La santcugatenca Marta Pessarrodona rep la Medalla d’Or de la Generalitat

(8/9/2023 – Redacció)   

L’escriptora santcugatenca Marta Pessarrodona han rebut la Medalla d’Or de la Generalitat de mans del president Pere Aragonès. Un reconeixement que aquest 2023 també s’ha atorgat a la cantant Maria del Mar Bonet i l’activista cultural i editor Eliseu Climent.

L’acte s’ha celebrat a la plaça Margarida Xirgu de Barcelona i ha comptat amb la participació de l’Orfeó Atlàntida i el Cor Dyapason, que han interpretat el cant de la Senyera. El guardó reconeix enguany tots els accents de la llengua catalana i els referents que han permès que el català tingui el seu estatus en àmbits com les arts, la música, la literatura, el món editorial o l’activisme. Dels premiats, Aragonès ha destacat que són tres “lluitadors” que “ho han donat tot pel progrés del català”.

Els premiats s’han mostrat emocionats i durant les seves intervencions han agraït en diverses ocasions “l’honor” de rebre la Medalla d’Or. En el cas de Pessarrodona, igual que Aragonès, ha dedicat part del discurs a recordar la lingüista Carme Junyent, morta recent ment, i també a repassar les seves arrels. “Em sento una persona afortunada, gràcies a la meva família i també al meu país, Catalunya”, ha apuntat.

Marta Pessarrodona (Terrassa, 1941) reconeguda com a poeta, narradora, assagista i traductora, es va iniciar amb el recull ‘Primers dies de 1968’ (1968), seguit d’obres com ‘Setembre 30’ (1969, prologat per Gabriel Ferrater), ‘Vida privada’ (1972), ‘Memòria’ (1979), ‘A favor meu, nostre’ (1981), ‘Berlin suite’ (1985) o ‘Homenatge a Walter Benjamin’ (1989). Entre les seves publicacions es troben els llibres de poesia ‘Animals i plantes’ (2010) o ‘Variacions profanes’ (2019). La seva tasca literària ha estat lligada a l’estudi i difusió d’autores, catalanes i d’arreu, a través de la traducció, l’anàlisi i la reivindicació de les seves obres.

Als seus retrats de figures com Montserrat Roig, Maria Aurèlia Capmany, Frederica Montseny, Mercè Rodoreda i Caterina Albert, amb fotografies de Pilar Aymerich, i s’hi sumen els seus treballs sobre Virginia Woolf i el grup de Bloomsbury, sobre el qual va comissariar una exposició a la Fundació La Caixa, o les traduccions al català d’autores com Doris Lessing, Harold Pinter, Susan Sontag, Simone de Beauvoir o Marguerite Duras. Coincidint amb el seu vuitantè aniversari, Pessarrodona publica ‘Tot m’admira. Poesia Completa’ (1965-2021), que recull tota la seva obra poètica. Els seus orígens se situen a Vallmanya de Pinós (Solsonès), on recentment s’ha descobert una placa en honor seu a la casa pairal de la seva família paterna.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #102

Enquesta activa

Estàs a favor de tallar el trànsit als Quatre Cantons?
×

Directe TV

També et pot interessar