Per Manel Cascante, meteoròleg i biòleg
Quan s’acaben les vacances s’inicia (normalment) la temporada de bolets cap al nord del país. Els bolets, però, no es basen en el calendari sinó que calen condicions de precipitació, temperatura i humitat específiques en el moment de la fructificació, així com en mesos precedents. El temps que fa a la primavera és important, ja que si l’ambient és humit durant aquesta estació es podran desenvolupar correctament els micelis, uns filaments soterrats a partir dels quals es nodreixen els fongs. Enguany la primavera ha estat plujosa arreu, sobretot en sectors del litoral i el prelitoral, un fet que podria beneficiar la sortida de bolets.
La temporada comença a l’alt Pirineu a finals d’estiu. L’estiu, però, enguany ha estat molt sec al nord del Pirineu, al cantó francès, on grans extensions de roure, faig o freixe han perdut la fulla a causa de la sequera. Al Pirineu català la pluja ha estat més irregular, abundant cap al Prepirineu i el Pirineu Oriental, escassa al sector occidental. Si el setembre és humit, no patim glaçades prematures ni ventades, així com temperatures extremes, la temporada de bolets podria iniciar-se amb normalitat. A Collserola i als boscos del litoral ens haurem d’esperar unes quantes setmanes més: com a mínim fins a finals d’octubre.