06/07/2020 – REDACCIÓ /
L’Ajuntament de Sant Cugat ha presentat al·legacions al projecte del nou abocador controlat de residus no perillosos de la zona de Can Balasc, a tocar de Sant Cugat. En concret, es troba a menys de 2,5 km de la zona residencial de Mas Gener, al barri de Mira-sol.
És un recurs a la resolució provisional de la Generalitat de Catalunya, coneguda el mes de gener, que autoritza a l’empresa Arrins SL, propietat de TMA Grup Sánchez, l’ús de l’abocador de can Balasc.
L’activitat consisteix en un dipòsit controlat de residus no perillosos on, segons ha assegurat el consistori santcugatenc, s’hi abocaran 1.085.000 m3 de residus industrials, activitats de reciclatge i residus de construcció i demolició, en un vas de 6,4 hectàrees i durant gairebé 14 anys.
Les al·legacions presentades per l’Ajuntament de Sant Cugat
Les al·legacions presentades per l’Ajuntament fan referència a:
- Risc per contaminació odorífera, emissions de gasos d’efecte hivernacle i de partícules, així com sorolls, atès que l’abocador es troba a menys de 2,5 km de la zona residencial de Mas Gener.
- Inadequació del procediment d’autorització ambiental: no s’ha presentat cap estudi d’impacte ambiental i per tant no s’ha tingut en compte les lleis d’avaluació ambiental ni de canvi climàtic.
- Limitació dels residus inerts inclosos en la llicència vigent: ara són “no perillosos”, però s’ha d’assegurar que aquesta denominació no impliqui ampliar-ne el tipus. A més, s’ha d’actualitzar la catalogació conforme als actuals CODIS CER.
A més, l’Ajuntament també sol·licita a la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic (departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya) que acordi:
- Ordenar la retroacció de les actuacions d’aquest procediment al moment de la presentació de la sol·licitud d’autorització ambiental per ARRINS S.L
- Es requereixi a la mercantil ARRINS SL la incorporació a la sol·licitud d’autorització ambiental de l’estudi d’impacte, homogeneïtzi la documentació corresponent a la tramitació urbanística i ambiental per evitar contradiccions entre ambdós documents i refaci l’estudi d’olors.
- Es realitzi la tramitació del procediment d’avaluació d’impacte ambiental i s’efectuï la declaració d’impacte ambiental d’acord amb la Llei 16/2017, de l’1 d’agost, del canvi climàtic, a banda de la Llei 21/2013 de 9 de desembre, d’avaluació ambiental.
- S’incorpori a l’autorització ambiental l’obligació de:
· Aportar una garantia que l’eficàcia de captació del biogàs generat cap al sistema de combustió (torxa) controlat serà ≥ 85%.
· Instal·lar un sistema de tractament d’olors com a mesura de seguretat que s’activi en el cas d’avaria o parada de la torxa, i que garanteixi que no hi haurà impacte per immissió d’olor a cap zona residencial dels termes municipals de Rubí, Castellbisbal i Sant Cugat.
Finalment, també se sol·licita a l’Agència de Residus de Catalunya que validi les equivalències amb el Llistat Europeu de Residus i amb els codis CER i que només permeti els residus inerts, químicament estables i insolubles en medi aquós.
A banda de les al·legacions de l’Ajuntament de Sant Cugat, aquest projecte ha motivat el rebuig d’altres actors implicats.
Manifestació en contra de l’abocador de Can Balasc
El mes de febrer unes 2.000 persones convocades per la plataforma “Rubí Sense Abocadors” es van manifestar en contra de l’obertura de l’abocador de Can Balasc
Aquests veïns asseguraven aleshores que el projecte inicial que la companyia va proposar l’any 1994 “ha canviat substancialment” perquè “el dipòsit de residus procedents de la construcció que es volia fer s’ha convertit en un abocador de materials no perillosos”. I van alertar, a més, que a la vora hi ha diversos habitatges i una escola.
Rubí, en contra de l’abocador
A banda d’aquesta protesta ciutadana, l’Ajuntament de Rubí va denegar aquest mes de juny el projecte d’actuacions específiques (PAE) presentat pels promotors de l’abocador de Can Balasc perquè no s’ha presentat l’estudi d’impacte ambiental que havia demanat el govern municipal a l’empresa. El municipi, de fet, s’ha mostrat sempre contrari a l’obertura d’aquesta instal·lació, que seria la tercera d’aquestes característiques. Fins a l’any 2015 funcionava l’abocador de Can Carreras, també propietat de TMA Grupo Sánchez, que va tancar en arribar al límit de la seva capacitat. A més, a Rubí hi ha un altre abocador al polígon de Can Canyadell, gestionat per empresa diferent, que inclou una planta de transferència de runes i residus de la construcció.
Segons va explicar el 25 de juny l’Ajuntament de Rubí a la mesa d’abocadors amb els afectats, el més probable és que ara l’empresa presenti un nou projecte.
La Junta de Veïns de l’EMD de Valldoreix també en contra
Per la seva banda, l’EMD de Valldoreix va rebutjar el projecte del nou abocador de Can Balasc a la darrera junta de veïns.
La Junta de Veïns va donar llum verda a una moció presentada per la CUP-PC.
Aquest abocador se situaria sobre un aqüífer que nodreix el Torrent i l’Estany dels Alous.