03/06/2020 – REDACCIÓ/ACN /
El govern de la Generalitat ha aturat avui la recepció de sol·licituds d’ajuts al lloguer per a famílies amb dificultats econòmiques per la COVID-19 després que la convocatòria oberta el 19 de maig hagi quedat desbordada. Per això, abans de seguir acceptant-ne més s’estan gestionant les rebudes fins ara, 14.395 en total. Segons ha assegurat aquest dimarts la portaveu del Govern, Meritxell Budó, en aquests moments estan treballant de quina manera poden obtenir els recursos necessaris per fer front al “problema” de demanda. Des de Territori expliquen que d’entrada ja es va indicar que els recursos rebuts per part de l’Estat per a la convocatòria (14,5 milions) eren “insuficients” i remarquen que caldria doblar la quantitat (29 milions).
La CUP per la seva part ha criticat que “es vulgui suspendre la línia d’ajuts al lloguer, dotada amb 14,5 milions d’euros, mentre el pressupost destinat a Circuits de Catalunya S.L quadruplica aquesta xifra, amb 47 milions d’euros“.
La Generalitat estudia destinar fons de contingència per complementar la partida dels ajuts COVID-19 per al pagament del lloguer, perquè considera que els ajuts al lloguer davant l’emergència per la pandèmia no s’han d’acabar amb aquesta convocatòria.
Qui pot rebre aquesta ajuda?
Un dels requisits és el preu del lloguer, ja que el límit mensual per als habitatges de la demarcació de Barcelona és de 750 euros mensuals; a Girona i a Tarragona és de 500; de 450 a la demarcació de Lleida, i de 350 a les Terres de l’Ebre. En el cas de Sant Cugat el preu de lloguer està molt per sobre de 750 euros mensuals i poques famílies es poden acollir aquesta ajuda. A la ciutat es paga de mitjana uns 1.100 euros mensuals per un lloguer i en el mercat immobiliari actual no hi ha pisos per 750 euros.
La subvenció es concedeix per un import anual màxim de 2.400 euros, és a dir, de 200 euros mensuals com a màxim, i s’ajusta en funció de l’esforç que suposa per a la unitat familiar el pagament del lloguer. Així, la subvenció pot ser del 20% de l’import de la renda de lloguer anual quan l’esforç per pagar el lloguer sigui igual o inferior al 30% dels ingressos de la unitat de convivència; del 30% de l’import de la renda quan aquest esforç sigui superior al 30% i inferior al 40%, i del 40% si és igual o superior al 40% dels ingressos.