Sant Cugat ampliarà voreres i carrils per a bicicletes per garantir les distàncies de seguretat

21/05/2020 – REDACCIÓ /

En previsió del restabliment de la circulació als carrers de la ciutat per les mesures de desconfinament, l’equip de govern de l’Ajuntament de Sant Cugat ha posat en marxa l’Anella de Mobilitat Verda, que implica actuacions al centre de la ciutat a partir d’aquest dijous 21 de maig.

Gràfic de l’Anella de Mobilitat Verda de Sant Cugat

Això s’ha traduït en un pla d’acció amb mesures urgents i immediates per garantir que els ciutadans puguin moure’s de forma segura mantenint les distàncies recomanades i donant prioritat als desplaçaments a peu i als mitjans de transport sostenible.

Voreres i carrils bici més amples

En el marc d’aquestes mesures, els àmbits de Serveis Urbans i Mobilitat de l’Ajuntament de Sant Cugat iniciaran a partir d’aquest dijous actuacions de manera urgent a les principals vies del nucli urbà que consisteixen, principalment, a eixamplar voreres i carrils bici.

Treballs per ampliar les voreres a la rambla Ribatallada

Aquestes mesures també pretenen facilitar que els santcugatencs puguin accedir als establiments de l’eix comercial del centre amb seguretat i potenciar, així, la seva reactivació.

La nova Anella de Mobilitat Verda que promou l’Ajuntament de Sant Cugat vol evitar que creixi l’ús del vehicle privat, ja que en els darrers dies s’ha experimentat un increment del cotxe per als desplaçaments laborals. Un fet que podria anar a més en previsió de les pròximes mesures de desconfinament, com l’entrada a les fases 1, 2 i 3.

Segons ha informat el consistori santcugatenc, aquestes fórmules volen reactivar el dia a dia d’una manera segura per impedir nous contagis; i alhora, evitar que, per motius de seguretat sanitària, es consolidi l’ús del vehicle privat. En aquest sentit, l’Ajuntament de Sant Cugat ha volgut recordar que ja hi ha estudis que afirmen que la contaminació atmosfèrica agreuja la gravetat de la malaltia.

Pla d’acció

Des d’aquest dijous, 21 de maig i en les pròximes setmanes els àmbits de Serveis Urbans i Mobilitat implementaran actuacions de forma gradual a l’espai públic amb l’objectiu que estiguin a punt de manera immediata. Són actuacions reversibles que incrementaran l’espai disponible per als vianants i les bicicletes.

La brigada municipal serà l’encarregada d’executar les propostes amb pintura i elements d’abalisament. També s’adequarà la programació dels semàfors afectats.

Es reservarà un carril sencer d’espai per a vianants o bicicletes de 2 km al voltant de l’anella central formada pels carrers de Lluís Companys, Àngel Guimerà, Rambla de Ribatallada,  Pla del Vinyet, avinguda de Gràcia, Francesc Moragas i Rius i Taulet.

Actuacions previstes

  • Rbla. Ribatallada: es reservarà el carril dret de circulació per ampliar la vorera i tenir més espai i evitar conflictes amb les bicicletes del carril bici.
  • Pla del Vinyet: s’elimina el carril del costat sud i s’hi crea un carril bici bidireccional per connectar el carril bici d’Av. Gràcia i Ribatallada amb la resta de Pla del Vinyet.
  • Av. Gràcia i Francesc Moragas entre Pla del Vinyet i Rbla. Celler: s’elimina el carril d’estacionament i, en el seu lloc, s’hi inclou el carril bici.
  • Francesc Moragas, entre Rbla. Celler i Quatre Cantons: s’elimina el carril de circulació esquerre i s’hi crea un carril bici bidireccional.
  • Rius i Taulet, entre Quatre Cantons i Lluís Companys: en els trams que tenen aparcament s’elimina l’aparcament i un dels dos carrils de circulació. En el seu lloc es crea el carril bici bidireccional.
  • A Lluís Companys s’elimina el carril esquerre i en el seu lloc es crea un carril bici de pujada (en el sentit contrari dels vehicles). En el sentit de la marxa les bicicletes compartiran l’espai amb els vehicles a 30 km/h.
  • A la sortida del túnel de Lluís Millet s’obligarà els vehicles a girar a la dreta cap a Villà. El carrer d’Àngel Guimerà quedarà amb un trànsit residual de veïns i es compartirà amb les bicicletes a 30km/h.

Calendari d’implantació

Els treballs d’adequació s’han iniciat aquest dijous i es preveu que finalitzin la primera setmana de juny, moment en què ja es podrà completar el circuit complet de l’Anella de Mobilitat Verda.

Actualment també s’estan estudiant possibles ampliacions d’aquestes actuacions com l’ampliació dels carrils bici per connectar amb altres zones, la pacificació del trànsit a la resta del municipi i la creació de més espais per a vianants.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #101

Enquesta activa

Estàs a favor de tallar el trànsit als Quatre Cantons?
×

Directe TV

També et pot interessar