13/09/2019 – REDACCIÓ /
Un equip de TV Sant Cugat va fer una visita guiada al Sincrotró Alba amb la seva actual directora, Caterina Biscari per conèxer què s’hi fa dins i oferir-lo a la nostra audiència en aquesta entrevista en profunditat.
El Sincrotró Alba és un accelerador de partícules que produeix una llum molt útil per a l’estudi de la matèria. És una infraestructura científica de tercera generació situada a Cerdanyola, però a tocar de Sant Cugat, i és la més important de la zona del Mediterrani. La llum de sincrotró permet visualitzar l’estructura atòmica i molecular dels materials i estudiar les seves propietats. Genera unes 6.000 hores de llum anualment i està disponible per oferir servei a més de 2.000 investigadors. Els acceleradors funcionen les 24 hores del dia i els 7 dies de la setmana.
Es tracta d’una de les instal·lacions científiques més importants de l’Estat espanyol que va tenir uns inicis difícils. Després de diverses traves burocràtiques (des del 1990 que es comença a gestar el projecte), finalment el 2006 es va poder iniciar la construcció del primer sincrotó de l’Estat espanyol.
Després de tres anys de funcionament es va fer la inauguració oficial amb la presència del President del Govern Espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero i el President de la Generalitat, José Montilla.
Dos anys més tard, a finals del 2012 es va collir el primer fruit: la primera publicació científica del Sincrotó Alba amb dades recollides a la línia MSPD.
Des del 2013 el Sincrotó Alba ja es troba a ple rendiment i les set línies de llum ja han rebut usuaris oficials.
El programa dedicat al Sincrotó Alba forma part de la sèrie d’entrevistes que s’engloben a Sant Cugat 3.0, un programa sobre les empreses més tecnològiques de la ciutat. El pots veure en el següents vídeos.