L’Ajuntament de Sant Cugat enceta una nova etapa de la Taula d’Habitatge, amb la voluntat que sigui un espai de debat i col·laboració que permeti compartir coneixements i experiència i que faciliti la implicació d’entitats, agents econòmics i ciutadania en la planificació i desenvolupament de les polítiques públiques d’habitatge a la ciutat.
Aquest dimarts, 5 de novembre, s’ha fet la primera reunió de treball amb la participació d’una quarantena de persones de perfils molt diversos: des de professionals i experts vinculats a l’àmbit de l’habitatge fins a entitats, associacions de veïns, col·lectius de gent gran, joves o partits polítics, entre d’altres.
Durant la trobada, s’ha presentat el nou format de funcionament de la Taula, sorgit d’un procés d’anàlisi i reflexió entorn al model anterior. En concret, s’han fet entrevistes a una vintena de persones vinculades a la taula o a l’àmbit de l’habitatge. I a partir de les seves aportacions i de la reflexió conjunta, es proposa un model més participatiu, obert i actiu, que faciliti la comunicació i la creació de dinàmiques de treball més cooperatives.
La Taula comptarà amb un grup motor que serà el responsable de coordinar i estructurar els temes i projectes a treballar. Ho farà amb diferents formats, en funció dels temes: des de jornades temàtiques fins a visites d’obra, reunions de treball, taules rodones o un espai virtual… D’aquesta manera, es vol buscar el format de treball més addient a cada tema i facilitar la participació de les persones i col·lectius interessats.
Pel que fa a les línies de treball, es proposa centrar-se en l’elaboració del Pla Local d’Habitatge, que es redactarà i aprovarà durant aquest mandat i que serà el full de ruta de les polítiques públiques d’habitatge a la ciutat. També es planteja debatre les propostes d’intervenció en teixits residencials dispersos, incloent-hi la possibilitat dels habitatges bifamiliars i d’altres models alternatius d’habitatge assequible (cooperatives d’habitatge, nous models per gent gran o joves, etc.). Aquestes propostes inicials es complementaran amb les diverses idees i iniciatives que de la resta de participants de la taula.
Jornades de debat
Com a primera acció d’aquest nou format de la Taula d’Habitatge, l’Ajuntament, en col·laboració amb l’EMD de Valldoreix, l’Escola Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV), l’Ateneu Santcugatenc i la Fundació Sant Cugat, estan organitzant unes jornades de debat sobre el futur dels barris d’habitatges unifamiliars, que tindran lloc els dies 21 i 28 de novembre de 2024, de 18 a 20.30 h. al casal de Mira-sol.
Aquesta iniciativa pretén donar resposta als reptes que planteja el model existent d’habitatge unifamiliar i buscar alternatives que s’adaptin a les necessitats actuals de la població i d’una major sostenibilitat.
El programa inclou una diagnosi de la situació actual, presentacions de propostes d’actuació i la participació d’experts en el tema, així com una mostra de treballs acadèmics fets per alumnes de l’ETSAV amb possibles solucions per als barris residencials.
Amb aquestes iniciatives, l’Ajuntament de Sant Cugat reafirma el seu compromís per afrontar els reptes habitacionals actuals i treballar per una ciutat on l’habitatge sigui un dret reconegut per a tots els seus habitants.
Francesc Duch, regidor d’habitatge de Sant Cugat: “La nova taula d’habitatge ha de ser una eina àgil i útil per aprendre els uns dels altres, reflexionar i debatre col·lectivament, per poder definir les polítiques d’habitatge que volem per Sant Cugat. Més enllà de les solucions, a base de noves construccions, hi ha moltes idees i propostes innovadores a desenvolupar, per aconseguir més habitatge assequible sense posar més totxos.”