La Festa Major de Sant Cugat inclourà 180 activitats amb la col·laboració de 82 entitats

Sant Cugat celebrarà del 27 al 30 de juny la Festa Major més participativa amb una àmplia programació que inclou prop de 180 activitats. Com és habitual la proximitat, la inclusió i la cultura popular seran els eixos vertebradors de la festa. Tal com es va anunciar, el pregó anirà a càrrec del periodista i escriptor Xavier Bosch que serà l’encarregat de donar el tret de sortida a la Festa des del balcó de l’Ajuntament.

Tot i la reducció d’un 25% del pressupost, la Festa Major oferirà concerts, espectacles i una àmplia oferta pensada per a tots els públics, que prioritzarà les propostes del teixit associatiu de la ciutat. Un total de 82 entitats col·laboren en l’organització d’actes o en la gestió dels espais. Entre les prop de 180 activitats programades, hi ha 82 propostes de música en directe, 73 propostes escèniques i de cultura popular i 25 propostes esportives. La festa es vertebrarà en 18 espais repartits al centre de la ciutat.

Consulta el programa a aquest enllaç.

Activitats i novetats destacades
La Festa Major 2024 comptarà, el 30 de juny, amb el tradicional “Concurs d’Arrossos”, organitzat pels Amics dels Veterans i la Regalèssia, que enguany ha assolit un rècord amb prop de 700 inscripcions i 260 participants. També seran multitudinaris el “Paga-li, Joan” que, dissabte 29 de juny, congregarà 266 balladors i balladores a l’Hort de l’Abat (43 parelles infantils i 90 d’adults), marcant un nou rècord d’afluència, i l’“Open Mic”, organitzat per La Pua Musical a la pl. Barcelona, amb una dotzena d’inscripcions.

Entre les novetats, destaquen: el retorn de la “Baixada d’Andròmines”, organitzada per l’AEiG Berenguer el Gran, que tindrà lloc a l’avinguda Francesc Macià, el 28 de juny, i una programació especialment inclusiva, amb dos concerts ben atractius: dia 27, doble concert de versions de rock amb “37 grados” i “Árboles Amarillos” a la plaça Can Quitèria i dia 28, l’Orquestra Diletant a la plaça de la Vila. Una proposta de la Fundació Catalònia, on s’hi ha sumat el taller Jeroni de Moragas i el suport de la Taula de Discapacitat.

Una de les cites més singulars tindrà lloc al Celler amb la projecció cinematogràficaLa Festa Major el 1933”, organitzada pel Museu de Sant Cugat, amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya i Grup d’Estudis Locals de Sant Cugat, basada en dues pel·lícules: “Festa Major” el 1933, i “El vi” el 1934.

La programació de la FM també inclou una caminada i esmorzar popular a l’esplanada del Pi d’en Xandri, coincidint amb el 28 de juny, Dia Mundial de l’Arbre. Un acte coordinat pel CMSC i la Comissió de treball de l’”Any Pi d’en Xandri” i que s’emmarca en la Celebració dels 250 anys del Pi d’en Xandri.

Enguany la Festa Major reubica algunes activitats i estrena nous espais.

  • La Fira d’Atraccions es trasllada al parc de la Pollancreda, garantint el compromís amb el veïnat de Coll Favà de descongestionar el barri. S’implementaran mesures extraordinàries de prevenció i seguretat.
  • Pel que fa a la Festa Major Alternativa, se celebrarà a la rambla del Celler, espai que alternen amb la Cúpula del Tro bianualment.
  • Recuperem el Parc Ramon Barnils, per albergar totes les propostes de dansa, els Jardins del Vallès, que seran l’escenari de la programació de Cors i Gòspel, i també el Cinema a la Fresca, al parc Central.
  • Incorporem el passeig Gaudí com a nou espai familiar amb una gran estesa de Jocs a l’Ombra, divendres 28 de juny.
  • El Parc de Can Vernet tornarà a ser la seu dels concerts, amb noms com Triquell o Boom Boom Fighters, i de les activitats per als més joves.

 

El dia de Sant Pere, 29 de juny, coincideix amb dissabte i obliga a modificar part del programa. En ser festiu, no hi haurà la “Botiga al Carrer”. També trobarem a faltar la Caseta del CPA, L’Espai d’Arreu, el Cuscús Solidari, L’Estovallada o la Final de l’Improssionant, que cauen de la programació.

Propostes imprescindibles
Les entitats de cultura popular seran, un any més, les grans protagonistes de la Festa on no faltaran algunes propostes imprescindibles com:

  • La Trobada Gegantera, que a més de canviar de dia, també canvia de recorregut i passarà per l’Avinguda Cerdanyola com a resposta a la dinamització d’aquest nou espai guanyat a la ciutat.
  • L’Esbart presenta una proposta innovadora, un espectacle a 360º, que no podrem ubicar a plaça de l’Om (dins Espai d’Arrel) i que es podrà veure al parc Ramon Barnils
  • Per primera vegada, Trabucaires serà l’entremès encarregat de fer el Ball de l’Ofrena
  • Presentem l’esperada figura de goma del gegant Joan, feta en col·laboració amb l’empresa especialitzada Festiari, que permet poder tenir per fi la parella de gegants. Es podrà adquirir a la Botiga del Museu de Sant Cugat.
    La Comissió del Paga-li Joan retrà homenatge als avis i àvies de la Parròquia per la seva col·laboració a l’hora de fer els rams, amb un ball a la seva seu.

En el terreny musical gaudirem de grans concerts però també de propostes més eclèctiques per a tots els públics:

  • Com a principals caps de cartell tindrem en Triquell i els Boom Boom Fighters al Parc Jove (Can Vernet) i el Pony Pisador a l’Espai d’Arrel (pl. Octavià). Però ens faran ballar també els De Mortimers amb el seu Life Karaoke Show, una nova edició del Sound Cugat a càrrec de Sotasons, les versions més rockeres dels Big Mouthers, les versions més rumberes amb el Rumbversions dels Piratas, el hip hop de l’artista local ADMIRE, o les orquestres Venus i La Betty amb temacles de tota la vida.
  • També ens visitaran grans figures del jazz amb formacions com la del pianista Marco Mezquida o Xavi Torres Trio.
  • La plaça Barcelona, a més de convertir-la en una Taverna gastronòmica, acollirà l’escenari de La Pua, qui ha programat un munt de concerts promovent el talent local, objectiu principal de l’Oficina Musical. Tindrem en Tacho, la Marina BBFace o els Roofsters entre d’altres.

Tampoc no faltaran l’esport, les propostes familiars i algunes cites ineludibles de la festa grossa:

  • El Parc Jove consolida l’oferta esportiva per a nois i noies de 12 a 18 anys (tornejos d’handbol i rugbi platja), de la mà del servei d’esports, a més dels sopars populars i els concerts de gran format. Comptarà amb un servei preventiu (punt lila i punt groc) les nits del 27, 28 i 29 de juny.
  • L’esport al carrer guanya un matí, el de dissabte, a banda de les tardes. A més, hi haurà presència d’entitats que feia un temps que no participaven com la Unió Ciclista Sant Cugat (amb un circuit familiar dissabte matí) i el Club de Golf Sant Cugat.
  • El Parc Central acollirà les propostes més familiars com l’Esport al Carrer i el Racó Infantil, acompanyat amb foodtrucks ideal per poder gaudir d’un pícnic a la gespa o d’un sopar improvisat. Disposarem d’un espai 0-3, així com tallers de cuina i circ, contacontes, jocs gegants i una àmplia oferta per a poder gaudir en família.
  • També tornen la plaça del swing, el Tast de Vins, la Gimnàstica Rítmica, els concerts de Fusió, la Rua Boliviana, la Botifarrada popular, la Petanca i els Escacs, la FMA o La Cúpula del Tro, entre altres.
  • La plaça Barcelona acollirà, el 28 de juny, l’acte central del Dia de l’Orgull (LGTBI+) amb un Bingo Musical i la lectura del manifest.

 

Per una mobilitat més segura
Durant els dies de Festa Major es preveuen un munt de desplaçaments arreu de la ciutat. Per tal de millorar la fluïdesa i facilitar l’accés al centre, es recomana utilitzar el transport públic, la bicicleta o desplaçar-se a peu. Fer servir el cotxe només si és imprescindible. A més, es posaran en marxa mesures per impulsar una mobilitat més sostenible i eficient:

  • Ferrocarrils Catalans:
    Funcionaran de manera ininterrompuda durant tota la nit dels dies 27, 28, 29 i 30 de juny, amb un tren cada hora i sentit de la línia S1. Consulteu-ne els horaris a www.fgc.cat
  • Bus Llançadora Park and Ride (gratuït):
    Funcionarà en el seu horari habitual tots els dies i nits de la Festa Major. Enllaça els aparcaments gratuïts de l’av. Roquetes i de l’estació de RENFE, ubicats fora de la Zona de Baixes Emissions, amb el centre de la ciutat (Monestir i rambla del Celler).
  • Bus nocturn gratuït
    Es tracta d’un servei extraordinari i gratuït pels usuaris durant les nits de Festa Major (FM), que permetran unir el centre de la ciutat i els barris permetent l’accés i la tornada de FM en transport públic.

Aquest servei permetrà als veïns dels barris de Sant Cugat anar i tornar a la FM sense haver d’agafar el cotxe, i als joves poder moure’s amb més seguretat (visió de gènere i alcohol)

Els horaris s’adapten al programa de FM, amb una última expedició 30 minuts després de la finalització dels concerts. En concret:

  • Dijous, última sortida des del centre entre les 2.55 i les 3.30h en funció de la línia
  • Divendres i dissabte, última sortida des del centre entre les 4.25 i les 4.35h en funció de la línia
  • Diumenge, última sortida des del centre entre les 23.55 i les 0.50h en funció de la línia

Les línies amb aquest servei seran:

  • L1 (centre – Mira Sol)
  • L2B (centre – Can Mates)
  • L7B (Centre Volpelleres)
  • L3 (centre – la Floresta i les Planes)

La freqüència de pas serà d’entre 30 i 60 minuts en funció de la línia

El recorregut serà l’habitual del servei, excepte les prolongacions de les línies en l’àmbit del centre i del centre comercial en la L7B (mirar si val la pena fer plànol) En el nucli urbà es farà una nova parada a prop de la zona de la Fira (Parada a Puig i Cadafalch / Torreblanca)

Us recordem que els dies laborables està activa la Zona de Baixes Emissions de 7 a 20h.

L’àrea blava i verda d’estacionament regulat no estarà operativa els dies 24 i 29 de juny, que són festius.

Per una FM lliure, segura i saludable
Volem promoure una Festa Major on tots ens hi sentim com a casa.

  • Si consumeixes alcohol i/o altres substàncies recorda el teus límits, informa’t si et cal
  • No deixis sola a una amistat que es trobi malament si ha consumit massa, demana ajuda
  • Si veus o vius una situació de violència masclista, LGTBIFÒBICA demana suport
  • Recorda que totes i tots volem gaudir de la Festa, rebutgem qualsevol forma de violència!

On et pots adreçar: durant la Festa Major hi haurà diversos equips de professionals per acompanyar aquestes situacions si ho necessites. Els trobaràs al punt lila i punt groc (atenció de reducció de danys i riscos vinculats al consum d’alcohol i substàncies) al Parc de Can Vernet, les nits del 27, 28 i 29 de juny, i de forma itinerant pels principals espais de la Festa Major (degudament identificats)

Si formes part d’una entitat que organitza alguna activitat durant la Festa Major, aprofita les propostes formatives en prevenció de les Violències Sexuals i Sexistes i en Dispensació responsable d’Alcohol.

 

Una festa més inclusiva i accessible

  • Interpretació en llengua de signes durant el Pregó de la Festa Major, perquè el puguin seguir les persones amb sordesa.
  • L’Ajuntament edita programes de la Festa Major en Braille, que es podran obtenir al Punt d’Informació de la plaça d’Octavià, a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de la plaça de la Vila i a través de la delegació de l’ONCE de Terrassa.
  • Als actes on hi hagi cadires es farà una reserva d’espai per a persones amb mobilitat reduïda.
  • Hi haurà aparcaments per a persones amb mobilitat reduïda, temporals i exclusius durant la setmana de la Festa Major. S’ubicaran al c. d’Abat Armengol, abans d’arribar a l’av. de Francesc Macià.
  • Les persones amb discapacitat intel·lectual o amb trastorn de l’espectre de l’autisme que tinguin dificultat per mantenir una cua, podran accedir als espectacles sense esperar, tenint l’entrada reservada prèviament si l’acte ho requereix.
  • La fira d’atraccions eliminarà els reclams acústics i visuals tradicionals, tots els dies de 18 a 20h, per millorar l’accessibilitat de tots els col·lectius amb necessitats especials.
  • També a l’espai 0-3 anys del Racó Infantil, organitzat per l’Institut de la Infància, hi trobarem un racó especial per a infants amb dificultats o sensibilitats especials, “El racó del silenci”.

Millorem la sostenibilitat

El got, millor de casa!
Per no generar plàstic d’un sol ús, els espais de Festa Major amb barra de bar o espai gastronòmic disposaran de vaixella reutilitzable o compostable. Això sí, si portes el got de casa, t’estalviaràs la fiança inicial, la cua per retornar-lo i t’entrenaràs en un nou hàbit més sostenible!

Amb l’aigua, evitem el plàstic
Totes les aigües que l’organització facilitarà als diferents agents de la Festa Major (grups de música, equips tècnics i de muntatge, entitats, etc…) aniran en ampolletes 100% reciclades i 100% reciclables.

Cada gota compta. Fes un consum responsable de l’aigua
A més de les fonts habituals, SOREA instal·larà en diferents punts de la ciutat, unes fonts d’aigua ben fresca que ens ajudaran a passar millor la calor! Porta la teva ampolla reutilitzable i la podràs reomplir.

Reduïm despesa i la petjada ecològica amb la comunicació digital
S’ha promogut un estalvi econòmic també en elements comunicatius. No tindrem un programa de mà extens però si un desplegable que trobareu encartat al TOT Sant Cugat del 21 de juny. Apostem clarament per la comunicació digital, amb una app cada cop amb més prestacions.

L’APP ‘FMSantCugat’ es podrà trobar disponible, de manera gratuïta, a partir de l’11 de juny a Apple Store i Google Play per dispositius Android, Iphone, Ipads i tauletes. L’APP permetrà als ciutadans i ciutadanes tenir la programació en tot moment a la butxaca, de manera itinerant.

L’APP un any més permetrà consultar tota la informació filtrada per: dies, espais, horaris i temàtiques. I a més a més, t’avisarà també amb un notificació push quan comencin les teves activitats marcades com a preferides o hi hagi modificacions de darrera hora.

Amb la present comunicació, adjuntem el cartell de Festa Major 2024, una imatge obra de la il·lustradora Susana Calvo Boira.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #104

Enquesta activa

En quin idioma t’atenen habitualment als comerços de la ciutat?

Directe TV

També et pot interessar

Abrir chat
Scan the code
Hola 👋
¿En qué podemos ayudarte?