L’alcalde, Josep Maria Vallès, i la regidora delegada de Drets Socials, Igualtat i Feminismes, Esther Madrona, han fet, aquest matí, balanç de la realitat de la violència masclista a Sant Cugat, acompanyats per la cap de la Comissaria de Mossos d’Esquadra de Sant Cugat, Maria Medina, i de la directora del CAP Sant Cugat, Raquel Hernández. Aquest balanç es fa en el marc de la commemoració del Dia Internacional contra la Violència envers les Dones (25-N).
Pel que fa al SIAD (Servei municipal d’Informació i Atenció a les Dones), en els nou primers mesos de l’any s’han atès 250 dones, de les quals 149 han estat per una situació de violència masclista. Tot i que es mantenen les atencions globals, aquestes dades mostren un augment del 6% dels casos respecte al 2023 pel que fa a les dones que pateixen violència masclista.
El millor coneixement del SIAD i una millor coordinació entre els diferents serveis de la xarxa assistencial han afavorit a la detecció de casos. Per altra banda, l’aprovació del Protocol marc per una intervenció amb diligència deguda de la Generalitat de Catalunya ha suposat un canvi de paradigma en la definició dels múltiples tipus de violència masclista que han quedat més ben tipificats: parlem de violència econòmica, psicològica, física, digital, obstètrica, etc.
En aquest sentit, s’observa un augment de les violències exercides en l’àmbit digital, és a dir, a través del mòbil, ordinador, entre altres, utilitzats com a eines per vexar, insultar o assetjar.
Perfil de dones que han rebut atenció
La majoria de les dones que s’atenen al municipi en situacions de violències masclistes des dels diferents serveis es troben entre la franja de 30 a 65 anys. El perfil de les dones que reben atenció són, majoritàriament, dones que treballen, de nacionalitat espanyola, i amb estudis secundaris i superiors, amb fills i filles.
La major part de les violències són exercides a les mans de les parelles i exparelles, de manera que l’àmbit de la parella és on es donen amb major freqüència aquestes situacions, malgrat aquesta dada, veiem un augment en les situacions en què la relació amb l’agressor és una altra, sigui laboral, d’amistat o familiar. I el tipus de violència destaquem la psicològica (en la majoria dels casos hi és present) la sexual, la física i molt preocupant, la digital (ciberassetjament, control mòbil, etc.)
Altres dades
La comissaria dels Mossos d’Esquadra a Sant Cugat ha atès 59 víctimes des del mes d’octubre de 2023 fins al mes d’octubre de 2024. En total s’han comptabilitzat 10 víctimes més que en el mateix període de l’any anterior (49).
El SIE (Servei d’Intervenció Especialitzada de Terrassa) ha atès 17 dones, 2 adolescents i un infant, mentre que l’any passat es van fer 12 atencions. De les 17 dones ateses enguany, 9 dels casos s’ha derivat al SIAD. Mentre que el total de casos atesos des de Serveis Socials ascendeix a 153.
Pel que fa als CAP de Sant Cugat, les atencions a víctimes s’han mantingut respecte a l’any passat. Fins al 30 de setembre s’han atès 33 dones.
Protocol de dol per a violències masclistes
Coincidint amb la commemoració del Dia Internacional contra la Violència envers les Dones (25-N), l’Ajuntament també ha presentat el ‘Protocol de dol contra les violències masclistes’, aprovat en el ple del mes de novembre.
Es tracta d’un document que estableix les actuacions a seguir per l’Ajuntament en el cas que es produeixi un feminicidi a Sant Cugat.
Els feminicidis són la forma més extrema de violència contra les dones i tipifica els assassinats i homicidis de dones per raó de gènere, les induccions al suïcidi i els suïcidis a conseqüència de la pressió i violència exercida cap a la dona.
El protocol, que estructura la resposta institucional a aquest tipus de casos, determina que l’abordatge de les violències masclistes s’ha de fer des de la premissa que es tracta d’una vulneració dels drets humans que s’exerceix contra les dones, infants i adolescents com a manifestació de la discriminació i de la situació de desigualtat en el marc d’un sistema de relacions de poder dels homes sobre les dones.
El document es pot consultar al web santcugat.cat.