Cal Quitèria estrena el Centre Grau-Garriga d’Art Tèxtil Contemporani

18/03/2019 – REDACCIÓ /

Aquest diumenge va obrir les seves portes el “Centre Grau-Garriga d’Art Tèxtil Contemporani. Cal Quitèria”. Es tracta del primer centre d’art tèxtil contemporani de l’estat espanyol, un projecte que té origen en l’artista santcugatenc Josep Grau-Garriga.

calquiteria-grau-garriga
Foto de l’Ajuntament de Sant Cugat

El Centre va obrir les seves portes amb l’exposició “Cent anys de tapís a Sant Cugat”. El projecte de museïtzació i el comissariat de l’exposició ha estat realitzat per la historiadora i crítica de l’art, Pilar Parcerisas.

Aquest nou equipament cultural es planteja amb la missió de ser un centre d’art actiu destinat a la promoció de l’obra de Josep Grau-Garriga, així com, la difusió i coneixement de l’Escola Catalana del Tapís i de l’art tèxtil en tots els seus corrents internacionals.

El centre de  Cal Quitèria també servirà per a la recerca, la creació i l’educació a l’entorn de l’art tèxtil contemporani. En aquests àmbits disposarà d’una programació d’activitats especial.

Sant Cugat, Grau-Garriga i l’art del tapís

Durant el segle XX la població de Sant Cugat ha destacat per la seva relació amb el tapís. L’artista Josep Grau-Garriga (18 de febrer 1929-28 d’agost 2011) va ser un dels impulsors principals de la seva revaluació com a recurs expressiu de primer ordre de l’art contemporani a nivell internacional. La seva obra forma part de les col·leccions dels museus destacats com el MOMA (Nova York), Museo de Arte Rufino Tamayo (Mèxic D.F.), Muséé Moderne de la Ville de Paris i el MACBA, entre d’altres.

L’exposició “Cent anys del Tapís a Sant Cugat”

Comissariada per Pilar Parcerisas, mostra una setantena d’obres d’art tèxtil i està dividida en set àrees que expliquen la història del tapís: 1900-1920 Inicis del segle XX; 1920-1944 Tomàs Aymat i el Noucentisme; Art Decó i racionalisme; 1955-1980 La renovació del Tapís i l’Escola catalana; 1957-1991 Josep Grau-Garriga i la creació d’un llenguatge; 1992-2011 Grau-Garriga a França i finalment; Art tèxtil contemporani. A més, l’exposició compta amb material gràfic i audiovisual on es podran conèixer els testimonis dels familiars de Grau-Garriga, Aymat, Samaranch i Pahissa, així com, imatges audiovisuals per entendre la confecció i creació dels tapissos.

Les peces més destacades que es presenten en aquesta mostra són: “La Verema” i “Diana caçadora” de Tomàs Aymat; “Temps tendre” i “La crosta” de Josep Grau-Garriga i “L’iris d’eau” de Jean Lurçat, artista que s’exposa per primera vegada en terres catalanes.

Segons afirma la comissària de l’exposició i del Centre, Pilar Parcerisas: “L’obertura d’aquest centre és un pas endavant per fer de Sant Cugat un lloc de referència en l’art tèxtil, que fa de frontissa entre un passat que es basa en la tradició del tapís a Sant Cugat i un futur que vol respondre a la creixent presència de la creació tèxtil en l’art actual. El nom de Grau-Garriga reforça aquesta visió oberta i renovadora que tindrà aquest equipament.”

El centre obre aquest diumenge 17 de març de 10 a 14 hores.

Pots veure a continuació un especial de TV Sant Cugat sobre la figura de l’artista Josep Grau-Garriga, a propòsit de la seva mort l’any 2011.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #101

Enquesta activa

Estàs a favor de tallar el trànsit als Quatre Cantons?
×

Directe TV

També et pot interessar