L’Ajuntament de Sant Cugat aprova, amb els vots a favor de tots els grups municipals, a excepció de Vox que s’ha abstingut, una nova versió del protocol municipal d’actuació en situacions de risc i/o violència vers infants i adolescents; un document que reafirma el seu compromís amb el benestar de dos col·lectius altament vulnerables, com són la infància i l’adolescència. Aquest document ha estat elaborat amb el suport de la Diputació de Barcelona i la col·laboració de més d’un centenar de professionals de l’àmbit social, educatiu, sanitari, cossos de seguretat i entitats de lleure, cultura i esports de la ciutat, amb la finalitat d’oferir una guia d’actuació comuna en casos de risc.
El protocol presentat busca enfortir la prevenció, detecció i resposta davant qualsevol situació de violència, promovent un treball en xarxa que reflecteixi la realitat del municipi i asseguri un abordatge integral en tots els espais comunitaris de la ciutat. El document aprovat és una actualització normativa, així com de procediments i circuits, fruit de l’experiència acumulada des de l’aprobació de l’anterior document, del 2018.
El regidor delegat de Serveis Socials, Francesc Duch, ha destacat: “Comptar amb un protocol d’aquest tipus és essencial per assegurar una resposta coordinada i eficient davant situacions de risc. El treball en xarxa que hem construït ens ajudarà a garantir la seguretat i el benestar dels infants i adolescents de Sant Cugat” i afegeix: “Es responsabilitat de tota la societat en el seu conjunt però, especialment, dels agents socials i polítics, el poder crear un espai segur i lliure de violències, on els nens i nenes puguin desenvolupar-se física i emocionalment.”
Quins són els objectius del Protocol?
L’Ajuntament de Sant Cugat, en col.laboració amb la DIBA, van establir els següents objectius:
- Actualització i aplicació del protocol existent
- Creació d’un llenguatge comú d’intervenció entre tots els professionals que treballen amb infància i adolescència
- Construcció d’una xarxa de col·laboració amb els professionals de l’àmbit social, educatiu, de la salut i amb entitats esportives, culturals i de lleure, en contacte amb aquests col.lectius
- Adaptació a la Llei Orgànica de Protecció Integral a la Infància i l’Adolescència davant la Violència (LOPIVI)
Com s’estructura el Protocol?
El document s’organitza en tres blocs principals:
- Fonaments i Marc Legal: marc normatiu de les actuacions, fent èmfasi en els drets dels infants i les obligacions legals per part de la ciutadania, i els i les professionals de les administracions públiques.
- Orientacions i Criteris d’Intervenció: directrius per garantir que els actuacions es duen a terme segons el marc legal i sota el criteri de màxima eficiència. Presentació dels conceptes clau i dels principis de desenvolupament de les intervencions. Detall sobre els circuits específics per cada intervenció i recomanacions de treball en xarxa, assegurant un enfocament global i coordinat.
- Recursos i Suport pràctic: Eines pràctiques per facilitar l’aplicació del document.
La presentació oficial del protocol a tots els serveis públics i entitats de la ciutat implicades en l’atenció de l’infancia i l’adolescència es farà el proper 20 de novembre i, posteriorment, s’entrarà a la fase de planificació d’accions concretes, conjuntament amb la xarxa de serveis i professionals relacionats, amb l’objectiu de garantir la implementació del nou protocol i la seva vigència al llarg del temps.