Dissabte, 30 de novembres, l’alcalde, Josep Maria Vallès, es va reunir a l’Ajuntament amb el conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, junt amb els tinents d’alcaldia Cristina Paraira, Carles Brugarolas i Jordi Puigneró i el regidor d’Habitatge i de Participació, Francesc Duch. A la reunió va assistir també el president de Sant Cugat Empresarial, Eduard Torres.
Durant la visita institucional, el conseller va signar en el llibre d’honor de la ciutat i va saludar també la portaveu del grup municipal socialista, Elena Vila.
Josep Maria Vallés va lliurar al Ramon Espadaler la Declaració institucional a favor del nou partit judicial de Sant Cugat del Vallès, aprovada per tots els grups municipals en el passat Ple de novembre.
La trobada va servir per constatar la predisposició de la Generalitat a donar suport a la construcció del futur Jutjat d’Instrucció i Primera Instància a Sant Cugat i per mostrar la voluntat d’ambdues administracions de treballar per fer realitat aquest projecte amb reunions de seguiment, a partir del mes gener.
L’alcalde va explicar al conseller la disposició del terrenys municipals ubicats al costat de la Comissaria dels Mossos d’Esquadra, qualificats urbanísticament com a equipament i per tant ja preparats per a l’arribada dels jutjats.
La proposta de l’Ajuntament és crear una centralitat de la seguretat i la justícia, ja que al costat de la comissaria dels Mossos s’hi situarien els jutjats i en un futur una nova comissaria de la Policia Local amb els serveis de Protecció Civil i ADF.
Està previst que el Congrés dels Diputats aprovi, aquest desembre, la Llei Orgànica de mesures en matèria d’eficiència del Servei Públic de Justícia, que inclou la creació del nou partir judicial a Sant Cugat. Un cop superat aquest pas previ, l’Ajuntament encarregarà un estudi per tal de poder saber el nombre de jutjats necessaris i adequats a les necessitats de la nostra ciutat. Cal recordar que aquesta competència la tenen els Jutjats de Rubí, que donen també servei Castellbisbal, que comporta la saturació actual dels seus 8 jutjats.
Josep Maria Vallès, alcalde: “tot i que estem a l’espera de l’aprovació de la Llei, nosaltres ja ens hem mantingut una primera reunió de treball amb la Conselleria, amb qui hem trobat una bona sintonia, per començar a perfilar el futur d’aquest equipament. No serà fàcil, ni, ràpid, però fem el primer pas per donar resposta a una llarga reivindicació de la nostra ciutat.
L’arribada dels jutjats, una “fita històrica” per a Sant Cugat
La creació d’un partit judicial a Sant Cugat serà possible gràcies a una esmena transaccional del grup municipal parlamentari de Junts per Catalunya al projecte de Llei Orgànica de mesures en matèria d’eficiència del Servei Públic de Justícia i d’accions col·lectives per a la protecció i defensa dels drets i interessos els consumidors i usuaris. Està previst que aquesta llei s’aprovi al Congrés dels Diputats abans del proper 31 de desembre.
És la primera vegada en 25 anys que a l’estat espanyol es crea un partit judicial nou. Segons dades del propi ministeri de Justícia, en aquests moments només hi ha tres ciutats a l’estat amb aproximadament 100.000 habitants que no tenen partit judicial propi: Sant Cugat del Vallès, Las Rozas i Rivas-Vaciamadrid, i en aquesta llei només es crearà a la nostra ciutat.
Una vegada aprovada la llei i creat el partit judicial propi a Sant Cugat, s’obrirà un període en què la Generalitat, com a administració competent en justícia, haurà de concretar com es desenvoluparà el projecte de construcció de l’edifici dels nous jutjats a Sant Cugat així com la seva dotació econòmica.