L’Assemblea de Treballadors de l’Institut CAR, integrat en el Centre d’Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), ha denunciat públicament que el Departament d’Educació té intenció de tancar tota l’oferta de formació professional (FP) i estudis tècnics esportius per al curs 2026-2027. La decisió s’hauria comunicat verbalment i, segons els docents, tindria el vistiplau de la direcció del CAR, a qui acusen d’aplicar una “lògica classista i segregadora”, concebent un institut on l’únic alumnat sigui esportista d’alt rendiment -els estudis d’ESO i Batxillerat són exclusius per a esportistes, mentre que l’FP estava oberta a tota la població. El Departament d’Educació no s’ha posicionat encara sobre la qüestió.
La direcció del CAR, per la seva banda, ha declinat fer valoracions sobre la qüestió, ja que, asseguren, no han participat de la decisió del Departament d’Educació. De fet, l’única informació que els ha arribat és la que prové de la direcció de l’Institut CAR i que apunta en la mateixa direcció: el curs 2025-2026 seria l’últim.
Segons els docents, en cas de confirmar-se aquesta planificació, s’estaria cometent un “atac directe” al dret dels joves de rebre una educació pública i de qualitat en l’àmbit esportiu a Catalunya. En aquest sentit, el professorat ha assegurat que l’Institut CAR és un centre “d’excel·lència” únic en activitats físiques i esportives.
Per al curs 2025-2026 les preinscripcions han més que doblat les places ofertades i l’Assemblea de Treballadors ha defensat que no hi ha “cap informe pedagògic ni raó justificada” que avali un tancament “sobtat i unilateral” com el que es denuncia. A més, han acusat el Departament “d’opacitat” en aquesta qüestió. El delegat sindical de CGT a la Junta de Personal dels Serveis Territorials del Departament d’Educació al Vallès Occidental, Dani Sánchez, ha assessorat els treballadors en aquest assumpte i ha lamentat el “desmantellament” de l’educació pública que suposa el cas del CAR de Sant Cugat.
A més de l’afectació als estudiants externs, el tancament també afectaria esportistes d’alt rendiment que compaginen la carrera esportiva amb estudis de Formació Professional. “Que expliquin com garantiran la carrera dual d’aquest alumnat”, ha exclamat Sánchez.
Segons la informació facilitada pels docents, que encara no ha estat confirmada pel Departament d’Educació, els alumnes que ara són a l’Institut CAR, així com els que inicïin estudis el pròxim curs, hauran de traslladar-se a altres centres el curs següent. Una reubicació de la qual no han transcendit detalls. Actualment, a l’Institut CAR hi ha matriculats 398 alumnes, distribuïts en 28 grups de formació professional i estudis tècnics esportius, i hi treballen 30 docents. Un dels alumnes afectats és Víctor Hernando, estudiant d’un grau superior i que veu en el CAR un centre “únic” per a cursar estudis esportius.
“Vinc de Barcelona, on hi ha moltes altres opcions, però vinc aquí per la senzilla raó que aquest és el millor lloc on es poden estudiar aquests graus esportius”, ha sentenciat Hernando. L’alumne ha assegurat que si l’activitat formativa es trasllada, s’acabarà amb “el somni” de molts alumnes.
Educació vol el trasllat
El Departament d’Educació treballa en el trasllat dels grups de formació professional i d’estudis tècnics esportius de l’Institut CAR, integrat en el Centre d’Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), com han denunciat els docents. Això, però, no serà abans del curs 2026-2027. Segons el Departament, la decisió ve motivada per la petició del mateix CAR de disposar de més espais per “créixer en places d’ESO i Batxillerat” i així poder atendre a més “esportistes becats”. Per això, detallen, “cal disposar dels espais que l’Institut destina a l’FP”. La “necessitat principal” del CAR, afegeix Educació, és “garantir l’ensenyament” d’aquests esportistes d’elit i garantir “la màxima qualitat” de la seva carrera dual.
A l’Institut CAR conviuen actualment alumnes d’ESO i Batxillerat, amb places reservades en exclusiva per a esportistes becats, amb alumnes d’FP i estudis tècnics esportius, una formació que està oberta al conjunt de la població. En aquest segon grup hi ha prop de 400 alumnes de 28 grups, alguns dels quals són també esportistes becats del CAR.
L’Ajuntament manifesta el seu suport
El consistori de Sant Cugat lamenta profundament no haver estat informat prèviament per part del Departament d’aquesta decisió, que la regidora d’Educació, Carme Ardid, ha qualificat “d’injusta i unilateral”. Per aquest motiu, insisteix en “la necessitat urgent de crear una Taula Comarcal de Planificació de Formació Professional”, amb l’objectiu de garantir una coordinació efectiva entre administracions i evitar situacions com aquesta.
La regidora d’Educació ha expressat el seu compromís de treballar per tal de recuperar i garantir la continuïtat de tots o part d’aquests estudis formatius a la ciutat, considerant-los clau per al futur educatiu i esportiu del territori.
La CUP dona el seu suport
La CUP Sant Cugat presentarà una moció al ple de juny on recull les principals demandes del professorat de l’Institut del CAR. Una decisió que els cupaires recorden que “afectaria directament tant les 398 places públiques, com la plantilla docent formada per 30 professionals que actualment desconeixen quin serà el seu futur destí, generant una situació d’incertesa i precarització laboral”. Per la CUP, “tot plegat s’emmarca en una tendència preocupant de desmantellament progressiu de l’educació pública i de la seva presència a Sant Cugat, com ha anat denunciant recentment amb diferents casos com el tancament de línies a primària o la situació crítica de les escoles bressol”.