El testament en temps de crisi per pandèmia

Roger-Molina_model-opinio

Estem veient que la pandèmia del coronavirus està provocant una elevada mortaldat. A més, el govern ha decretat mesures de confinament de la població. Per tot això, hi ha gent que ara s’ha adonat que s’està enfrontant a un perill real i no té fet cap testament.

El problema és que, davant de la reducció de determinats serveis al mínim indispensable, les notaries ara mateix no faciliten hores per signar testaments si no és per una causa de necessitat urgent. Per tant, mentre hom estigui sa, el notari no apreciarà un motiu suficient per firmar el testament. Ara bé, què passa si una persona està afectada per la Covid-19 i ha de quedar ingressada en un hospital o confinada a casa seva? Podríem dir que existeix aquesta causa de necessitat? Jo entenc que sí, però la pregunta és: trobarem un notari que es desplaci fins a l’hospital o, encara més, s’atrevirà a venir a casa nostra si estem confinats, sense saber quines són les mesures d’higiene que hi trobarà? M’atreveixo a dir que difícilment ho aconseguirem.

I doncs, quina solució ens queda? Doncs el testament hològraf, una figura antiga però molt útil en aquestes circumstàncies.

El testament hològraf és el que redactes tu mateix de puny i lletra. Ara bé, cal complir estrictament amb els requisits de forma del document perquè, en cas contrari, corres el risc que després no sigui considerat vàlid i la teva herència es reparteixi conforme a l’últim i anterior testament vàlid o, en cas que no en tinguessis cap, aplicant les normes del nostre codi civil.

I per últim, una recomanació meva: un cop hagis redactat i signat el document, comunica-ho als teus hereus i legataris i digues-los on el podran trobar, en cas que passi el pitjor. Encara millor, si tens opció a escanejar-lo, envia’ls-el en format PDF perquè tinguin prova de la seva existència. Així t’assegures que es complirà la teva última voluntat.

Salut i cuideu-vos molt!

Comparteix

Sant Cugat Magazine #96

Enquesta activa

Què faràs els dies de Festa Major?
×

Directe TV

També et pot interessar