(5/04/2023 – Redacció)
Una dona feta de xocolata vestida amb el davantal de la pastisseria i subjectant una mona tradicional en una mà i un conill a l’altre. Aquesta és la mona de Pasqua que lluïa fins aquest dimecres a l’aparador de la pastisseria Sàbat i que han decidit retirar després d’una piulada a les xarxes del col·lectiu feminista Hora Bruixa.
A la seva publicació denunciaven que relacionar la xocolata amb les persones negres implica un “racisme intrínsec” i que perpètua “una imatge plena de tòpics”. A més, considera que vestir la figura només amb un davantal i amb uns llavis vermells, mostra una imatge de la dona negra “despullada” i que reprodueix una “caricaturització històrica“. Per altra banda, el col·lectiu considera que el fet que sostingui dues safates “evoca directament a l’esclavisme”. Segons aquests arguments, el col·lectiu Hora Bruixa demanava la retirada d’aquesta figura de l’aparador.
Un cop parlat amb la familia, s ha decidit treure les figures. Molt a contracor us dire que seguiu endavant amb la vostre lluite, que ha estat, es i sera sempre necessaria. Perdoneu si avui no celebro la vostre victoria.
— marc S (@marc_sabat) March 30, 2023
La família Sàbat ha decidit retirar la figura de l’aparador i en un missatge a les xarxes han afirmat que amb aquest maniquí volien representar l’elegància de la xocolata “que representa a què es dediquen, porta un nom, el del negoci i la família, sosté, per una banda, el que representa el producte artesanal i per altre la diada que celebrem”.
La publicació s’ha tornat viral i el fil ha acumulat en els darrers dies centenars de respostes.