Ara fa trenta anys

FloraPuntos_model-opinio

Per Flora Puntós, Presidenta, Fundació Música Simfònica i de Cambra. Orquestra Simfònica Sant Cugat

Fa trenta anys, l’Orquestra de Cambra Sant Cugat, interpretava el Rèquiem de Gabriel Fauré (1845-1924) en uns concerts organitzats per les corals del Baix Llobregat que es representaven a les poblacions de Sant Boi de Llobregat (25/05/1991), Sant Vicenç dels Horts (02/06/1991) i Sant Climent de Llobregat (10/11/1991).

Justament ara fa trenta anys d’aquesta darrera interpretació que coincidia
amb el XIV Aplec de Corals del Baix Llobregat dins el marc de la Festa Major d’hivern de Sant Climent. La partitura original va ser composta per orquestra de cambra. Remenant els nostres arxius de l’orquestra he pogut
comprovar que l’any 1991, l’Orquestra de Cambra Sant Cugat, sota la di-
recció de Josep Ferré, va interpretar aquesta obra amb la següent forma-
ció: quatre violes primeres, tres violes egones, tres violoncels primers, tres
violoncels segons, dos contrabaixos, dues trompes, un fagot, arpa, orgue,
espineta i un sol violí.

En la composició, Fauré va voler crear un registre greu. És per això que l’obra està escrita per a una orquestra sense violins i per fer les diferents veus utilitza el “divisi”. Enlloc que totes les violes facin la mateixa veu les divideix en dos grups (violes primeres i segones) que fan dues veus diferents.


El mateix passa amb els violoncels. I sembla que un cantaire de la coral, quan es va estrenar l’obra el 1888, era violinista, per això Fauré incorpora un violí en un fragment instrumental on no participa el cor. La instrumentació d’aquest “Rèquiem” és força insòlita, ja que l’obra es troba en un registre greu, el que fa que es creïn uns contrastos amb el cor. Tot plegat resulta una formació inèdita però d’una gran bellesa.
El dia 11 de març de 1909 Gabriel Fauré va estrenar a Barcelona l’obra dirigint ell mateix l’Orquestra de l’Associació Musical Barcelona, de la qual, en aquella època, n’era el director artístic en Joan Lamote de Grignon (1872-1949).

Feu un comentari