(16/11/2023 – Redacció)
Els Bancs del Temps d’arreu del món tenen una cita el 28 i 29 de novembre a Sant Cugat, que acollirà unes jornades internacionals per debatre i reflexionar sobre aquestes organitzacions i la seva estreta relació amb el benestar emocional.
Les jornades estan organitzades per l’Ajuntament de Sant Cugat, l’Associació Iberoamericana de Bancs de Temps, el Banc de Temps de Sant Cugat i l’Associació Salut i Família. És la primera vegada a Catalunya i a tot l’estat Espanyol que un ajuntament organitza unes jornades internacionals sobre Bancs del Temps i benestar emocional. A més a més, en el cas de Sant Cugat és el propi ajuntament qui coordina el Banc del Temps del municipi, actiu des de fa 18 anys.
La Casa de Cultura acollirà les jornades, que oferiran en format presencial i en streaming una desena de conferències, taules rodones i espais de debat. Es comptarà amb la participació de representants de Bancs del Temps d’Equador, Regne Unit, Corea del Sud, Mèxic, Portugal, EEUU i Xina, a més de representants de Bancs del Temps catalans (Bon Pastor, Trinitat Vella, Premià de Mar, Sitges i Cerdanyola) i de l’estat espanyol (Almería, Madrid, Alacant i Torrelavega).
Dins de la programació cal destacar les dues conferències magistrals que oferiran, a l’inici de cada una de les jornades, dos experts en l’àmbit de benestar emocional: Eva Bach amb “Com cuidar la salut emocional: eines i recursos pel benestar emocional” i José R. Urbieto amb “Del frenesí al vertigen: usos del temps y la vida bona”.
A més, els espais de debat i opinió aportaran múltiples visions que té el benestar emocional en diferents espais vitals com el món del treball, la solitud i els bons usos del temps. També es reflexionarà sobre el paper dels Bancs del Temps com a eina útil per a la millora del benestar emocional de les persones que hi participen.
Què són?
Els Bancs del Temps són comunitats de veïns i veïnes basades en la confiança i l’ajuda mútua, amb el compromís comú de millorar el model de societat. Generen que les persones es puguin ajudar entre sí i creïn xarxes de suport que, en entorns urbans, són eines molt útils per la lluita contra la solitud, l’aïllament, el bon ús del temps, l’arrelament per a persones nouvingudes, la detecció de situacions de vulnerabilitat o la lluita contra la bretxa digital.
El moviment dels Bancs del temps és un fenomen mundial estès per més de 50 països de tot el món. Van néixer simultàniament als anys 70 i 80 del segle passat al Japó i als Estats Units, per aparèixer a Europa als anys 90. Fins ara hi ha més de 2.000 Bancs del Temps a tot el món. A l’estat espanyol n’hi ha 85, la meitat dels quals a Catalunya.
A Sant Cugat…
L’any 2005 es crea des de l’Ajuntament de Sant Cugat amb el suport de l’Associació Salut i Família el Banc del Temps de Sant Cugat, esdevenint actualment el segon Banc del Temps més antic en funcionament de Catalunya i un referent internacional. També és la delegació catalana de l’Associació Iberoamericana de Bancs del Temps, una entitat que engloba una xarxa de Bancs del Temps d’arreu de Catalunya, l’estat espanyol i sud-americà.
Actualment el Banc del Temps de Sant Cugat té més de 600 usuaris i usuàries.
PROGRAMA
JORNADES INTERNACIONALS DE BANCS DEL TEMPS I BENESTAR EMOCIONAL.
Dimarts 28 de novembre de 2023. Casa de Cultura. Sala Auditori
9.00 h
Benvinguda institucional i presentació de les jornades.
Sr. Josep Maria Vallès, alcalde de Sant Cugat del Vallès.
9.30 h
Conferència inaugural: “Com cuidar la salut emocional: eines i recursos pel benestar emocional”.
Eva Bach, llicenciada en Ciències de l’Educació, pionera i promotora de l’educació emocional, directora del Postgrau en Educació Emocional de la UManresa, autora i coautora de diversos llibres.
10.30 h Pausa Cafè. (Sala d’actes, planta baixa).
11.00 h Espai de debat “De què parlem quan parlem de benestar emocional”.
Jordi Fernández, professor catedràtic del departament de psicologia bàsica, evolutiva i de l’educació, coordinador del grup d’ investigació d’estrès i salut de la UAB CORE Salud Mental.
Pilar Palacios, psicòloga especialitzada en educació emocional. Tècnica del Servici d’Ocupació de l’Ajuntament de Sant Cugat. Eva Alonso, psicòloga i referent de benestar emocional i comunitari al CAP Valldoreix. Mútua de Terrassa.
Susanna Calvo, psicòloga i psicoterapeuta del CDIAP DAPSI de Sant Cugat del Vallès.
Modera: Gladys Vargas Rojas, llicenciada en Fisioteràpia per la Universitat Arturo Michelena a Veneçuela, sòcia del Banc del Temps de Sant Cugat.
12.30 h Homenatge 25 anys dels Bancs del Temps de Catalunya.
Elvira Méndez, directora general de Salut i Família. Isabel Rodríguez, presidenta del Banc del Temps del Bon Pastor. Asunción Chamorro, gestora del Banc del Temps de Trinitat Vella. Rosa Girós, gestora del Banc del Temps de Premià de Mar. Xavier Suñer, coordinador del Banc del Temps de Sant Cugat.
Modera: Josefina Altés, vicepresidenta de la ASIBDT i membre del consell d’experts de BTUI.
16.00 h Espai de debat “Treball i benestar emocional”.
Sònia Yanguas, responsable del àrea de persones en Specialisterne, empresa d’inclusió laboral de persones amb autisme i altres neurodivergencies.
Angel Garrido, secretari d’Acció Sindical de la USOC
Dunia Ochoa, llicenciada en Psicologia i Màster en Lideratge i Coaching, Randstad Talent & Culture Business Partner. Experta en RRHH, mentoria, formació i mindfulness.
Montse Moliner, directora en sostenibilitat Manpower Group. Membre de la Junta directiva de Wise People Sant Cugat. Johanna Tejada, responsable Banc del temps “red de mujeres líderes”, Equador.
Modera: Francisco Gallardo, exdirector de recursos humans, enginyer en telecomunicacions i soci del Banc del Temps de Sant Cugat.
17.30 h Espai debat, “Solitud i benestar emocional”.
Montserrat Casamitjana, doctora jubilada especialista en medicina preventiva i salut pública, medalla Josep Trueta per la seva contribució a la salut en temps de pandèmia.
Txell Teixidó Ballart, educadora social, tècnica de desenvolupament territorial província de Barcelona. Entitat amics de la gent gran.
Juan Carlos Toribio, director executiu de Hablam Social Health i membre de la Comisión Comunicación en Red Soledades. Madrid.
Samia García I Karla Ampudia, programa “Oxígeno para salvar vidas” de Fundación Esquel y USAID. Equador.
Modera: Maria dels Àngels Hernández, Mediadora sociocultural, presidenta del Banc del Temps de Cerdanyola de Vallès I dirigeix l’escola d’Atenció Conscient. Membre de la Junta Directiva de l’ASIBDT.
Dimecres 29 de novembre de 2023.
Casa de Cultura. Sala Auditori
9.30 h Conferència magistral “Del frenesí al vertigen: usos del temps i la vida bona”.
José R. Ubieto, psicòleg clínic i Psicoanalista. Col·laborador docent de la UOC i la UB. Col·laborador habitual de la Vanguardia. Acaba de publicar: “¿Adictos o amantes? Claves para una salud mental digital en infancias y adolescencias”. 10.30 h Pausa cafè. (Sala d’actes, planta baixa).
11.00 h Espai debat “Usos del temps i benestar emocional”.
Dra. Carla Estivill, investigadora de la Fundación Estivill Sueño i científica fitoterapeuta promotora de la qualitat del somni pel benestar.
Núria Codina, investigadora del Departament de Psicologia Social i Psicologia Quantitativa de la UB.
Alexis Serra, consultor en polítiques del temps i membre del comitè d’experts de la Barcelona Time Use Iniciative. BTUI. Iolanda Gasques, coordinadora de l’observatori de l’Institut Bondat en Acció de Barcelona en la Fundació Ecologia Emocional.
Moderadora: Annabel Luna, terapeuta especialitzada en addicionis i teràpia sistèmica, Fundadora de MQC Adicciones Sant Cugat i sòcia del Banc del Temps de Sant Cugat.
12.30 h Taula rodona, bancs del temps: experiències Internacionals.
Eliana Madeira, coordinadora da Rede Nacional do Banco de Tempo. Portugal
John Biesse, cap de programes de Timebankig UK. Regne Unit.
Hyeran Yang, directora executiva de Timebanks Korea. Corea del Sud.
Yhali Lombera, coordinadora del banc del temps de Kualkan. Mèxic.
Wang Li, professora a la Universitat de Beijing, experta en la participació de gent gran en Bancs del Temps. Xina. Christine Gray, doctora en psicologia, professora de la Universitat del districte de Columbia, directora de Timebak USA. USA. Moderador: Fernando Fuster-Fabra, Representant del Banc del Temps de Sitges i membre de la junta directiva de l’ASIDBT. 16.00 h Panell d’experiències d’èxit en bancs del temps.
Ana Tostado, psicòloga general sanitària. Coordina el projecte Bitàcola. Departament d’Educació de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès.
Julio Gisbert, president ASIBDT i responsable de TimeLab, experiència de Comunidades de Cuidados en Ciudad Lineal. Madrid. Lola Lacuna, educadora social. Coordinadora del projecte Horts Socials. Departament de Serveis Socials de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès.
Chelo García, responsable del Banc del Temps d’Almería. Proyecto Hospitales. Almeria.
Irene de los Ríos, coordinadora del Banc del Temps de l’Associació Amica. Cantabria, Espanya. I del projecte Capability TB d’àmbit europeu.
Daniel Millor, coordinador del Programa Asertors en Alicante, por Quatorze y Arquitectura Sin Fronteras España. Alacant.
Moderador: Miquel Montoliu, exdirector comercial i de màrqueting en el món de la tecnologia. Conductor del programa Cuidador Expert. Mútua de Terrassa. Soci del Banc del Temps de Sant Cugat.
17.45 h Conclusions i tancament.
Sra. Núria Fernández, regidora de Salut, Voluntariat i Polítiques Lingüístiques. Julio Gisbert, president de l’Associació Iberoamericana de Bancs del Temps.