Salvador Brotons

Per Daniel Romaní, escriptor i periodista @SimfonicaCugat

De petit, anant als concerts de l’Orquestra Ciutat de Barcelona, al Palau de la Música Catalana, i tocant el piano i la flauta, Salvador Brotons va adonar-se que la música era la professió que més li agradava. Va fer estudis de flauta, de composició i de direcció d’orquestra. Entre d’altres, tingué com a professors Antoni Ros-Marbà, Manuel Oltra i Xavier Montsalvatge. Amplià la seva formació a França i a Gran Bretanya, i als Estats Units obtingué el doctorat en música a la Florida State University. Va ser flauta solista de l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu i membre de l’Orquestra Ciutat de Barcelona.

Salavdor Brotons


Brotons també ha destacat com a compositor: ha escrit més de 160 obres, majoritàriament orquestrals i de cambra, i ha guanyat importants premis de composició, entre els quals el Premio Orquesta Nacional de España i el Premi Ciutat de Barcelona. Brotons va fer la primera composició quan tenia 14 anys i des d’aleshores no ha parat de compondre. “És molt difícil explicar com es compon; a vegades a partir d’una melodia, d’una harmonia, d’un ambient… Has de tenir, però, una idea de l’amplitud de la peça”, comenta.Finalment, i no menys important, Brotons ha destacat com a director d’orquestra: ha estat director titular de l´Orquestra Simfònica de Balears “Ciutat de Palma”, de l’Orquestra Simfònica del Vallès i de la Banda Municipal de Barcelona. Des de fa més de dues dècades -des de l´any 1991- és el director titular de la Vancouver Symphony, de l’estat de Washington. Sota la seva batuta, aquesta orquestra nord-americana s’ha professionalitzat i
ha assolit un molt bon nivell i un gran reconeixement de públic. Brotons és, doncs, un músic integral. “Quan dirigeixo una obra que he escrit és per a mi una gran satisfacció”, comenta el músic barceloní de prestigi internacional.

Al seu brillant currículum destaca la seva vinculació amb l’Orquestra Simfònica Sant Cugat. La formació simfònica santcugatenca ha estrenat unes quantes obres seves, i també alguns arranjaments fets per ell. La peça de Brotons que més ha interpretat l’orquestra de Sant Cugat és la suite de nadales populars, que es programa pràcticament cada any al concert de
valsos i danses. Si no s’oferís, el públic habitual la trobaria molt a altar. A més, Brotons ha dirigit l’Orquestra Simfònica Sant Cugat en diverses ocasions. La darrera, aquesta mateixa temporada: el passat 11 de març va dirigir, al Teatre-Auditori Sant Cugat, la simfonia número 2 de Piotr Ílitx Txaikovski.

Feu un comentari