El comerç local podria obrir a partir de l’11 de maig

28/04/2020 – REDACCIÓ /

El Govern espanyol ha aprovat aquest dimarts el desconfinament de la societat espanyola. Un desconfinament que inclou tres fases per tornar a la “nova normalitat” més una fase inicial, anomenada fase 0 o fase de preparació de la transició. Segons aquest pla, si les dades d’evolució de la pandèmia són positives, el comerç local podria obrir amb limitacions a partir de l’11 de maig.

Fase 0

Segons ha anunciat el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimarts, en roda de premsa, en aquesta fase, a més de les mesures d’alleujament comunes per a tot el país, com les sortides regulades dels menors de 14 anys des de diumenge passat, o les previstes per dissabte que ve, dia en què es podrà sortir a fer una passejada o a fer esport de forma individual, “s’obriran petites escletxes d’activitat econòmica”.

Com a exemples, el president ha citat l’obertura de locals amb cita prèvia per a atenció individual dels clients; la de restaurants per portar menjar a domicili sense consum en el local; l’obertura d’entrenaments individuals d’esportistes professionals i federats; i l’entrenament bàsic de lligues professionals. Això començarà a aplicar-se a tot l’estat a partir del 4 de maig.

Fase 1

A partir de l’11 de maig, l’executiu espanyol permetrà obrir al comerç de proximitat amb “estrictes mesures de seguretat”. No podran obrir les grans superfícies comercials. En canvi, l’apertura de terrasses es podria produir amb un 30% de capacitat.

En aquesta fase es podrien obrir també hotels i allotjaments turístics, però s’exclourien les zones comunes. També es podrien obrir els llocs de culte amb un aforament que no superi el 30% de la seva capacitat.

En aquesta fase els locals comercials hauran d’oferir un horari preferent per a les persones majors de 65 anys.

També es permetrà obrir als Centres d’Alt Rendiment (CAR), com el CAR ubicat a la nostra ciutat. En el transport públic es recomanarà l’ús de la mascareta.

Fase 2

La fase 2, que començarà quinze dies després de la primera fase en aquelles províncies que les autoritats ho aconsellin, permetria obrir l’espai interior dels locals amb un terç de l’aforament només amb serveis de taules, els cinemes amb un terç de la capacitat i venda numerada i es podran fer visites culturals i a monuments amb les mateixes condicions. També es podran fer espectacles en llocs tancats amb menys de 50 persones. A l’aire lliure i sempre que sigui amb cadires, se’n podran fer els que congreguin menys de 400 persones.

Sánchez també ha anunciat que el curs començarà al setembre, però hi haurà excepcions, pensant en els menors de 6 anys, que podrien anar als centres educatius oberts, tenint en compte la realitat dels pares que treballin fora de casa. També per fer la Selectivitat. Els llocs de culte tindran un aforament màxim del 50%.

Fase 3

En la fase 3 i última etapa es “flexibilitzarà” la mobilitat, però amb l’ús recomanat de mascaretes. L’activitat comercial tindrà un aforament del 50% amb distàncies mínimes d’un metre entre persones. També es permetrà l’obertura de platges.

Sánchez ha dit que cada fase durarà un mínim de dues setmanes amb la qual cosa, en el millor dels escenaris, s’arribaria a l’última fase a finals de juny.

Comandament de Sanitat

El president del govern ha insistit que el comandament d’aquestes fases de desescalada serà en exclusiva del Ministeri de Sanitat, que serà qui establirà els rimes diferents segons la situació. “La coordinació cau a sobre el govern d’Espanya, la gestió sobre les Comunitats Autònomes i els ajuntaments”, ha sentenciat.

La desescalada, ha dit, es regirà “per les mateixes regles” a tot l’Estat, i “Sanitat assumirà les decisions que siguin necessàries per anar recuperant l’activitat professional”. “Això no suposa que les decisions siguin uniformes, sinó que la desescalada serà diferent en funció del territori”, ha dit.

Segons Sánchez, aquest és un pla “flexible i adaptatiu” i cal evitar “la impaciència”, i “guiar-nos sempre pel que diuen els experts, perquè amb el nostre comportament podem salvar vides”. “Aquest és el millor patriotisme”.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #101

Enquesta activa

Estàs a favor de tallar el trànsit als Quatre Cantons?
×

Directe TV

També et pot interessar