(07/09/2022 – ACN)
Sant Cugat del Vallès acollirà aquest dissabte la primera Festa del tomàquet Mandó de Collserola, una varietat autòctona que es va recuperar fa una dècada i que des de fa uns anys es comercialitza en municipis de l’entorn del parc. Una quinzena de pagesos el cultiven amb l’objectiu d’impulsar l’activitat agrícola a Collserola i recuperar una varietat que es va perdre a mitjans del segle passat. La seva producció ha crescut amb el temps, i actualment se’n cullen unes deu tones entre els mesos de juliol i setembre en finques com les de Can Domènech, l’Olivera, l’Ortiga o Can Puig, entre d’altres. En la festa, que es farà a la plaça de Barcelona de Sant Cugat, es podrà conèixer i tastar el tomàquet, que es caracteritza per ser molt saborós.
Aquest tipus de tomàquet es cultivava tradicionalment al parc, una activitat que es va perdre quan a mitjans del segle XX el pagès que el conreava va emigrar a França. Això va fer que es perdés l’activitat, però abans de marxar l’home va deixar un pot de llavors als responsables d’una masia propera, la de Can Mandó.
Mig segle després, pels volts de 2010, Damià Gibernet, de Can Mandó, va decidir rescatar les llavors i plantar-les. Tot i que d’entrada ho va fer per al propi consum, posteriorment les va cedir al Consorci de Collserola, impulsant-ne així la seva dinamització com a varietat pròpia del parc i adoptant la marca “Producte de Collserola”.
Un tomàquet amb gust de “tomàquet de tota la vida”
El tomàquet Mandó de Collserola és gran, amb un pes que pot anar des dels 400 grams fins a superar el quilo, amb una forma aplanada, costelles poc marcades i amb una textura ferma i gens farinosa, amb poca llavor i molt carnós. “Destaca pel seu bon gust, de tomàquet de tota la vida, a la primera mossegada ja veus que és diferent”, explica Paul Domènech, enginyer agrònom i responsable de la finca de Can Domènech de Sant Cugat del Vallès.
Les seves terres acullen diferents cultius, entre ells el del tomàquet Mandó, la recuperació del qual, diu, és un dels passos per trobar productes únics de la serra que “donin sentit a mantenir l’agricultura i que la gent la valori”. El cultiu va començar amb una sola renglera de plantes, un espai que avui dia s’ha multiplicat fins a ocupar una àmplia zona on des de juliol i fins aquest mes de setembre es recullen els fruits.
“Ara estem collint entre 200 i 300 quilos de tomàquet cada dia, en els últims anys hem incrementat la producció”, assegura. La seva comercialització es fa tant des de la mateixa finca com a través de botigues de Sant Cugat i des d’aquest mateix any també de Barcelona: “Hi ha gent que busca producte de proximitat i fresc, i en trobem tant a botigues gurmet com d’altres més de poble”, afegeix Domènech.
El tomàquet Mandó madura al sol, i aquest any el cultiu, a més, ha hagut de patir un estiu molt intens. A les reiterades onades de calor s’hi ha sumat les pedregades, impactes meteorològics i climàtics que han quedat minimitzats gràcies a l’ús de malles que han protegit el conreu i han permès arribar fins el mes de setembre.
Primera festa popular
Per donar a conèixer el producte, l’Associació Collserola Pagesa, el Parc de Collserola i l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès han organitzat per aquest dissabte la primera Festa del tomàquet Mandó de Collserola, que se celebrarà a la cèntrica plaça Barcelona. “Volem apropar la pagesia al poble i ensenyar què fem tan a prop de la ciutat de Barcelona”, apunta Domènech.
Durant tot el dia es podrà visitar el mercat agrícola, que a més del tomàquet Mandó presentarà varietats de verdures, hortalisses, fruites, mels, vins o cerveses artesanes fets a Collserola. La cita també ha programat tallers de cuina creativa, de maridatge amb platillos fets amb productes de la serra i un dinar popular, també amb ingredients cultivats al parc.
La festa comptarà amb actuacions musicals de Carles Belda, Joan Garriga o Carles Cuberes, entre altres.