28/05/2020 – REDACCIÓ /
El Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat aquest dijous de manera provisional el Pla Especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola (PEPNat). Un pla que afecta directament al barri santcugatenc de Sol i Aire i que s’ha tirat endavant per una àmplia majoria, amb els vots favorables dels partits polítics PSC, En Comú Guanyem, ERC i Compromís i Acord per Torrelles. Han votat en contra, Junts per Catalunya, Ciutadans, Barcelona pel Canvi i PP.
Aquesta aprovació provisional recull les consideracions que va realitzar la Comissió d’Urbanisme de l’Àrea Metropolitana sobre el que es va aprovar en un principi el mes d’abril de 2019.
La secretaria de l’Agenda Urbana i Territori del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat va fer arribar a l’AMB l’aclariment que va demanar l’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, per tal que els articles del pla que fan referència al barri de Sol i Aire recollissin amb exactitud els acords de l’esmentada Comissió d’Urbanisme.
Aquest aclariment, que l’alcaldessa va demanar arran de la preocupació dels veïns per les conseqüències que tindria l’aprovació del PEPNat, ha estat tingut en compte a l’hora d’elaborar el redactat final.
Tot i això, l’aprovació d’aquest dijous no ha comptat amb el vistiplau de l’associació de veïns de la zona.
L’AAVV de Sol i Aire rebutja el text aprovat
La presidenta de l’Associació de Veïns i Propietaris del barri Sol-Aire, Carolina Oliva, ha explicat a Televisió Sant Cugat que en els darrers mesos el treball de desenvolupament del Pla Especial de protecció́ del Parc Natural de la Serra de Collserola (PEPNat) s’ha vist modificat en el contingut de l’article 54 de la seva normativa respecte al redactat que tenia en versions anteriors d’aquest mateix document, introduint “un canvi radical” que afecta de forma “molt greu” a les vides dels veïns, aix́í com a la perdurabilitat de les seves llars.
Considera que la modificació de l’article 54 de la normativa del Pla situa el barri davant d’un “escenari futur complex” en el que la figura dels ERE que fins ara s’ha proposat com a forma de regularitzar la situació de les cases del barri queda anul·lada.
Les figures dels ERE es van reconèixer com a espais de regulació especial a la declaració del Parc Natural de Collserola de l’any 2010 (Decret 146/19 d’octubre 2010) per tal que algunes zones on hi havia edificacions fora d’ordenació, dins de Collserola, com les cases del barri de Sol i Aire, poguessin ser objecte d’algun tipus de regulació.
Davant del que considera una anul·lació dels ERE, la presidenta de l’Associació de Veïns ha afegit que l’única alternativa que planteja el Pla és que el sol on es troben els habitatges retorni a la condició que li és pròpia, corresponent al sol no urbanitzable.
Per aquesta raó, l’Associació va demanar als representats polítics el vot en contra d’aquest nou text perquè consideren que en el detall “posa en risc la perdurabilitat dels habitatges”.
Suport de l’alcaldessa Mireia Ingla a l’AAVV de Sol i Aire
Davant d’aquesta situació, l’alcaldessa Ingla s’ha posat en contacte amb l’AAVV de Sol i Aire per donar-los suport i per plantejar una trobada amb el conseller Calvet per tal d’aclarir la situació en què quedaran les cases de Sol i Aire amb l’aprovació definitiva.
Aquesta aprovació definitiva arribarà després que la Comissió d’Urbanisme d’àmbit metropolità consideri que les esmenes fetes han quedat ben recollides en el text final. Llavors, s’elevarà el Pla al conseller de Territori i Sostenibilitat i al govern de la Generalitat perquè donin el vistiplau final.
Sol i Aire, un barri històric en lluita pel territori
Els veïns de Sol i Aire fa anys que reivindiquen el treball conjunt amb l’Ajuntament de Sant Cugat per tal de poder obtenir un marc jurídic on se’ls reconegui el seu dret a viure i mantenir els seus habitatges.
Sol i Aire és un barri històric de Sant Cugat on les primeres cases daten de l’any 1946. Està situat al bell mig de la Serra de Collserola a 5 minuts de Sant Cugat. Actualment, hi resideixen unes 130 persones en 65 habitatges.