TV SANT CUGAT

Propietaris forestals de Collserola s’uneixen per primera vegada per gestionar el bosc contra els grans incendis

(19/10/2023 – ACN)  

Propietaris forestals del Parc Natural de Collserola s’han unit per primera vegada per impulsar accions conjuntes de gestió forestal amb l’objectiu de minimitzar el risc de grans incendis. Tot i que la nova associació Collserola Iniciatives aglutina només el 14,5% de les finques privades de Collserola, els propietaris defensen que sense aquesta unió seria “absolutament inviable” assumir individualment el cost econòmic de la gestió forestal que el bosc necessita. Els primers treballs, que ja s’han començat a fer gràcies a una subvenció de la Generalitat de 125.000 euros, se centren en reduir la densitat de massa forestal de les zones més sensibles, els anomenats perímetres de protecció preferent.

En aquestes zones, les feines són principalment de neteja del sotabosc per tal de disminuir al màxim el ‘combustible’ potencial en cas d’incendi, així com l’eliminació d’alguns exemplars per tal de reduir fins a un 30% el nombre de copes. Amb aquestes dues accions es trenca la “continuïtat vertical” del bosc i es minimitza la velocitat de propagació del foc si hi hagués un incendi. La primera actuació afecta quatre finques que sumen un total de 50 hectàrees.

La iniciativa dels propietaris té el suport del Consorci del Parc Natural de Collserola, que vetlla perquè es garanteixin els valors naturals i patrimonials del parc. El seu director, Raimon Roda, explica que bona part dels boscos de Collserola s’han desenvolupat al llarg dels anys en antigues feixes agrícoles abandonades: “L’estructura mental del territori és d’un bosc que ha crescut els darrers 80 anys de manera espontània i no prevista”.

En aquest sentit, l’enginyer forestal i responsable de la Federació d’Agrupacions de Propietaris Forestals (Boscat), Joachim Englert, explica que la majoria dels boscos no estan gestionats correctament i són molt densos. Això, afegit a una sequera “severa”, ha provocat la mort de molt exemplars. “Cal fer una conservació amb acció, gestionant activament els boscos amb criteris de sostenibilitat”, apunta.

En el cas de Collserola, de les 8.000 ha que té el Parc Natural el 60% són privades –unes 4.800 ha en nombres absoluts–. Actualment Collserola Iniciatives reuneix 21 propietaris que apleguen unes 700 ha, però l’objectiu dels impulsors és arribar al 100% dels propietaris –es calcula que són més d’un miler– amb l’objectiu de poder tenir en el llarg termini uns boscos més sostenibles i resilients al canvi climàtic, segons relata el president de l’ens, Manel Ferrer.

Un dels que sí que s’hi ha adherit des del primer moment és Fidel Castellví, propietari d’una finca a tocar de Valldoreix, a Sant Cugat del Vallès. Tot i que en el seu cas la seva feina sí que es desenvolupa al bosc, admet que per a molt propietaris “que potser han heretat” el fet de gestionar el bosc acaba sent “un problema” al qual la nova entitat vol posar fi.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #109

Directe TV

Enquesta

Sant Cugat ja no disposa de comissaria per renovar DNI i passaports. De qui és la culpa?

Subscripció a la revista online

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

També et pot interessar

Abrir chat
Scan the code
Hola 👋
¿En qué podemos ayudarte?