La Dra. Margarita Español, metgessa de família del CAP Sant Cugat i membre de la Comissió contra la Violència Masclista de la Fundació Assistencial Mútua Terrassa (FAMT) ens informa de com s’actua a l’atenció primària davant situacions de violència masclista.
Els CAP acostumen a ser una primera porta d’entrada d’afectades per violència masclista?
L’atenció primària ha estat descrita com un element clau per a la detecció, l’acompanyament i la intervenció en situacions de violència masclista, per la seva accessibilitat universal. Pràcticament totes les persones necessiten alguna classe d’intervenció per part dels serveis d’atenció primària en algun moment de la seva vida i aquesta necessita i es veu incrementada per les dones que pateixen violència de gènere.
Les característiques del procés d’atenció a l’Atenció Primària, especialment el contacte directe i la continuïtat de l’atenció, poden facilitar l’establiment de relacions de confiança i, per tant, l’abordatge de les situacions de violència. Si tenim en compte que cada 3-4 dones pateixen violència de qualsevol classe (o si volem ser més concretes i avaluem com que la violència masclista es pateix pel fet de ser dona) tenim a les consultes un ampli camp per la visibilització. De la població atesa en la consulta mèdica d’Atenció Primària, al voltant d’un 25-30% de dones patiran violència i més d’1/3 estaran en situació de maltractament. Així que si tenim 30 consultes, que més de la meitat són dones, se’ns obre un camp molt ampli per valorar.
Quants casos s’ha atès als CAP de Sant Cugat el darrer any? Ha variat respecte a anys anteriors? I respecte a altres ciutats similars o les dades de Catalunya?
Els casos registrats en els diferents serveis assistencials del CAP de Sant Cugat sobre violència masclista contra les dones no arriben al mig centenar. El perfil de les dones ateses son dones de nacionalitat espanyola, amb un mitja d’edat de 30-45 anys, amb fills i laboralment actives. Pel que fa a les classes de violència la més exercida es la violència psicològica seguida de la física. Hem de pensar que es poden donar les dues a la mateixa dona.
Quin és el protocol d’actuació que es fa des del CAP?
S’anomena “Procediment d’actuació en casos de Violència Masclista en l’àmbit de l’Atenció Primària del CAP de Sant Cugat”. El procediment d’actuació en violència masclista és un document que garanteix una correcta detecció, atenció i seguiment a les dones víctimes de violència masclista. Aquest document té un diagrama associat on s’indiquen els passos a seguir i les actuacions a portar a terme, i també disposa d’un full de registre. El professional sanitari que detecta un cas de violència masclista, a part de donar l’atenció que sigui necessària (pot ser urgent o pot ser una violència crònica) derivarà a la víctima al seu metge/essa i treballador/a social per fer el seguiment oportú i posar en marxa els dispositius de la xarxa que es considerin.
Com es coordinen els CAP amb els altres organismes com els Mossos d’Esquadra, la policia local, l’Ajuntament o el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD)?
La comissió de Violència de Gènere del CAP Sant Cugat, es coordina amb els dispositius de la xarxa municipal (serveis socials municipals, SIAD, Oficina d’atenció a la víctima de Mossos d’Esquadra, Policia Local, Servei d’Orientació Jurídica, Serveis Educatius, Associacions de dones i altres). Aquesta comissió es reuneix amb una periodicitat mensual i una vegada a l’any es convoca un ple a l’Ajuntament de Sant Cugat, presidit per l’alcalde, on participen tots els representants públics del municipi en matèria de violència. En aquestes sessions plenàries es difonen informacions rellevants i actualitzades en violència de gènere, es revisen les lleis d’aplicació, s’aporten les dades d’incidència al municipi i es valoren projectes i activitats que es duran a terme.
També, cada any s’organitza un Curs de Formació per als professionals que participen en la Xarxa de Lluita Contra els Maltractaments i la Violència Domèstica (comissió creada el 2001).
Existeix una Comissió per a l’erradicació de la violència de gènere a la Mútua Terrassa (comissió creada el 2014). Aquesta comissió es reuneix amb una periodicitat trimestral i anualment convoca la jornada sobre violència de gènere juntament amb una Comissió comarcal per a l’abordatge de la violència masclista en la comarca del Vallès Occidental. Aquesta comissió es reuneix amb una periodicitat trimestral per fer el seguiment de les informacions rellevants en l’àmbit comarcal (Comissió creada el 2016).
Quin és el protocol dels professionals mèdics davant la sospita d’un cas de violència masclista?
Quan els professionals sanitaris detecten un possible cas de violència envers les dones segueixen el protocol intern, que, com hem dit, es tracta de detectar, actuar i fer seguiment. Les situacions de violència de gènere poden ser urgents i requeriran l’activació dels serveis d’urgències. També poden ser situacions de cronicitat on es farà seguiment des de les consultes d’atenció primària i on seran derivades al SIAD i a les entitats que formen part del circuit.
Hi ha dues dates en les quals la comissió fa una actuació pública: 25 de novembre i 8 de març. Durant la setmana del 25 de novembre, Dia Internacional Contra la Violència vers les Dones, a tots els CAP i consultoris de Sant Cugat fan activitats divulgatives i sensibilitzadores enfront de la violència masclista. D’altra banda, s’organitza la Jornada Mútua Terrassa sobre Violència de Gènere, que enguany se celebrarà el pròxim 20 de novembre.
La comissió realitza periòdicament sessions de formació en violència de gènere a professionals de l’atenció primària (formació interna de cada centre, estudiant d’infermeria, MIR i EIR). També s’han realitzat tallers a docents dels instituts públics de Sant Cugat, es participa puntualment en altres cursos organitzats per l’Institut d’Estudis de la Salut i per les associacions de veïns de Sant Cugat. També forma part de la seva tasca la recerca científica, amb la implicació en treballs d’investigació, la publicació d’articles i la participació en jornades i congressos.