TV SANT CUGAT

Sant Cugat aprova un protocol de dol i actuació davant els feminicidis

El document estableix els procediments municipals per actuar davant els casos més greus de violència masclista

El ple municipal ha aprovat, amb els vots a favor de l’equip de govern, PSC, CUP i ECP i, en contra de PP i Vox, el ‘Protocol de dol contra les violències masclistes’. Es tracta d’un document que estableix les actuacions a seguir per l’Ajuntament en el cas que es produeixi un feminicidi a Sant Cugat.

Els feminicidis són la forma més extrema de violència contra les dones i tipifica els assassinats i homicidis de dones per raó de gènere, les induccions al suïcidi i els suïcidis a conseqüència de la pressió i violència exercida cap a la dona.

El protocol, que estructura la resposta institucional a aquest tipus de casos, determina que l’abordatge de les violències masclistes s’ha de fer des de la premissa que es tracta d’una vulneració dels drets humans que s’exerceix contra les dones, infants i adolescents com a manifestació de la discriminació i de la situació de desigualtat en el marc d’un sistema de relacions de poder dels homes sobre les dones.

Aquesta violència, que pot ser produïda per mitjans físics, econòmics o psicològics, té com a resultat un dany o patiment físic, sexual, o psicològic, tant si es produeix en l’àmbit públic com en el privat (parella, àmbit familiar, àmbit digital, àmbit laboral, àmbit institucional, àmbit social, àmbit polític o àmbit educatiu).

El marc d’actuació contempla els assassinats i homicidis masclistes de dones, feminicidis vinculats (assassinats o violència contra dones de l’entorn de la víctima), violència vicària (violència exercida contra els fills i filles amb la finalitat de provocar dany psicològic a la mare) i els crims de discriminació motivats per l’LGTBI-fòbia i dirigits a les dones d’aquest col·lectiu.

Esther Madrona, regidora delegada d’Igualtat i Feminismes: “Esperem no haver d’aplicar mai aquest protocol, però hem d’estar preparats en el cas que es produeixi un feminicidi a Sant Cugat. La resposta de l’Ajuntament a les víctimes i el seu entorn ha de ser efectiva i immediata, per això comptarem amb la implicació de tots els professionals i de la ciutadania.”

El nou protocol de dol formarà part, en forma d’annex, del ‘Protocol local per a l’abordatge integral de la violència masclista en l’àmbit de la parella’, vigent a Sant Cugat des de l’any 2019 i que actualment s’està actualitzant.

El document, que ha estat elaborat amb l’assessorament de la psicòloga, Maria Ferré, ha comptat amb la implicació dels equips professionals de la regidoria d’Igualtat, Feminismes i LGTBI+,  el SIAD,  Serveis Socials, SAI LGBTI, SIE Terrassa – Vallès Occidental, CAP de Sant Cugat, CAP Can Mates i CAP Valldoreix, el departament de Comunicació de l’Ajuntament, Mossos d’Esquadra, Policia Local i Servei de Violències Masclistes de l’Oficina de Treball SOC.

Quan s’activa el protocol?
El protocol s’activarà quan la persona víctima resideixi a Sant Cugat del Vallès (actuació institucional i actuació tècnica) o bé quan el succés succeeixi a Sant Cugat del Vallès, però la persona víctima no hi resideixi (actuació institucional).

En el segon supòsit, la Regidoria de Drets Socials, Igualtat, Feminismes i Cooperació es proposa treballar per tal de crear espais de coordinació amb els altres municipis a través de la secció d’Igualtat, Feminismes i LGTBI+.

Què fer en cas de feminicidi?
El nou protocol, que activarà tots els recursos municipals a escala policial, institucional, assistencial, social, protocol·lari i comunicatiu, genera un document marc de comprensió i actuació per a tots els serveis implicats, amb la finalitat de:

  •   Mostrar la condemna institucional i actuar en conseqüència.
  •   Oferir atenció específica a les persones afectades.
  •   Crear actuacions específiques per a la comunitat.
  •   Acordar els mecanismes de coordinació interinstitucionals en crisi, postcrisi i llarg termini.
  •   Acordar els mecanismes d’avaluació.

Les actuacions del protocol s‘estructuren en quatre fases diferenciades que estableixen els procediments a seguir per cada servei amb l’objectiu d’intervenir amb diligència deguda i garantint els drets de les persones afectades:

  1. Fase d’emergència:El coneixement dels fets implica l’activació de la comissió de crisi per part de la regidoria en un màxim de 48 hores amb l’objectiu de recollir el màxim d’informació possible sobre la víctima.
  1. Fase d’activació dels recursos psicosocials, econòmics i de suport:48 hores després d’aquesta reunió, es produeix una segona amb l’objectiu d’activar els recursos psicosocials, econòmics i de suport que es consideri necessaris, implicant a totsaquells serveis que, sense formar part de la comissió de crisi, és necessari que hi participin, tenint en compte l’entorn de la víctima (àmbit familiar, comunitari, educatiu).
  2. Fase postemergència: Una setmana després dels fets la comissió de crisi es tornarà a reunir amb els objectius d’identificar les necessitats de protecció, recuperació i reparació de les persones afectades, establir mecanismes de coordinació i fer seguiment dels casos i intervencions realitzades per part dels serveis.
  3. Fase d’avaluació i seguiment: Un mes més tard dels fets, la comissió de crisi es reunirà amb l’objectiu d’analitzar enprofunditat el cas, revisar l’aplicació del protocol i elevar a la comissió tècnica del circuit local les conclusions, valoracions i recomanacions.

Des de l’1 de gener de 2024 ja hi ha hagut 20 feminicidis a Catalunya (15 dones, 5 feminicidis vinculats, 3 dels quals per violència vicària) relacionats amb casos de violència masclista.

L’Ajuntament de Sant Cugat, que disposa des de fa anys d’un equip tècnic especialitzat en atenció a les dones i les persones LGTBIQ+, continua fermament compromès en erradicar la violència masclista.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #105

Directe TV

Enquesta

Què et sembla la prova pilot contra relliscades al paviment de la pl. d'Octavià?

Subscripció a la revista online

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

També et pot interessar

Abrir chat
Scan the code
Hola 👋
¿En qué podemos ayudarte?