TV SANT CUGAT

L’Ajuntament vol construir 3.000 habitatges a l’antic camp de Golf de Can Sant Joan

L’Ajuntament projecta un nou districte en sòl públic de l’Incasòl de l’àmbit de Can Sant Joan amb 2.000 habitatges en règim de lloguer protegit que multiplicaria per quatre el parc d’habitatge públic de Sant Cugat.

L’Ajuntament de Sant Cugat ha presentat avui un pla urbanístic per donar resposta a la demanda habitacional a la ciutat. Des de l’inici del mandat, el govern municipal afirma que ha explorat diferents alternatives per elaborar un “pla de xoc” per atenuar la dificultat de l’accés a l’habitatge, principalment, dels joves de Sant Cugat.

El nou projecte planteja la construcció de 3.000 habitatges en terrenys públics a l’àmbit de Can Sant Joan. D’aquests, 2.000 seran de HPO, en règim de lloguer, i 1.000 en cessió d’ús assequible a preu regulat. Pel que fa als habitatges en règim de lloguer, tindran una mitjana de 60 m2 i un cost aproximat de 10 € m2, segons el mòdul oficial establert per la legislació vigent. Els habitatges assequibles en cessió d’ús, regulats per les condicions de la concessió del dret de superfície, tindran un cost molt inferior al valor del mercat.

El desenvolupament del pla permetrà a l’Ajuntament multiplicar per quatre el parc públic que gestiona actualment Promusa, i sumar-hi 2.000 nous habitatges de lloguer d’HPO amb rotacions periòdiques. Els 1.000 habitatges en cessió d’ús s’incorporaran al patrimoni públic un cop acabada la concessió.

La voluntat de l’Ajuntament és que la primera fase dels habitatges estigui enllestida al 2030. Primer s’ha de presentar la proposta a la Generalitat que és la propietària dels terrenys a través de l’Incasol.

On serà?
L’àmbit d’actuació se situa al sud de l’espai del Turó de Can Camps, on trobem els terrenys de l’Incasòl de l’antic golf de Can Sant Joan. L’anomenat com “ecodistricte” s’integrarà en aquest espai verd. La proposta respecta l’ecosistema, adaptant-se a les zones no arbrades de la part baixa del golf, més properes a l’AP-7.

Per tal de garantir una comunicació fluida i natural entre el nou barri i la resta de la ciutat es proposa la millora de les cruïlles sobre l’AP-7 i la C16 aconseguint d’aquesta manera que els actuals ponts es converteixin en una continuació de la trama urbana i del verd existent, creant una gran ronda verda per a vianants i bicicletes.

A més, es mantindrà tot l’arbrat existent i el barri s’integrarà de forma harmònica al paisatge natural de la zona. Aquest emplaçament garanteix una excel·lent connectivitat de l’ecodistricte amb vies com la C-16 i l’AP-7.

Com serà?
Una de les claus per poder assolir un preu assequible serà l’aposta per la sostenibilitat i la innovació. S’aplicaran estrictes criteris per reduir les emissions tant en els processos de construcció i els materials, com en la mobilitat.

  • Model urbà híbrid: S’aposta per la diversitat en la tipologia edificatòria en comunitats i blocs lineals de diferents alçades adaptats a l’entorn.
  • Mobilitat sostenible: Es construiran espais dissuasoris d’aparcament en zones d’accés al barri per evitar l’ús de vehicles privats i prioritzar el transport públic i la mobilitat de vianants.
  • Sistema constructiu innovador: S’integraran nous sistemes de construcció i materials sostenibles com la fusta amb baixesemissions i reciclatge de residus d’obra per aconseguir una petjada de carboni ‘zero’ durant tot el cicle de vida.
  • Arquitectura bioclimàtica: S’implementaran estratègies actives i passives i disseny bioclimàtic i flexible per a un funcionament energètic òptim.
  • Cicle de vida i canvi climàtic: També s’impulsaran estratègies de resiliència i adaptació al canvi climàtic, reducció de l’efecte de l’illa de calor i potenciació de l’economia circular.
  • Gestió eficient de l’aigua: Es preservaran les rieres naturals, la permeabilitat del sòl i els sistemes de drenatge sostenible i es promouran els sistemes de reutilització de les aigües de pluja i grises.
  • Autosuficiència energètica: Es generarà energia de fonts renovables, tant en edificis com en l’espai públic per afavorir la neutralitat de l’ecodistricte.
  • Biodiversitat i naturalització: S’aposta per la diversitat en la tipologia edificatòria en comunitats i blocs lineals de diferents alçades adaptats a l’entorn.

El barri es dotarà de places cíviques, serveis com una escola bressol, i una escola de primària, equipaments culturals, esportius i assistencials, horts urbans i àrees de reciclatge.

El projecte nou ecodistricte neix amb la voluntat de reeditar el model de ciutat actual evolucionant d’acord amb les necessitats dels nous temps per tal de possibilitar als i les joves, que actualment tenen entre 14 i 15 anys, la seva emancipació sense haver de marxar de Sant Cugat. Amb aquest pla, l’Ajuntament de Sant Cugat reafirma el seu compromís amb la creació d’un model de ciutat més sostenible, equitatiu, inclusiu i accessible per a tots els ciutadans.

L’Ajuntament sol·licitarà al Govern la inclusió d’aquests terrenys en les convocatòries de reserva pública de solars per a la construcció d’habitatge assequible a la ciutat. La construcció de l’ecodistricte es portarà a terme amb una col·laboració público-social. El sòl cedit retornarà al sistema públic d’acord amb el que es defineixi en les condicions de la concessió.

L’Ajuntament té la voluntat de col·laborar amb el Govern en la creació d’habitatge assequible. El projecte de l’Ecodistricte 2030 contribuiria amb un 6% dels 50.000 habitatges que Generalitat preveu construir a Catalunya durant aquest mandat.

Adeu al corredor verd?
L’antic de Camp de Golf de Can Sant Joan es va inaugurar el 1994 i en el seu moment va ser el primer camp públic de tota Catalunya. Es va tancar per ordre judicial el 2018 i la Federació Catalana de Golf va renunciar als drets d’explotació en favor de l’Incasòl. Des d’aleshores, aquests 800.000 m2 que es troben entre els  termes municipals de Sant Cugat i Rubí resten sense utilitat. Des de diferents partits i col·lectius es van realitzar propostes molt diverses sobre el seu futur: des d’un gran corredor verd a una escola de golf. Finalment, el 2021, la Generalitat va acceptar la proposta de diferents plataformes per reconvertir-lo en un gran parc urbà. Així mateix ho expressava l’aleshores vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, en declaracions a l’ACN.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #110

Directe TV

Enquesta

En quin règim d’habitatge viu a Sant Cugat?

Subscripció a la revista online

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

També et pot interessar

Abrir chat
Scan the code
Hola 👋
¿En qué podemos ayudarte?