagatzemar possibles combustibles en recintes ventilats i protegits.
A més, en el cas de viure en una urbanització o en un nucli de població en contacte amb el bosc, tenim l’obligació de disposar d’un Pla d’Autoprotecció. Per aconseguir-ho us podeu posar en contacte amb els representants de l’associació de veïns per treballar-ho amb el suport de l’Ajuntament.
El context de sequera i l’augment sostingut de la temperatura dels darrers anys han afavorit les condicions perquè es puguin produir incendi forestals. De fet, es calcula que a Collserola hi ha un 20% d’arbres morts a causa de la sequera. Per aquest motiu, la guia insisteix en estar previnguts i tenir a punt eines bàsiques com mànegues o destrals i alguna reserva d’aigua.
Recordeu que en cas d’incendi són les autoritats les que determinen si hem de marxar o bé quedar-nos a casa, ja que el mateix domicili pot oferir un bon refugi si tanquem portes i finestres.