TV SANT CUGAT

El Monestir recupera la seva Creu de Terme

S’ha instal·lat una rèplica al costat de la llotgeta del Monestir i l’original s’exposarà a un ventanal del Museu de Sant Cugat

Després de tres anys i un cop finalitzats els treballs de restauració, Sant Cugat recupera la Creu de Terme de l’antic camí a Terrassa, una peça de pedra del segle XVI ubicada en origen a la zona que ara ocupa la plaça Rafael Casanova. Instal·lada des de 1940 dins el recinte del Monestir, l’any 2021 va patir un acte vandàlic.

Seguint les recomanacions del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) de no col·locar a l’exterior la creu original, s’ha col·locat una rèplica en 3D a l’espai que ocupava anteriorment al passeig de l’Hort de l’Abat – Jardins del Paga-li Joan, just al costat de l’entrada de l’església del Monestir. La còpia estarà sostinguda pel fust original.

La Creu de Terme original (la part pròpiament en forma de creu, que mesura 1,3 metres d’alçada i d’amplada i que coronava el conjunt) s’exposarà properament al Claustre, dins del Museu del Monestir. L’objectiu és facilitar la seva visita per part de la ciutadania i preservar millor aquesta peça original, que fins ara es trobava a l’aire lliure i sense cap tipus de protecció.

Un procés de recuperació minuciós
La creu de terme és un conjunt escultòric del segle XVI, de 4 metres d’alçada i estil gòtic, de gran valor històric i artístic. Durant segles va ser un referent en el paisatge, que anunciava la proximitat a la vila i monestir de Sant Cugat. El 1940 va ser reubicada dins el recinte del monestir. Des d’aleshores forma part de la memòria col·lectiva recent de la ciutat.

L’any 2021 va patir un acte vandàlic que la va fer caure i es va trencar en multitud de fragments. La seva restauració ha necessitat un treball minuciós per retornar-la al seu estat original, que s’ha allargat durant més tres anys. El procés de restauració de la creu de terme ha estat llarg i singular, per la confluència de diversos factors:

  • Es tracta d’una peça d’alt valor escultòric, històric i simbòlic.
  • Ha sofert una fragmentació massiva amb afectació a tots nivells, des de l’estructural intern fins al superficial, i es requereix, per tant, una restauració complexa que ha de ser duta a terme amb coneixement i expertesa, des dels camps de la restauració (factor de reintegració dels fragments) i de l’arquitectura (factor estructural).
  • Tot i existir una ruta a seguir, marcada pel CRBMC des del principi, la presa de decisions ha estat pautada per la resposta de la creu i els condicionants que afloraven.
  • El procés s’ha hagut d’ajustar als processos de tramitacions i autoritzacions de projectes en patrimoni cultural, i de contractació i pressupost de les administracions públiques.

Tot aquest procés ha culminat aquest mes de desembre amb la instal·lació del fust original sobre el qual s’ha col·locat una reproducció fidedigna de la creu, feta amb resina acrílica.

La instal·lació va a càrrec de l’Ajuntament de Sant Cugat, a través del Servei de Patrimoni Històric i Museu de Sant Cugat. Els treballs han estat executats per la restauradora Marina Remisa, amb l’assessorament del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat i tenen un cost de 29.559,27 euros.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #105

Directe TV

Enquesta

Què et sembla la prova pilot contra relliscades al paviment de la pl. d'Octavià?

Subscripció a la revista online

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

També et pot interessar

Abrir chat
Scan the code
Hola 👋
¿En qué podemos ayudarte?