El Servei Educatiu del Teatre Auditori presenta el programa Escoles a Escena 2025-2026 amb una programació diversa, de qualitat i adaptada a tots els cicles educatius amb un total de 12 espectacles i 4 propostes d’espectacles participatius.
Com a novetat destacada, per primera vegada la temporada s’obre amb un espectacle inaugural: Sóc, de la Cia. Marta Sitjà, que es representarà el 18 de setembre a les 11h. Es tracta d’una proposta de circ i clown que ens convida a mirar la societat actual a través de la pròpia identitat, amb la voluntat d’abraçar les nostres singularitats i celebrar l’orgull de ser únics i úniques. Una manera delicada i emotiva d’iniciar el curs amb reflexió i molt d’humor.
Pel que fa al cicle Infantil, la programació inclou Babau, de Periferia Teatro, una història explicada amb titelles i objectes que parla del vincle entre germans i l’amor incondicional de la família, tot convidant els més petits a identificar i expressar les seves emocions. A aquesta proposta s’hi suma Cosint cançons, de Factoria Mascaró, un viatge per les emocions a través de la dansa i la cançó tradicional, presentada amb una estètica contemporània que desperta la sensibilitat i la imaginació del públic infantil.
Per al cicle Inicial, es presenta Dues ales, de Farrés Brothers i Cia, una proposta íntima i poètica que combina titelles, humor i emoció. L’espectacle, inspirat en l’àlbum de Cristina Bellemo, manté l’estil propi de la companyia i connecta amb l’univers dels infants a través d’un llenguatge senzill però profund. D’altra banda, Sigues tortuga, de Cia Xip Xap, ofereix una història divertida i plena de tendresa que ens parla de la importància d’anar poc a poc i gaudir del camí sense presses.
El Cicle Mitjà compta amb dues propostes amb una forta càrrega emotiva i de reflexió. En primer lloc, La nena dels pardals, de Teatre al detall, basada en una història real, ens parla del respecte per la vida i de la saviesa infantil, tot posant l’accent en les conseqüències de les decisions del poder. En segon lloc, Fantasmes de guerra, de La Baldufa, proposa una mirada infantil sobre la guerra, la memòria i la força del a condició humana. Aquest espectacle forma part d’un projecte de mediació artística impulsat per la Xarxa Transversal, amb la col·laboració especial de Lucía Miranda i liderat a Sant Cugat per Amanda Bernal.
Pel que fa al Cicle Superior, s’hi presenta Matres, de Campi qui pugui, un homenatge a les mares i la maternitat, en clau d’humor i tendresa, que utilitza el teatre físic per explorar els vincles familiars. A més, el Gran Teatre del Liceu & Fundació Òpera Catalunya estrenen al Teatre Auditori La jove Aïda, una reinterpretació retrofuturista de l’emblemàtica òpera de Verdi, pensada especialment per a l’alumnat i vinculada a la celebració del 25è aniversari del programa educatiu Petit Liceu. Una oportunitat única per apropar-se al llenguatge operístic des d’una mirada actual.
Finalment, per a ESO, Batxillerat i Cicles Formatius, la programació inclou tres propostes amb estils molt diversos. D’una banda, IT Dansa, de la Jove companyia de l’institut del Teatre, ofereix una selecció de peces contemporànies d’alta qualitat interpretades per joves ballarins i ballarines, en col·laboració amb el Gran Teatre del Liceu. D’altra banda, Artemis de la Cia. Gèminis, és un muntatge musical que combina emoció i comicitat per reivindicar la importància de teixir ponts, reconciliar-se amb la família i tenir cura de la salut mental. I per tancar la selecció d’aquesta programació d’espectacles A Macbeth Song, de La Perla 29, proposa una mirada contemporània i musical a l’univers de Shakespeare amb un concert teatralitzat que fusiona la música en directe dels mítics The Tiger Lillies amb grans interpretacions d’actors de la reconeguda companyia.
Amb aquesta programació, el Servei Educatiu reafirma la seva voluntat de crear vincles sòlids entre la creació escènica contemporània i el món educatiu, tot oferint espais de reflexió, emoció i descobriment per a l’alumnat.
Pel què fa als projectes participatius que anomenem Som Protagonistes de cara el curs vinent comptarem amb 4 propostes:
- La cantata Infantil, un concert en que hi participa l’alumnat de 2n de primària de totes les escoles de Sant Cugat acompanyats de música en directe. Els professors de música, constituïts en grups de treball, son els responsables de la organització del concert.
- Cantània, un concert participatiu amb diferents fases de preparació amb sessions de formació pel professorat, treball a l’aula i concert final interpretat per l’alumnat inscrit de cicle superior. L’objectiu és organitzar un acte per als alumnes que, per les característiques globals pensades exclusivament per l’alumnat, per la qualitat artística i la implicació personal i col·lectiva de tots els participants, es converteix en una vivència musical important i inoblidable per a tothom. El projecte és liderat per l’Auditori de Barcelona i la organització és a càrrec del Teatre Auditori de Sant Cugat amb la participació anual d’unes 50 escoles de Sant Cugat i d’altres centres educatius de la comarca. Enguany hem fet 10 anys de Cantània al nostre Teatre-Auditori Sant Cugat.
- Scrooge, fem un musical per Nadal, és la versió musical del conegut conte nadalenc de Charles Dickens que ha estat revisada per incloure les escoles i els centres de secundària, per alumnes de cicle SUPERIOR i primer cicle de ESO. Amb el Cor Infantil Sant Cugat com a cor base, l’alumnat forma part activa de l’espectacle i de la seva elaboració.
- Torneig de dramatúrgia, és una activitat artística i formativa que te per objectiu apropar, al llarg de sis sessions, els/les joves a les arts escèniques i treballar la creació de públics culturals, oferint una panoràmica de tots els passos d’una creació teatral com l’escriptura i lectura d’un text, els assajos de la posada en escena i la presentació davant del públic d’aquest procés.
Inscripcions del 2 de juny al 12 de setembre
El professorat de cada centre podrà consultar tota la oferta a través de la web del Teatre-Auditori Sant Cugat i fer les inscripcions a través del Pla de Dinamització Educativa de l’Ajuntament de Sant Cugat. Les places son limitades i cal fer la reserva el més aviat possible per tal de poder escollir amb comoditat l’espectacle i l’horari que més interessi a cada centre.