TV SANT CUGAT

Recordem els sis santcugatencs víctimes de l’holocaust nazi

victimes-holocaust-nazi-santcugat

27/01/2020 – REDACCIÓ /

Aquest 27 de gener es recorda el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’holocaust nazi. Una efemèride que toca directament Sant Cugat, perquè sis deportats als camps de concentració de Mauthausen i Gusen eren d’aquest municipi.

victimes-holocaust-nazi-santcugat
Presoners de Mauthausen saluden a l’11a Divisió Cuirassada dels EUA pel seu alliberament sota una pancarta escrita en espanyol sobre llençols castrenses. Font: Wikipedia.

L’historiador local José Fernando Mota va revelar el 2016 els resultats de les seves investigacions. Aleshores, va trobar tres santcugatencs, Francisco Calventus Navarro, Joaquín Moya Braulio i Bonaventura Bartralot Auladell.

Francesc Calventus va néixer a Lorca (Múrcia) el 31 d’agost de 1904 i va arribar a Sant Cugat als anys vint, junt amb els seus pares i germans com altres murcians que durant aquella època van emigrar a Sant Cugat per treballar al sector de la construcció.

Joaquín Moya va néixer a Ejulve, (Terol) el 20 de desembre de 1900 i va venir a Sant Cugat amb 17 anys.

Bonaventura Bartralot va néixer a Sant Cugat el 12 de maig de 1902. Era el germà petit del fundador de la Unió de Rabassaires i el Centre Republicà Federal de Sant Cugat, Magí Bartralot.

Arran d’aquesta troballa, TV Sant Cugat va produir un documental amb les explicacions destacades del mateix Mota i el nebot de Joaquin Moya.

Durant aquests anys, el treball d’investigació de José Fernando Mota en aquest camp ha portat a la llum tres santcugatencs més. Josep Puiggròs Paloma, Lorenzo Villa Gibanel i Miguel Sánchez García.

Josep Puiggròs Paloma va néixer a Terrassa el 24 de maig de 1909 i l’any 1935 va llogar amb la seva dona una torra a la rambla Ribatallada.

Lorenzo Villa va néixer a Selgua (Osca) el 4 d’octubre de 1904 i pocs anys després s’instal·la a Sant Cugat, on l’any 1932 participa en la fundació de l’Ateneu Obrer Cultural.

Miguel Sánchez García va néixer a Lorca el 16 de gener de 1908 i va arribar a Sant Cugat als anys vinents amb l’emigració murciana.

En el ple de març del 2017 es va aprovar una moció que havia de retre homenatge a aquests deportats santcugatencs amb unes petites plaques de llautó que recorden el nom dels deportats als camps nazis i que s’instal·len a les façanes de les cases que van ocupar abans de ser víctimes dels camps d’extermini. Es tracta d’un projecte artístic d’un escultor alemany que ja és una tradició a tota Europa, però que avui dia, tres anys després d’aprovar la moció, encara no s’han instal·lat.

Podeu commemorar el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’holocaust nazi recuperant el documental de TV Sant Cugat.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #105

Directe TV

Enquesta

Què et sembla que s'avanci la data d'encesa de llums de Nadal?

Subscripció a la revista online

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

També et pot interessar

Abrir chat
Scan the code
Hola 👋
¿En qué podemos ayudarte?