(12/08/2022 – Redacció)
Els museus i monuments de la Generalitat de Catalunya proposen més d’un centenar d’activitats per viure el patrimoni cultural aquest estiu
Monestir medieval de Sant Pere de Rodes. Serra de la Verdera. El Port de la Selva, Alt Empordà, Girona
Els museus, monuments i jaciments de la Generalitat de Catalunya han preparat més d’un centenar d’activitats aquest estiu sota la campanya «Aquest estiu viu el patrimoni». Propostes per a tots els públics entre les quals hi ha visites guiades i teatralitzades, concerts i espectacles, tallers familiars, jocs de pistes i escapada, passejades d’estiu. Aquestes activitats tenen per objectiu fer que, tant el turisme local com internacional, tinguin accés al patrimoni cultural català i coneguin i descobreixin la seva riquesa d’una manera lúdica i diferent. Experiències totes elles en escenaris plens d’història.
La completa agenda d’activitats ha estat possible gràcies a la col·laboració entre el Departament de Cultura i els diversos agents públics i privats del territori i és una de les apostes més importants de dinamització i socialització de la cultura i el patrimoni.
Entre les cites destaca el Festival Jordi Savall, que celebra la seva segona edició i es consolida com a cita imprescindible de l’estiu a les comarques de Tarragona. El Reial Monestir de Santes Creus acollirà, de l’11 al 15 d’agost, 10 concerts d’aquest festival de música antiga dirigit pel reconegut intèrpret i director, que tindrà lloc en espais patrimonials que formen part de la Ruta del Cister. També destaca la Schubertíada a la Canònica de Vilabertran, a l’Alt Empordà, que fa 30 anys enguany i dona el tret de sortida també l’11 d’agost amb la soprano Marlis Petersen.
Altres cites musicals de l’estiu als monuments catalans són els festivals empordanesos de Portalblau a Empúries i el de música clàssica a Sant Pere de Rodes. Durant el mes d’agost, a la seu d’Empúries del Museu d’Arqueologia de Catalunya es podrà gaudir del festival Portablau, amb grups com Texas, Els Catarres o El Pot Petit, entre d’altres.
L’oferta de visites guiades i passejades s’incrementa amb noves propostes de visites temàtiques, intergeneracionals i altres que combinen el patrimoni monumental i el natural. A les comarques de Girona les persones visitants poden apuntar-se a la clàssica “Ruta Josep Pla” a la ciutat ibèrica d’Ullastret, o a la Girona monàstica que permet conèixer els monestirs de Sant Pere de Galligants i Sant Daniel.
Al Priorat, es podrà participar de la visita “Reflexions d’un pare cartoixà a Montsant” o a la segona passejada espiritual a la Cartoixa d’Escaladei. I a l’Alt Penedès, a la ciutat d’Olèrdola s’ha programat la ruta de 5 km “Olèrdola, una muntanya d’històries” per descobrir les construccions de pedra seca o les restes arqueològiques de les tombes amb forma humana medievals.
Una farcida agenda de diferents tipus d’activitats arreu de totes les comarques de Catalunya que el Govern posa a disposició de tots els catalans i catalanes i també de tots els visitants que vindran a Catalunya aquest estiu. El detall de les activitats es pot consultar a l’agenda en línia que s’ha habilitat al portal web del patrimoni cultural (patrimoni.gencat.cat/estiu) que inclou, a més, propostes de rutes, escapades de cap de setmana i diverses promocions per viure un estiu ple de patrimoni.