(3/11/2022 – Redacció / ACN)
Fa tres anys la Comissió Bellaterra és Sant Cugat va iniciar una campanya de signatures per separar-se de Cerdanyola i passar a ser un districte de Sant Cugat. Entre altres motius, al·legaven que el vincle amb Sant Cugat era més fort, ja sigués per proximitat geogràfica com per al dia a dia, ja que molts veïns de Bellaterra hi solen fer vida.
El col·lectiu va recollir signatures de més de la meitat del cens de Bellaterra i d’aquests, el 60’% donava suport a la separació. A finals del mes passat una sentència del jutjat d’instrucció número 6 de Barcelona va ordena iniciar l’expedient d’alteració de la localitat a partir de la petició de la Comissió Bellaterra és Sant Cugat. En la sentència s’ordenava a l’Ajuntament de Cerdanyola a iniciar els tràmits i crear un expedient on es valorés la viabilitat de la desannexió, per elevar-ho a la Generalitat, que seria qui finalment validaria o no la separació.
Ara, l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès ha anunciat que recorrerà aquesta sentència. La Comissió va recollir un total de 1.230 signatures, de les quals l’Ajuntament de Cerdanyola en va reconèixer 1.133, en considerar que hi havia part de les persones signants que no es podia validar que vivien al barri. A més, el consistori cerdanyolenc considera que no es recullen les observacions fetes i apel·larà la resolució, segons han confirmat a l’ACN fonts municipals.
A més dels zona de Bellaterra, la desannexió inclou també uns terrenys corresponents a Can Fatjó dels Aurons, que no en forma part, però que es troba en el mateix cantó de l’autopista AP-7, via que els separa de Cerdanyola. Per altra banda, la petició no inclouria la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que no forma part de Bellaterra i, per tant, romandria en terrenys de Cerdanyola.
Des de l’Ajuntament de Cerdanyola no s’ha fet cap altra valoració que la confirmació que es presentarà el recurs. Qui tampoc ha fet cap comentari al respecte fins al moment és l’Ajuntament de Sant Cugat.