Marta Pessarrodona, Àngels Ribé i Josep Pla-Narbona, nous fills predilectes de Sant Cugat

(30/02/2023 – Redacció)   

L’Ajuntament ha nomenat de forma oficial en un ple extraordinari, filles i fill predilectes de Sant Cugat l’escriptora Marta Pessarrodona i els artistes Àngels Ribé i Josep Pla-Narbona. L’acte ha comptat amb la presència d’unes 80 persones i de l’escriptor Àlex Susanna, que ha glossat la figura dels tres homenatjats.

Marta Pessarrodona i Artigues
(Terrassa 1941)
Amb motiu del 80è aniversari de Marta Pessarrodona, la ciutat la va homenatjar i els poetes residents a Sant Cugat van reivindicar la seva figura sol·licitant que fos nomenada filla predilecta. La terrasenca, resident a Sant Cugat, és una de les intel·lectuals de més prestigi del país i ha publicat una trentena d’obres. Ha destacat com a poeta, assagista, traductora, narradora, crítica literària, editora i articulista. Ha rebut nombrosos premis i distincions com la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1997) o el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (2019).

Josep Pla-Narbona
(Barcelona, 1928 – Sant Cugat del Vallès, 2020)

L’artista plàstic Josep Pla-Narbona va destacar en diverses disciplines com el dibuix, el gravat, la pintura, l’escultura i el disseny gràfic, sent aquesta dedicació com a grafista la més popular a nivell nacional i internacional. Va ser reconegut entre altres guardins amb el Premio Nacional de Diseño (2004) o la Creu de Sant Jordi (2019). Els seus darrers trenta anys va viure i treballar a la Floresta i una de les seves darreres obres va ser el cartell pel Centenari de la Floresta, el 2019. Se li concedí la Declaració d’Orgull Florestà i la comissió de treball pel reconeixement de Pla-Narbona ha promogut la distinció com a fill predilecte de Sant Cugat a títol pòstum.

Àngels Ribé
(Barcelona, 1943)

Està considerada com una de les artistes conceptuals més rellevants dels anys 70. De militància explícita feminista, en els darrers anys està rebent molts reconeixements a la seva trajectòria gràcies a les revisions de la història de l’art que trenquen amb el model masclista i heteropatriarcal. Nascuda a Barcelona i resident a La Floresta, va ser una de les primeres artistes que va utilitzar de forma sistemàtica la performance i l’art d’acció, i encara està en actiu. Ha estat reconeguda amb el Premi Nacional de Cultura (2012), el Premio Nacional de Artes Plásticas (2020) del Ministeri de Cultura o la Creu de Sant Jordi (2021), entre d’altres. L’any passat va ser reconeguda amb la “Declaració d’Orgull Florestà” i ara ho serà com a filla predilecta de la ciutat, un reconeixement promogut pels membres de la Taula d’Arts Visuals de la ciutat.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #102

Enquesta activa

Estàs a favor de tallar el trànsit als Quatre Cantons?
×

Directe TV

També et pot interessar