L’Ajuntament reformula diversos projectes urbanístics per garantir la creació d’habitatge dotacional en el marc de l’actual model de ciutat. Els canvis afecten la planificació prevista a Ragull Centre, l’àmbit de Lestonnac, els terrenys de l’aparcament del CAP de Can Mates i Can Cabassa. En concret, Sant Cugat ha donat llum verda a la reformulació de diversos projectes urbanístics a la ciutat amb l’objectiu d’impulsar la construcció d’habitatge públic a la ciutat:
- En primer lloc, el ple ha aprovat, amb l’abstenció del PP, el desestiment de la modificació puntual del Pla Puntual d’Ordenació del Turó de Can Mates per a assignar una nova qualificació a la parcel·la de més 3.122 metres 2 ubicada a la carretera de Vallvidrera cantonada amb carrer Jeroni de Pujades (actual aparcament del CAP de Can Mates).
El consistori refusa doncs el projecte inicial que preveia la construcció d’un aparcament en alçada en els citats terrenys. Tot i que, la proposta tècnica està en fase d’elaboració, la voluntat del govern és plantejar la construcció d’un edifici amb aparcament soterrat, una primera planta amb usos públics assistencials i una tercera planta per a habitatges dotacionals.
- En la mateixa línia, el ple ha mogut fitxa – amb els vots a favor de JUNTS, ERC i VOX, i les abstencions de PSC, PP, CUP i ECP – per ratificar la resolució del conveni urbanístic de l’Ajuntament de mutu acord amb els Laboratoris Ferrer per la construcció d’un complex (Ragull Centre) al solar de més de 10.000 metres 2 que la farmacèutica té a la rambla del Torrent d’en Xandri.
L’Ajuntament ha decidit aturar el projecte perquè no s’adequa a les volumetries de l’actual model de ciutat i a les necessitats del barri. En aquest sentit, el consistori ja està treballant en una nova planificació que inclourà un sostre de 2.000 metres 2 d’habitatge i equipaments dotacionals i serveis per a la ciutat, limitant les alçades edificables, i descartant la construcció d’habitatge lliure.
- El ple també ha posat fil a l’agulla – amb el suport de JUNTS, ERC, CUP i ECP – per repensar la urbanització del sector de l’antic Lestonnac. El consistori ha aprovat el desistiment en relació amb la formulació i tramitació municipal de la Modificació puntual del Pla General Metropolità de l’illa delimitada per l’Av. Can Picanyol, carrer Mozart, Pg. Valldoreix i Pg. Olabarria.
Amb aquest pas, l’Ajuntament fa un canvi de rumb en el planejament vigent per fer una nova proposta d’ordenació més respectuosa amb l’entorn, amb cinc edificacions plurifamiliars d’alçada limitada, afavorint el model de desenvolupament sostenible.
El nou projecte, que inclou més zones verdes i la protecció d’elements arquitectònics i patrimonials, preveu la construcció de 70 habitatges, 27 dels quals seran HPO. També contempla la remodelació de l’edifici catalogat de Vila Argentina per a encabir habitatge dotacional.
- Finalment, el consistori ha aprovat provisionalment – amb els vots a favor de JUNTS, ERC, PSC, CUP i ECP – la modificació del PGM que permet la reordenació urbanística de la parcel·la de la Masia de Can Cabassa.
Aquest tràmit servirà per reordenar urbanísticament aquesta parcel·la on es preveu desenvolupar:
- 15 habitatges protegits (HPO)
- Un parc de 4.100 metres quadrats situats a la part de darrere de l’edifici de la masia, creant una nova connexió verda entre l’av. de can Cabassa i el c. Josep Valls.
- Edificis privats: la propietat de la parcel·la podrà constuir dos edificis (un de planta baixa més tres pisos i un altre de planta baixa més un pis) que podran tenir aquests usos: residencial (destinat a estudiants, gent gran i persones amb diversitat funcional física o intel·lectual), sanitari, cultural o esportiu.
L’edifici de la masia forma part del catàleg de patrimoni i, per tant, es manté la mateixa preservació.