L’antic mosaic del “Paga-li, Joan” tornarà a veure la llum

(2/02/2023 – Redacció )   

Fa més de 20 anys que aquest mosaic esperava a ser restaurat. Molts santcugatencs el recordaran perquè fins l’any 2010 es trobava a l’antiga seu de l’Esbart al carrer Sant Medir. Quan aquest edifici es va enderrocar, l’Ajuntament el va conservar i va passar a formar part dels fons del Museu de Sant Cugat. Ara, el consistori ha decidit restaurar aquest mosaic que forma part de l’imaginari de molts santcugatencs i trobar-li un nou emplaçament a un espai públic de la ciutat.

Aquest mosaic representa una parella de balladors del “Paga-li, Joan” (ball del vano i el ram), una de les mostres de cultura popular més arrelades a Sant Cugat. Aquesta imatge dels balladors, vestits a la manera tradicional, va ser precisament la que va inspirar al recentment desaparegut Joan Tortosa, fill predilecte de Sant Cugat, a l’hora de dissenyar els Gegants de Sant Cugat: el Joan i la Marieta.

El mosaic és una obra de gran format de prop de dos metres d’alçada i 3 d’amplada, realitzat els anys 1936-37 per l’artista Lluís Pallarès. Es va instal·lar inicialment a la plaça dels Quatre Cantons, en una paret mitgera d’una casa ara desapareguda.

El 1976 es va traslladar per primera vegada per ser ubicat al pavelló municipal i més tard a l’antiga seu de l’Esbart, a la façana carrer Sant Medir. La seva darrera ubicació fins al moment de ser retirat de l’espai públic santcugatenc.

Ara, tornarà a lluir a un espai encara per determinar però abans li esperen uns mesos de posada a punt de la mà de la restauradora Gisela Bosom, de l’empresa de restauració i conservació ProArtis. Unes tasques que s’estan duent a terme al taller del Teatre Auditori i que tenen un cost de 18.017€. La restauració consisteix a separar el mosaic del seu suport de ciment portland, consolidar-lo i fer-ne la reintegració matèria i cromàtica necessària. Posteriorment es fixarà sobre un nou suport lleuger i més idoni per a la seva conservació.

Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura: “som molts els santcugatencs que entenem aquest mosaic com a símbol de Sant Cugat, una composició que ens parla sobre el nostre ball, el Paga-li, Joan, i ens trasllada de forma immediata a la Festa Major. Fa molts anys que es va haver d’enretirar de la paret on estava i es va traslladar a un magatzem. Ara ha arribat el moment de restaurar-lo i buscar-li la millor ubicació perquè més i més gent se’l pugui fer seu”.

Un cop finalitzi, l’Ajuntament farà públic quin serà el nou destí, el quart ja en prop d’un segle, on s’ubica aquest tradicional mosaic del Joan i la Marieta.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #103

Enquesta activa

On et renoves el DNI?

Directe TV

També et pot interessar

Abrir chat
Scan the code
Hola 👋
¿En qué podemos ayudarte?