Ja a la venda la novel·la del santcugatenc Xavier Bosch “Paraules que tu entendràs”

28/08/2019 – Josep Lluís Silva/

L’escriptor santcugatenc, Xavier Bosch, s’endinsa en l’ús de la veritat en les relacions de parella en la seva nova novel·la “Paraules que tu entendràs” (Columna), que des d’avui ja es pot trobar a les llibreries.

xavier-bosch-paraules-que-tu-entendrasXavier Bosch, durant la presentació del seu darrer llibre. Foto ACN.

Es presenta com “un retrat esmolat de la convivència” que surt a la llum aquest dimecres i que vaticina que atraparà “si han agradat els dos anteriors”. Com ‘Algú com tu’ (2015) i ‘Nosaltres dos’ (2017), que sumen 100.000 lectors, la nova novel·la de Bosch no deixa enrere ni l’amor, ni la construcció d’intimitats. Aquesta vegada, les relacions de parella duradores són les protagonistes, amb l’ús de la veritat i la convivència com a temes cabdals. “Estic a favor dels secrets, la sinceritat està sobrevalorada”, ha assegurat Bosch en la presentació del llibre. A través de tres parelles ens n’adonem que, avui dia, “els amors llargs són revolucionaris”.

Amb una recerca constant de la bellesa, en aquest cas a través de l’arquitectura, Bosch torna a fer “una mirada endins” per traçar la convivència de sis protagonistes des d’un Cap d’Any als Alps suïssos fins un any després entre els canals de Venècia. Les tres parelles, amigues entre elles, comencen l’any divertint-se entre muntanyes, “però res és mai el que sembla”.

Aviat començarà un joc de confidències i veritat, que alhora perillós, posarà en evidència allò ocult de cada relació. “Els amors llargs són revolucionaris. No vull fer moralina de res, sinó explicar la vida de sis persones en els seus moments. M’interessava molt fer una novel·la sobre l’ús que fem de la veritat, sobre els secrets”, ha explicat l’autor. Així doncs, ‘Paraules que tu entendràs’ parla de l’amor, però també de “què diem, què callem o què estem disposats a no dir a la parella”. “Per què son tan sexis els secrets?”, es pregunta Bosch.

XavierBosch-presentacio-novella-paraules-que-tu-entendrasVa ser el 2015 quan, després d’acabar ‘Nosaltres dos’, Bosch va trobar en una notícia relacionada amb un servei de cites en línia l’origen de la seva propera novel·la. Uns hackers van fer pública la identitat de 37 milions d’usuaris d’Ashley Madison, una xarxa social utilitzada per persones casades o que estan en una relació. Les xifres ingents d’infidelitats, només en una xarxa social, van portar a l’escriptor a experimentar en aquest sentit.

“Les temptacions hi són. Els embolics són emocionants. Tenir una aventura és un secret, una emoció nova, una alquímia sexual puntual que t’alegra la vida, sinó no m’explico aquests 37 milions”, reflexiona l’escriptor. En aquesta obra, l’autor volia fer l’exercici de limitar-se en el temps, amb la qual cosa la història s’emmarca en un sol any, tot i que hi ha flashbacks per copsar quines ferides arrosseguen els protagonistes.

Al parer de l’editora de Columna, Glòria Guasch, els personatges de ‘Paraules que no entendràs’ ho tenen tot, “es volen menjar el món, però en un moment donat se n’adonen que el que necessiten només és que algú els estimi”. El protagonista, Xavi Vera, és “l’alter ego” de l’autor. Un arquitecte “de renom, un home reflexiu, contundent, valent, poc donat a ensenyar les emocions, i un seductor infal·lible”, defineix Guasch.

La construcció d’intimitats és una vegada més l’eix de la literatura de Bosch. “Torna a ser una novel·la de mirada endins i de recerca constant de la bellesa per part dels personatges”, assegura Bosch. Si bé a ‘Algú com tu’ els llibres i l’art centraven aquesta bellesa, i a ‘Nosaltres dos’ ho feia la música clàssica, en la nova obra és l’arquitectura la metàfora que estructura el llibre. Així com en Xavi Vera dissenya l’últim encàrrec per a un magnat americà, una llar sensacional, fa més de 20 anys que “construeix” la relació amb la Mara, com qui aixeca una casa.

L’amor continua sent el marc principal de les novel·les del periodista, però aclareix que no funcionen com una trilogia amb les dues anteriors. “Si aquella història que ens explica diu que està parlant de mi, el suflé puja de forma exponencial i gaudim molt de la lectura. Llegim per redescobrir vides noves, però sobretot per redescobrir la nostra”, ha assenyalat l’autor. El títol de ‘Paraules que no entendràs’ és “el més sofisticat” de les sis novel·les que ha escrit en els últims deu anys, extret d’un vers de la cançó ‘Ne me quitte pas’ de Jacques Brel.

El periodista ha confessat que quan va començar a escriure la novel·la, la tardor del 2017, li va costar concentrar-se en una història de ficció per la situació política que travessava el país. “Però ja em va contaminar prou personalment com perquè ho fes a la meva novel·la i personatges”, ha apuntat l’autor. L’audiollibre, en què l’actor Lluís Villanueva en fa la lectura i Bosch llegeix el pròleg, està disponible també a partir d’aquest dimecres. La setmana que ve es publicarà en castellà a Destino.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #102

Enquesta activa

Estàs a favor de tallar el trànsit als Quatre Cantons?
×

Directe TV

També et pot interessar