El periodista David Bernabeu ofereix una xerrada a la Penya Blaugrana Sant Cugat

«Tenim un gran tresor que és La Masia, que no té ningú més. S’hi ha d’apostar per convicció, no per obligació. Espero que el Barça hagi après la lliçó»

TEXT i FOTOS: Àlex López Puig
El reconegut periodista esportiu David Bernabeu ha ofert una interessant xerrada sobre l’actualitat del FC Barcelona, a la seu social de la Penya Blaugrana Sant Cugat, aquest divendres, 27 de setembre. Prop d’una cinquantena de socis de la PB Sant Cugat i penyistes i simpatitzants del Barça han omplert la sala i han preguntat tot allò que han volgut a Bernabeu.

Bernabeu: «Hi ha un camí per guanyar títols i el vam perdre fa uns quants anys, vam perdre l’essència i l’estil»

David Bernabeu ha iniciat la xerrada assegurant que «el barcelonisme està viu. En aquests moments, hem de recuperar el barcelonisme d’abans, que era pur. Hem de ser orgullosos, més que mai, de ser del Barça. Vol dir que, si som del Barça, hem d’entendre la situació del club. Jo em barallo amb moltíssima gent que, bàsicament, el que defensa és que s’han de guanyar títols, que hem de tornar a guanyar títols. I, bé, és que hi ha un camí per guanyar títols! I el vam perdre fa uns quants anys, vam perdre l’essència i l’estil, vam perdre la manera d’enfocar les coses per tornar a ser el que hem estat, pràcticament, durant la nostra història, però, sobretot, durant els últims 40 anys, que és quan el Barça, realment, ha tingut continuïtat en l’èxit i continuïtat a l’hora de guanyar. I, per què l’ha tingut? Perquè s’han fet les coses d’una determinada manera».

Bernabeu: «Has de tenir una bona política esportiva perquè repercuteixi en una bona economia»

I, en aquesta mateixa línia, ha subratllat que «el Barça, tot us sabem, és un club convuls. Analitzeu l’era Messi. L’era Messi són 17 temporades on es van guanyar 35 títols. Laporta arriba al 2003 i al 2005 se li’n van 4 directius, i al 2008, 9 directius més. Després va dimitir Rosell, un farmacèutic d’Olesa li posa una querella pel tema Neymar, arriba Bartomeu i hi ha noves eleccions… És a dir, no ha estat mai una bassa d’oli… Per a mi, la base, a banda de l’afició, les penyes i tota la gent que estimem al Barça, ha estat en aquests últims 40 anys les polítiques esportives. Quan això ho han fet bé, el Barça s’ha convertit en un club diferent, amb un segell de distinció. Tu t’asseies a veure el Barça per si guanyava, empatava o perdia, però, bàsicament, t’asseies a veure el Barça perquè era una altra cosa. I, això, en els últims anys s’ha perdut. Molta gent diu que econòmicament estem malament. No, hem estat esportivament malament. La gent equivoca els termes. Tu has de tenir una bona política esportiva perquè repercuteixi en una bona economia. Si tu t’equivoques en les decisions esportives, al final, ho acabes repercutint negativament en l’economia. I és el que ha passat. El Barça ha creat un forat econòmic els últims anys perquè esportivament ha fet malament les coses, hem fitxat jugadors d’un perfil que no tenien res a veure amb el que ens havíem fet grans, hem fitxat jugadors que no han marcat cap diferència i ens han creat un forat, entre sous, amortitzacions i traspassos de 800 milions d’euros (parlo bàsicament de Griezmann, Dembélé i Coutinho), ens hem posat en mans dels jugadors, vam perdre el nord quan veiem que el Madrid, en plena era Messi, començava a guanyar Champions una darrera l’altra i es van començar a fitxar cromos i ens rebentem els 222 milions d’euros que vam ingressar per Neymar, i en gastem molts més per jugadors que, insisteixo, haguéssim guanyat exactament el mateix que vam guanyar amb ells o sense ells. I, a més, la pandèmia et remata. Tot això ha estat la clau del desastre».

Bernabeu: «El Barça no serà mai societat anònima, no crec que hi hagi cap president que s’atreveixi a fer això»

Bernabeu també ha detallat que «estem en un moment en el qual hem d’entendre aquesta situació, hem d’exigir que el club creixi, competeixi i que ens faci sentir orgullosos quan veiem l’equip, però ara mateix no podem exigir títols perquè no som el Barça que érem, de fa 10, 15 o 20 anys, que fitxàvem el que volíem. No podem sortir al mercat amb les mateixes condicions competitives dels nostres principals competidors europeus. I, com que no es pot, hem d’entendre i exigir que es facin bé les coses, però amb el context que tenim. I, si fem això, en un breu termini de temps creixerem perquè tenim un gran tresor que és la Masia, que no té ningú més. I si el Barça fa això en un moment determinat, ens trobarem que de cop i volta podem tornar a sortir el mercat en les mateixes condicions que la resta. Sense perdre la nostra essència ni esportiva ni social, sense haver-nos de convertir en societat anònima, seguint el club en mans dels seus propietaris que són els socis. Crec que el Barça no serà mai societat anònima, no crec que hi hagi cap president que s’atreveixi a fer això».

Bernabeu: «Tenim un gran tresor que és La Masia, que no té ningú més»

També ha destacat el paper clau que ha de tenir La Masia: «Espero que el club hagi après la lliçó i crec que s’ha de fer una aposta per La Masia per convicció, no per obligació. Si tu vens al món que tens el millor planter del món, l’has de mirar sempre, encara que tinguis unes condicions favorables per anar al mercat. Crec que, amb això, no hi ha hagut mai convicció. I parlo d’un club on en els equips d’època que ha tingut i que més ha transcendit ha tingut sempre un nucli molt important de jugadors de la casa. I aquest és el model que s’ha de defensar, que és el que t’ha fet gran. No canvio ni 5 minuts del Barça de Guardiola per les 15 Champions del Madrid, no canvio ni mitja de les 5 Champions que té el Barça per les que té el Madrid. Perquè les Champions del Barça són amb equips absolutament exclusius, que han transcendit a la història, que han deixat un llegat. No tenim 15 Champions perquè el model que desplega i desenvolupa el Barça és molt difícil. El futbol és un esport on no sempre guanya el millor, només passa en futbol, això. Hem tingut la millor generació de la història del futbol perquè és el cicle esportiu més exitós de la història d’un esport col·lectiu com és el futbol. No hi ha hagut mai un club potent, gran, al món com el Barça que en 17-20 temporades hagi guanyat 38 títols».

Bernabeu: «L’herència de Bartomeu tots la reconeixem, però arriba un moment que no tot pot ser culpa de l’herència»

Bernabeu també ha estat crític amb la gestió de Laporta i ha explicat que: «l’herència de Bartomeu tots la reconeixem, però arriba un moment que no tot pot ser culpa de l’herència. S’han pres decisions al club i no es fan bé les coses o no surten bé les coses, perquè és evident que ho has de dir. En l’últim any i mig les crítiques a Joan Laporta han pujat de to. I és normal perquè és una situació molt difícil. El president ha pres unes mesures i les coses no van bé. Sembla que amb Hansi Flick la política esportiva la cosa pot anar bé. Però, en general, la política esportiva ha estat dolenta. Laporta no volia fitxar Xavi. Ell ja volia a Flick, però era el seleccionador alemany i, per tant, no estava lliure i no el podia fitxar. Hi havia una improvisació absoluta. No hi havia director esportiu. Vam convertir un gestor, Mateu Alemany, en un director esportiu, que no ho és perquè no és tècnic. Ningú marcava la línia. Havia d’entrar Jordi Cruyff, però com que era el director esportiu de la candidatura de Víctor Font, Laporta no el va voler posar de seguida. I després, Jordi Cruyff dimiteix. Ha sigut un desastre. Així és impossible implementar una línia de filosofia esportiva clara. i aquesta ha estat un dels grans contrastos d’aquest Laporta amb el Laporta del 2003 o el 2010, que va tenir només un secretari tècnic i dos entrenadors d’èxit, amb una línia. Aquesta estabilitat, del 2003 al 2010, fins ara no ha existit, i ha estat un problema».

Bernabeu: «Per guanyar les eleccions, Laporta no necessitava dir que Messi es quedaria segur al Barça perquè sabia de la dificultat que tenia el club»

De Laporta també ha dit que «perquè Laporta guanyés les eleccions, per carisma, per capacitat comunicativa, perquè el soci en un moment difícil del club pensava en aquell Laporta del 2003 al 2010 -només per això ja el va votar-, no necessitava dir que Leo Messi es quedaria segur al Barça. No calia que ho digués perquè sabia de la dificultat que tenia el club. I què va passar? Que Messi no es va quedar i va ser un drama».

Bernabeu: «El fitxatge de Nico Williams sempre va ser un sí condicionat al fair play. Aquest va ser el problema»

Nico Williams també ha estat un dels temes que s’han tractat ton Bernabeu ha explicat que «hi va haver 3 reunions del Barça amb Félix Tainta, que és el representant de Nico Williams. En la segona reunió ja es van pactar les condicions salarials i de durada de contracte, que eren 5 anys de contracte. I un preu que el primer any baixava una mica del que ell cobra a l’Athletic Club de Bilbao. Jo crec que el primer any el Barça li hagués demanat que es mogués entre els 7 i 8 milions d’euros, que és una cosa que el Barça ha fet amb molts jugadors. El primer any cobres això i el segon any t’ho compensarem. Sense anar més lluny, Lewandovski. I el tercer contacte és aquella reunió a Saragossa que les parts neguen, però que es va produir. Hi ha hagut una pressió popular, mediàtica i de l’Athletic Club al jugador i a la família perquè no fessin el pas. El dia que el Barça jugava contra el Milà als Estats Units, l’últim partit de la gira americana, també hi va haver una videotrucada amb Laporta, Deco, Félix Trainta i Nico Williams, allà els diu que sí, que no pateixin que vindrà. Sempre va ser un sí condicionat a un timing determinat amb el tema del fair play, que el Barça no podia complir en aquell moment. L’agent de Nico Williams volia que el fitxessin i li inscrivissin l’endemà. Posteriorment, Laporta torna a parlar amb Nico Williams i Nico li diu que sí, que vol venir. El Barça tenia 62 milions d’euros bloquejats en un compta per pagar la clàusula. El problema del Barça no és fitxar, genera prou recursos per fitxar encara que tingui el deute descomunal que té. El problema és inscriure, trobar lloc en el fair-play. I aquest va ser el problema».

Bernabeu: «Hem d’acabar amb els ismes. És un error. El barcelonisme s’uneix des de la bona gestió»

El periodista esportiu no li agraden els esmes i ha assegurat que «hem d’acabar amb els ismes. És un error. El barcelonisme s’uneix des de la bona gestió, des de respondre el teu programa electoral, el que has promès en campanya, des d’ajustar el discurs públic del club a la realitat del club, que és un dels altres problemes que ha tingut Laporta, que ha venut un discurs grandiloqüent, de proesa, de tornar a recuperar la història de la bella tradició amb la Champions… Si no tenim elements per fer-ho, almenys a curt termini! Hem de créixer tranquil·lament, amb les nostres eines, amb els jugadors de la casa i, quan es pugui fer un fitxatge puntual, el fas, però sense estirar més el braç que la màniga. Laporta ha executat un nombre excessiu de palanques. No calia. Una com a molt per intentar fitxar un jugador com Lewandowski, que en aquell moment era estratègic perquè necessitaves algun reclam, un jugador per fer gols. Ens hem gastat molts diners amb jugadors que no valen això. I de què ha servit?».

Bernabeu: «Víctor Font i Joan Camprubí volen ser presidents del Barça. Com ho faran? Es posaran d’acord? No venem fum»

També ha apuntat que «jo no crec amb això que defensa algun grup, per exemple els de ‘Som un Clam’ de Joan Camprubí, que defensen que s’ha de fer un front comú, molt gran, amb moltes opcions. I qui ho lidera, això? I quan algú lidera vol fer les coses com ell entén que s’han de fer. Camprubí ven que el Barça s’ha d’unir amb un front comú que permeti poder entrar al club a fer un altre tipus de gestió molt diferent de la que està fent Laporta. Li he de dir que és impossible. Fer un front comú vol dir unir-se amb Víctor Font o amb altres plataformes. Però Víctor Font vol ser president del Barça i ho farà amb el projecte en què ell cregui. Què farà? Es posarà d’acord amb Joan Camprubí, que també vol ser president del Barça? No venem fum».

Bernabeu: «El contracte amb Nike l’acabaran firmant abans de gener perquè s’ha d’inscriure Dani Olmo i crec que quedarà al voltant dels 125-130 milions d’euros per temporada»

Per a Bernabeu, el contracte amb Nike «està en una fase molt definitiva, molt final. Crec que quedarà al voltant dels 125-130 milions d’euros per temporada. N’estava ingressant uns 95, en aquests moments. És un contracte amb un munt de clàusules inacabables, amb premis per títols… I després hi ha un bonus signing per fer l’acord de 100 milions d’euros. Jo crec que l’acabaran firmant abans de gener perquè s’ha d’inscriure Dani Olmo. Imagina’t el ridícul que representaria no poder inscriure Dani Olmo a mitja temporada».

Bernabeu: «Al nou Camp Nou no s’hi anirà fins al març o abril»

Del nou Camp Nou ha dit que «ja s’ha començat a filtrar que, potser, es jugarà un partit abans de final d’any, però que de veritat anar-hi, març o abril», i de la plantilla, que «l’equip està jugant bé, però continuem tenint una plantilla curta i a una certa distància de les grans plantilles del concert internacional».

Bernabeu: «La relació actual entre el Barça i les penyes no és la que hauria de ser»

De la relació actual entre el Barça i les penyes, Bernabeu creu que «no és la que hauria de ser. Es va vendre que deixaves de tenir la Confederació Mundial de Penyes a canvi de tenir una relació directa amb els penyistes, i no has fet res. Si el Barça no vol la Confederació i ho vol dirigir ell, has de crear una estructura sòlida amb gent que conegui el món de les penyes, i que s’entengui amb les penyes. Però si dius que ho fas a canvi d’això i després no fas res i tens els penyistes emprenyats, de què ha servit? Som un club singular en moltes coses i, entre d’altres, per això, pel moviment de penyes que hi ha arreu del món. Crec que això s’hauria de cuidar d’una altra manera, i a mi em sembla que en els últims temps no s’ha cuidat. Jo he cobert força assemblees de la Confederació i realment feia goig. T’adonaves de fins a quin punt arriba el barcelonisme al món».

Bernabeu: «Estimo molt el Barça, però també em reconec com un periodista crític»

Bernabeu -el seu pare, que era un barcelonista militant, el va fer soci als 6 anys- també ha assenyalat que «estimo molt el Barça, però soc periodista i, moltes vegades, els interessos del nostre ofici de periodista xoca, frontalment amb els interessos del club. Nosaltres volem explicar què és el que passa al club, i volem explicar la veritat a mesura del que ens sigui possible. I, de vegades, això el club no li convé. Jo sempre que vaig a Madrid intento defensar el Barça, però també em reconec com un periodista crític. És un moment per ser crític amb el club i per fiscalitzar l’acció de govern del club. I si les coses no van dir, dir-les. Si fem això, també contribuïm, d’alguna manera, a què el club millori».

Les penyes La Pulga de Castelldefels, el Papiol, Sabadell i Ripollet, presents a l’acte.

A banda de la PB Sant Cugat, que ha estat representada pel seu president, Josep Maria Félez, i la seva junta directiva, també hi han participat presidents i representants de 4 penyes més: La Pulga de Castelldefels (Ramon Masons), el Papiol (Antonio Loren), Sabadell (Esteve Argemí), i Ripollet (Joan Giménez).

Amb la presència dels santcugatencs Lluís Fernández Alà i Jaume Guixà

L’acte també ha comptat amb la presència dels santcugatencs Lluís Fernández Alà i Jaume Guixà, exprecandidats a les eleccions a la presidència del FC Barcelona; i Alfredo Bergua i Estrella Salanova, regidors del Partit Popular a l’Ajuntament de Sant Cugat.

Bernabeu (Diari Sport), 24 temporades seguint el Barça

Bernabeu és periodista del Diari Sport i els dilluns a la tarda presenta el programa ‘La Posesión’ d’Sport TV. Des de fa 15 temporades és opinador al programa de ràdio ‘Tu Diràs’ de RAC1, i també el veieu cada setmana, des de fa 4 anys, al programa televisiu ‘Onze’ d’Esport3. També diu la seva a Onda Cero i Radio Marca.

Fa, ni més ni menys, que 24 temporades que cobreix el dia a dia del Barça, el primer equip masculí de futbol. Té 56 anys i una brillant trajectòria de 35 anys de professió. Ha cobert 24 lligues del Barça, 5 finals de Champions, 10 finals de Copa del Rei, 2 mundials de clubs, 5 Gires amb el Barça, 3 finals fours de la Lliga Endesa de bàsquet i 4 fases finals de la Copa del Rei de bàsquet.

Com a periodista esportiu va iniciar-se a l’Eco Badalonès. Posteriorment, ha treballat a Ràdio Ciutat de Badalona, COM Ràdio (12 anys) i Deportes Cuatro (15 anys). També va fer-ho a TV3, una temporada, sent un dels primers presentadors d’Esports al 3/24.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #103

Enquesta activa

On et renoves el DNI?

Directe TV

També et pot interessar

Abrir chat
Scan the code
Hola 👋
¿En qué podemos ayudarte?