Sant Cugat, entre els municipis que hauran d’aplicar la nova llei dels lloguers

25/09/2020 – Eva Jou /

Des del passat 23 de setembre, tots els nous contractes de lloguers que se signin a Sant Cugat, estaran subjectes a la ‘Llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge‘, aprovada pel Parlament.

Segons aquesta Llei, Sant Cugat és una de les zones del país amb falta
d’habitatge assequible
. És per això que, a partir d’ara, el cost del lloguer queda vinculat al que estableix l’Índex de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. Així, d’una banda, els nous contractes s’hauran d’adequar al preu per metre quadrat de referència i, de l’altra, el propietari no en podrà apujar el lloguer, en cas que l’immoble hagi estat arrendat per sota del preu de referència durant els darrers 5 anys. Per tant, la nova norma rebaixarà els preus que ara estan per sobre de l’Índex i, a més, congelarà els que s’hi situen per sota.

L’equip de govern municipal espera que, amb l’entrada en vigor de la nova Llei, els preus del lloguer a la ciutat deixin de créixer com ho han fet els últims anys i que en alguns casos puguin rebaixar-se. En aquesta línia, l’alcaldessa Mireia Ingla assegura que, la nova llei dels lloguers “és una nova eina que contribuirà a revertir un dels grans problemes que té la ciutadania de Sant Cugat: l’accés a un habitatge assequible”. Al seu torn, el tinent d’alcaldia de Cohesió Territorial i Habitatge, Francesc Duch, afirma que des de l’Ajuntament seguiran treballant per “impulsar més iniciatives per contribuir a rebaixar preus, com ara la promoció de més habitatge públic o la posada en marxa del Punt de mediació entre propietaris i inquilins per renegociar lloguers”.

A quins pisos de lloguer afecta?
La Llei estableix que el pis de lloguer ha de ser la residència permanent del llogater. En queden exclosos els lloguers firmats abans de l’1 de gener de 1995, així com els habitatges subjectes a un règim de protecció oficial i els integrats en xarxes públiques d’habitatges d’inserció o de mediació per al lloguer social.


Com saber si el lloguer està per sobre del que marca la llei
Es calcula a partir de l’anomenat “índex de referència”, que informa de la mitjana de preu per metre quadrat segons la zona, la superfície, l’altura del pis, l’any de construcció, el certificat energètic, si té ascensor, si té aparcament o si està moblat. L’índex del lloguer es pot consultar a la pàgina web de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #101

Enquesta activa

Estàs a favor de tallar el trànsit als Quatre Cantons?
×

Directe TV

També et pot interessar