“Sabeu per què la plaça de l’estació de Sant Cugat es diu plaça Lluís Millet?”

FloraPuntos_model-opinio

A mitjans del segle XX, les entitats corals de Sant Cugat van traslladar a l’ajuntament la voluntat d’homenatjar al mestre Lluís Millet i Pagès (1867-1941), dedicant-li una plaça, la plaça que fins aquell moment es deia plaça de l’Estació. I és que en Lluís Millet, quan només tenia disset anys va venir a Sant Cugat a dirigir el cor d’homes “La Lira”. Uns anys més tard, l’any 1891, Lluís Millet i Amadeu Vives (1871-1932) van cofundar l’Orfeó Català.

FLORA PUNTOS-febrer-2020- 1
L’Orfeó Català sota la direcció de Lluís Ma. Millet al concert del Claustre del Monestir el 29 de juliol de 1951. Foto cedida: Joan Artigas Reñé

El diumenge 29 de juliol de 1951, l’Orfeó Català es va desplaçar amb tren a Sant Cugat i va col·laborar en diferents actes amb les entitats corals que hi havia en aquell moment a Sant Cugat. Segons consta al programa d’actes, els Ferrocarrils Catalans van mantenir durant tot el dia un farcit de trens especials. A les onze del migdia, l’Orfeó Català va assistir a la missa al Reial Monestir on va interpretar uns motets sota la direcció del mestre Lluís Ma. Millet i Millet (1906-1990), fill de Lluís Millet i Pagès. Al migdia tots els cors assistents van anar a inaugurar el monument dedicat al Mestre Lluís Millet a la plaça que fins aquell dia es deia plaça de l’Estació. Les societats corals “La Lira” i “La Unió Santcugatenca” van interpretar Les flors de Maig de Clavé sota la direcció de Lluís Ma. Millet.

Lluís Ma. Millet dirigint a la plaça Lluís Millet el 29 de juliol de 1951. Foto arxiu:
“Records de ma vida amb l’Orfeó Català”
de Manuel Cabero i Eguia (FPMSC).


A la tarda es va celebrar un concert al claustre del Monestir de Sant Cugat presentant-se per primera vegada l’Orfeó de Sant Cugat (cor que després, l’any 1974, esdevindria la Coral Sant Cugat del CMSC), sota la direcció del Mestre Francesc Xavier Azqueta i Magrans (1921-1985) interpretant La donzella (cançó popular) d’Antoni Pérez Moya (1884-1964), la Cançó de bressol de Johannes Brahms (1833-1897) i la Coral de la Cantata núm. 64 de Johannes Sebastian Bach (1685-1750). A la segona part va cantar l’Orfeó Català interpretant obres de Cumelles Ribó, Ll. Millet, A. Vives, Ll. Ma Millet. A. Nicolu i G.P. da Palestrina sota la direcció de Lluís Ma Millet. Finalment a les vuit de la nit, es van ballar sardanes a la plaça Lluís Millet interpretades per la Cobla La Principal del Vallès.

Actualment a la plaça Lluís Millet hi ha un monument nou de l’any 2007, però amb el medalló original de bronze que el 1948 va fer l’artista santcugatenc Josep Grau Garriga (1929-2011).

Fonts: “Records de ma vida amb l’Orfeó Català” de Manuel Cabero i Eguia (Fundació Privada Música Simfònica i de Cambra).

Feu un comentari