Restitueixen la placa d’homenatge a totes les víctimes afusellades al Pi Bessó durant la Guerra Civil

11/02/2020 – REDACCIÓ /

Aquest dilluns el quilòmetre 7,9 de la carretera de la Rabassada ha sigut l’escenari de la restitució de la placa d’homenatge a totes les víctimes afusellades al Pi Bessó durant la Guerra Civil espanyola. Ho han fet en un acte conjunt organitzat per les ciutats de Sant Cugat i de Rubí.

pibesso-santcugat-rubi
Placa restituïda que homenatja a totes les víctimes assassinades al Pi Bessó

En aquest punt tant santcugatencs com rubinencs van perdre la vida per la seva ideologia com el rector de Sant Cugat, Anton Guilló i el rector de Rubí Josep Guardiet, que van morir afusellats.

L’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, ha afirmat que aquesta restitució serveix per dignificar la figura de tots els assassinats en aquest indret que van morir d’una manera “atroç i injusta”.

El rector de la Parròquia de Sant Pere de Rubí,  Mn. Joaquim Meseguer, ha volgut assistir a l’acte per honorar la figura del seu predecessor, Josep Guardiet. Sobre aquest personatge ha volgut destacar el record que la seva parròquia li dedica.

D’altra banda, l’alcaldessa de Rubí, Ana Maria Martínez, ha declarat que l’acte és una reparació d’una “etapa tràgica i obscura” de la nostra història i ha defensat la tasca de la regidoria de memòria històrica de la seva ciutat.

L’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, també ha destacat la regidoria de memòria històrica que té l’Ajuntament de la nostra ciutat des de l’entrada del nou equip de govern l’any passat.

Durant el 1936, en el Pi Bessó es van assassinar els rectors de Sant Cugat i Rubí i diversos santcugatencs, però l’any 2009 la Generalitat el va tallar igual que altres arbres afectats pel temporal del mes de gener d’aquell any.

L’any 2011 Sant Cugat va recuperar aquest arbre plantant un pi pinyoner de 14 anys.

Anton Guilló Bernadas, el rector de Sant Cugat assassinat al Pi bessó

Segons explica l’historiador local José F. Mota en aquest article sobre la repressió a la rereguarda,  el 26 de juliol del 1936 milicians locals van detenir el rector de la Parròquia de Sant Pere d’Octavià, Anton Guilló, després de reconèixer-lo mentre fugia, tot i anar vestit de civil.

Un cop detingut el van tancar a l’Ajuntament i el van assassinar aquell mateix dia a la nit. El seu cos el van trobar aquell dia a la Rabassada, a prop del “revolt de la paella” i el pi que serà recordat com el Pi Bessó.

Anton Guilló va ser un capellà que va néixer a Barcelona l’any 1876 i que va ser nomenat rector de la parròquia de Sant Pere d’Octavià. Durant la República va mostrar diverses topades amb l’Ajuntament perquè no estava d’acord amb les mesures de laïcització que impulsava el consistori.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #103

Enquesta activa

Estàs a favor de tallar el trànsit als Quatre Cantons?
×

Directe TV

També et pot interessar