( 25/11/2022 – Redacció – Premsa Aj. Sant Cugat)
El Comitè de Sequera de la Generalitat va reunir-se fa una setmana per avaluar i analitzar les recomanacions de l’Observatori de la Sequera. Actualment les reserves d’aigua de les conques internes de Catalunya estan tan sols al 33% de la seva capacitat. En aquest context de manca de pluges i la disminució del nivell d’aigua embassada, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha signat la resolució de declaració d’alerta als 514 municipis abastits pels sistemes Ter-Llobregat i Darnius Boadella, entre ells, Sant Cugat.
L’alerta per sequera a Sant Cugat ha entrat en vigor aquest divendres amb la resolució al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). En virtut d’això, l’Ajuntament ha activat la fase d’alerta del Pla d’Emergència en situacions de Sequera (PEM) amb l’objectiu de reduir el consum d’aigua a Sant Cugat en l’actual context d’escassetat d’aigua.
Aquest dimarts ja va reunir-se el subcomitè municipal de coordinació tècnica de la sequera –amb representants de diversos serveis de l’Ajuntament i l’empresa gestora de l’abastament (Sorea)- per valorar com afectarà a Sant Cugat la declaració d’alerta. Una declaració que no suposarà restriccions per a ús domèstic.
Publicada la resolució de l’ACA, el subcomitè de coordinació tècnica n’estudiarà el contingut i proposarà al comitè municipal de la sequera (format per l’alcaldessa, membres de l’equip directiu i del govern) com serà l’aplicació del PEM a Sant Cugat per reduir el consum d’aigua. L’Ajuntament continuarà amb la sensibilització de la ciutadania sobre la necessitat de reduir el consum d’aigua amb consells i informació d’interès, iniciada des de la declaració de prealerta al febrer.
L’aplicació en nova edificació i rehabilitació d’edificis de requeriments obligatoris de l’ordenança d’estalvi d’aigua per a la reutilització d’aigües grises, pluvials i de piscina permet reduir el consum d’aigua de xarxa respecte els edificis que no disposen d’aquests sistemes.
En aquesta línia, l’Ajuntament ja ha rebut un total de 23 plans de gestió del cicle de l’aigua requerits a les grans empreses o activitats del municipi que consumeixen més de 5.000 m3/anuals d’aigua de xarxa. Sant Cugat és el primer municipi a Catalunya que a través de la seva ordenança d’estalvi d’aigua fa un seguiment dels consums i actuacions d’estalvi en cas de sequera per reduir aigua per part dels grans consumidors els quals representen un consum de gairebé el 20% d’aquest recurs a la ciutat.
Sant Cugat, 1er municipi català amb un PEM validat per l’ACA
El PEM va ser aprovat definitivament pel ple el 21 de febrer, una acció que s’emmarca en l’estratègia que l’Ajuntament impulsa per fer front a la crisi climàtica. L’objectiu és garantir la coordinació, l’actuació i els recursos necessaris per minimitzar els efectes d’aquest tipus de situació i assegurar el subministrament d’aigua a la població. Sant Cugat és el primer municipi de Catalunya en tenir redactat i aprovat un Pla d’Emergències en situacions de Sequera.
L’Ajuntament de Sant Cugat també va ser pioner en la creació d’una ordenança d’estalvi d’aigua a nivell estatal, que ara compleix 20 anys.
Consulta el PEM aquí: https://www.santcugat.cat/files/651-18574-fitxer/1a_Refosa_PES.pdf