El consistori ha donat llum verda, a l’aprovació inicial del Pla d’Acció Cultural (PAC) de Sant Cugat. El procés d’elaboració del PAC de Sant Cugat s’ha dut a terme entre desembre de 2023 i juliol de 2024. El seu objectiu principal és orientar les polítiques i l’acció cultural de la ciutat en el període 2024-2030, mitjançant activitats d’anàlisi, i fomentar una vida cultural més diversa i inclusiva.
En primer lloc, s’ha fet una diagnosi de la situació de la cultura a la ciutat a través d’algunes entrevistes en profunditat i diversos focus groups on han participat personal tècnic municipal, entitats i altres agents culturals, visites a equipaments i treball amb la Comissió de Seguiment del PAC del Consell de Cultura.
En aquesta diagnosi també han participat ciutadans i ciutadanes que, a títol individual, tant en sessions de grup focals com a través del portal decidim.santcugat.cat, han fet les seves aportacions.
A partir de les conclusions de la diagnosi, s’han elaborat les direccions de les actuacions futures en matèria d’acció cultural local. Les propostes han estat la cohesió social, el reforç del paper estratègic de les polítiques culturals, la transversalitat, la identitat, la interculturalitat i el foment del treball en xarxa amb municipis propers.
Les entitats locals que han col·laborat en el procés d’elaboració del PAC a través de la Comissió de Seguiment del Consell de Cultura han estat:
- Associació La Tacones
- Associació APROPERA
- Fundació Aula de So
- Grup d’Estudis Locals
- Escola Fusió
- La Unió Santcugatenca
- Coordinadora de les Taules del Consell de Cultura
- Associació Lumínic
- Taula d’Arts Visuals i Plàstiques
- Associació Gabriel Ferrater
- Societat Coral la Lira
- Fundació Privada Música Simfònica i de Cambra