TV SANT CUGAT

L’Ajuntament posa en marxa un programa per millorar el rendiment acadèmic a les escoles públiques de Sant Cugat

(9/02/2023 – Redacció )   

L’Ajuntament de Sant Cugat i l’Hospital Sant Joan de Déu han arribar a un acord per incorporar el Programa de Rendiment i Èxit Escolar SJD MIND Escoles a tots els centres educatius públics de primària de Sant Cugat. L’acord s’ha fet oficial en un acte presidit per l’alcaldessa, Mireia Ingla, la regidora d’Educació, Pilar Gorina, i el doctor Miquel Casa, catedràtic de psiquiatria i director del programa SJD MIND Escoles.

El programa, liderat per aquest centre hospitalari, té com a objectiu millorar l’aprenentatge escolar a partir de la prevenció i detecció de trastorns del neurodesenvolupament -com per exemple trastorns d’aprenentatge (dislèxies, discalculies, etc.), Trastorns per Dèficit d’Atenció amb o sense hiperactivitat (TDAH), Trastorns de l’Espectre Autista (TEA)…- que poden acabar provocant baix rendiment,  fracàs escolar i alteracions de conducta.

Entre els mesos de març i desembre d’aquest any el SJD MIND Escoles s’oferirà gratuïtament i de manera voluntària a tot l’alumnat de 2n de primària de les 12 escoles públiques de Sant Cugat (uns 600 alumnes). Per fer-ho possible l’Ajuntament aportarà 106.000€ per assumir les despeses del Programa, que l’Hospital ofereix sense ànim de lucre al preu mínim de cost. L’acord és per a quatre anys.

Mireia Ingla, alcaldessa: “L’àmbit de l’escola ha de ser el paradigma de la cohesió i la igualtat d’oportunitats. La diagnosi precoç de transtorns en el neurodesenvolupament és clau a l’hora de tractar-los i contribuir a un bon rendiment escolar, i per això estem molt orgullosos d’haver establert aquest lligam tan especial entre Sant Cugat i l’Hospital Sant Joan de Déu”.

Pilar Gorina, regidora d’Educació: “Em sento molt satisfeta de poder dur a terme aquest programa. Crec moltíssim en la detecció i en el tractament de disfuncions d’aprenentatge cap els 6-7 anys i també amb la seva reversibilitat per evitar el fracàs i l’abandonament escolar en l’adolescència. Hem d’ajudar a infants i joves a superar o minimitzar barreres d’aprenentatge per poder gaudir d’una escolaritat sense entrebancs i una vida adulta plenes. En definitiva que aquesta vulnerabilitat individual no els impedeixi ser persones felices”.

És la primera vegada que l’Hospital Sant Joan de Déu i un ajuntament de Catalunya arriben a un acord per aplicar aquest projecte de rendiment i èxit escolar a tots els centres educatius públics d’un municipi.

Com funciona?
Consta de dues fases que es desenvolupen -sempre de manera voluntària i amb el consentiment dels pares o tutors- en horari lectiu i en el propi centre escolar:

  • Fase de cribratge: es realitza amb l’objectiu de detectar alumnat que poden presentar símptomes relacionats amb trastorns del neurodesenvolupament. Es recull informació directa sobre l’alumnat mitjançant qüestionaris a familiars i professorat.
  • Fase de diagnòstic: es realitza a l’alumnat que hagi donat positiu en la fase de cribratge amb l’objectiu de delimitar si presenten criteris per un diagnòstic de trastorns del neurodesenvolupament. Amb la informació recollida es treballa cada cas amb els equips psicopedagògics dels centres docents i els equips d’assessorament i orientació psicopedagògica (EAP).

Sempre que sigui possible, es deriva l’alumnat que ha rebut el diagnòstic al sistema sanitari públic del municipi per al seu tractament.

En què es basa?
En la constatació que els trastorns del neurodesenvolupament, que afecten un 20% de la població infanto-juvenil de tots els països occidentals, són el principal grup de factors que provoquen baix rendiment i fracàs escolar a l’educació primària i a l’ESO en estar molt poc diagnosticats i tractats a Catalunya.

La metodologia d’aquest Programa ha estat implementada i validada durant 10 anys en més de 14.000 escolars de centres públics i concertats de Catalunya mitjançant el Projecte “Capellades 2011-2022”, que ha estat supervisat pel Departament d’Educació i pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i subvencionat per la Fundació “la Caixa” i la Diputació de Barcelona.

La seva posada en marxa a Sant Cugat generarà més dades que contribuiran a ampliar la base de l’estudi empíric del SJD MIND Escoles i seguir promovent actuacions per millorar el rendiment escolar.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #109

Directe TV

Enquesta

Per Sant Jordi, ets més de regalar…

Subscripció a la revista online

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

També et pot interessar

Abrir chat
Scan the code
Hola 👋
¿En qué podemos ayudarte?