04/09/2019 – REDACCIÓ /
El passat mes d’agost Endesa va enviar una carta a l’Ajuntament de Sant Cugat per informar que 158 famílies tenen un deute de llum i gas que puja a 113.000 euros i que si el consistori no paga la seva part del deute els podria tallar la llum i el gas a partir de l’1 d’octubre. L’empresa es mostra disposada a assumir a parts iguals la despesa amb l’administració, però reclama a l’ajuntament que pagui una part.
L’Alcaldessa Mireia Ingla ha manifestat en un comunicat el rebuig de l’Ajuntament a aquestes exigències d’Endesa i ha declarat que “no acceptarà cap xantatge ni l’amenaça de privar d’un dret bàsic com són la llum i el gas a les famílies que ho estan passant més malament econòmicament.”
Sempre estarem al costat del veïnat davant 'l’amenaça d’Endesa'. És indigne que persones en situació vulnerable puguin patir talls en el subministrament. Tot el suport @ChakirelHomrani #DretsEnergètics #PobresaEnergètica #SantCugat pic.twitter.com/4itrIG8irW
— Mireia Ingla 🎗 (@mireiaingla) September 4, 2019
Fonts de la companyia han afirmat a l’Agència Catalana de Notícies (ACN) que es tracta d’una “proposta” per començar a negociar. I han manifestat que no pretenien que fos una amenaça sinó “un crit d’alerta a la urgència” per avançar vers un acord. A partir d’aquí la companyia es mostra disposada a fer “els passos que facin falta”.
L’Ajuntament ha avançat a més que no es farà front a cap pagament fins que les empreses signin un conveni on quedi garantit i s’estableixin els fons previstos a la llei 24/2015 i la corresponsabilitat d’empreses i administracions.
La Llei 24/2015 va ser aprovada pel Parlament de Catalunya el 29 de Juliol del 2015 arran d’una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) i prohibeix tallar la llum i el subministrament a persones vulnerables. És una llei que té un grau superior al bo social (un reial decret llei) de l’Estat.
En aquesta llei es contempla la signatura d’un conveni amb les empreses subministradores de gas i electricitat per garantir grans descomptes o bonificacions per a les persones més vulnerables.
Segons va informar l’any 2017 el Conseller d’Empresa i Coneixement d’aleshores, Jordi Baiget, l’Agència Catalana de Consum va enviar el 2016 diverses propostes de conveni a les empreses subministradores i cap va manifestar voluntat de signar-lo.
El Govern de la Generalitat, les Diputacions i les entitats municipalistes i de la societat civil es van reunir aquesta setmana per acordar una resposta comuna a la carta que Endesa ha enviat a l’Ajuntament de Sant Cugat i a un total de 250 consistoris.
Avui ens hem reunit per donar resposta a #pobresaenergetica i amenaça de les subministradores:
☝🏻 Resposta conjunta i coordinada
❌ No permetrem cap tall a famílies vulnerables, tal com diu la llei 24/2015
📝 Abans de parlar del deute, signem els convenishttps://t.co/Fa0MbTUlbI pic.twitter.com/jLA9hd3jci— Chakir el Homrani 🎗 (@ChakirelHomrani) September 2, 2019
La presidenta de la Diputació s’ha reunit també aquesta setmana amb les principals entitats municipalistes i l’administració pública de l’àrea metropolitana per compartir un espai de trobada per analitzar, debatre els continguts de la reclamació i trobar solucions per evitar la lesió dels drets de la població vulnerable en l’àmbit del subministrament elèctric.