El regidor d’Urbanisme i Medi Natural, Àngel Pedrós, ha presentat aquest matí la campanya de prevenció d’incendis forestals 2024, que comença aquest dissabte dia 15 de juny i finalitzarà el 15 de setembre. L’acte també ha comptat amb la presència del tinent d’alcaldia de Seguretat, Bernat Picornell; el president de l’EMD de Valldoreix, Juanjo Cortés; i representants dels voluntaris de l’ADF i de Protecció Civil, serveis tècnics de Medi Ambient, de Protecció Civil i la Policia Local.
Com és habitual l’Ajuntament fa una crida a la prudència de la ciutadania per evitar situacions de risc i demana la màxima col·laboració per, en cas de veure una columna de fum, trucar immediatament al 112. Enguany la campanya estrena dues novetats. En primer lloc, el nou contracte del Servei de manteniment de vegetació contra incendis forestals, que incrementa un 53% el pressupost (fins a arribar al total de 295.000€), amplia un 18% l’extensió de les franges i duplica els treballs de manteniment i neteja.
Per altra banda, l’Ajuntament també ha impulsat una nova campanya de comunicació amb el lema “Protegeix-te. Coneix les mesures de prevenció”. L’objectiu és oferir consells d’autoprotecció a la ciutadania en cas de produir-se un incendi forestal. La campanya estarà especialment dirigida a la població que viu als barris més propers al bosc.
S’editaran 13.000 díptics informatius, dels quals 9.000 es repartiran a les bústies dels barris de muntanya i 3.200 es donaran a l’EMD de Valldoreix. També es publicaran anuncis a la premsa local i a les xarxes socials, i es penjaran banderoles i cartells a les marquesines d’autobús (la majoria als barris de muntanya).
Un nou camió cisterna
L’Ajuntament ha adquirit un nou camió cisterna de 5.000 litres per a la brigada de parcs i jardins que, en cas d’incendi, pot ajudar els bombers. A més, es mantenen els altres dos camions cisterna que ja tenia l’Ajuntament per ajudar els bombers en cas de necessitat: un camió de 8.000 litres de la brigada municipal i un altre de 10.000 litres dels serveis de neteja municipals (STQ Net).
Així mateix, enguany Sant Cugat torna a formar part del dispositiu del Pla de Vigilància i Informació de la Diputació (PVI), que enguany es realitzarà a través de l’ADF amb 6 vehicles i 25 voluntaris. D’altra banda, Protecció Civil disposa de 6 vehicles i 27 voluntaris i voluntàries per fer tasques preventives i de vigilància.
Sequera i incendis
L’actual context de sequera –tot i les darreres pluges- i l’augment sostingut de la temperatura dels darrers anys afavoreixen les condicions perquè es pugui produir un incendi forestal. De fet, es calcula que a Collserola hi ha un 20% d’arbres morts a causa de la sequera.
En el cas de l’àrea de Collserola, l’any 2023 s’ha seguit registrant una temperatura superior a la mitjana (Font: Observatori Fabra). La mitjana anual ha estat de 17,7º, un augment del 22% respecte la mitjana històrica (14’9º període 1914-2021). Aquesta situació comporta més evapotranspiració, menys aigua disponible per les plantes i vegetació més seca.
Pel que fa a la precipitació, s’ha reduït un 50%: l’any passat es van registrar 309,5 l/m2 mentre que la mitjana del període històric 1914-2021 és de 614,4 l/m2. És el tercer any consecutiu que es registra aproximadament la meitat de pluges (any 2021: 327,6 l/m2, any 2022: 307,7 l/m).
Pel que fa als incendis, l’any 2023 es van cremar 0,0175 hectàrees en un total de 4 incendis, principalment en zones de matolls.