05/08/2019 – REDACCIÓ /
Quan arriben les vacances d’estiu, sovint no sabem què fer amb les nostres mascotes… Sobretot si marxem de viatge.
Des de la Plataforma Animalista de Sant Cugat es recomana viatjar amb els animals. Però, si és impossible viatjar amb ells, tampoc veuen malament deixar-los en una guarderia d’animals o amb algun cuidador professional.
A Sant Cugat tenim la Residencia Canina de la Rabassada i Dogking, entre d’altres.
Però, si finalment, us animeu a viatjar amb el vostre gos o gat, la Clínica Veterinaria Triavet ens dona els següents consells:
A l’hora de planificar les vacances, és important assegurar-nos abans de quins llocs admeten l’entrada de gossos i quins no, per no portar-nos sorpreses i haver de fer canvis de plans d’última hora.
Abans de marxar de viatge hem de consultar què necessitem a nivell legal, ja que depèn del destí, a més de tenir les seves vacunes al dia, podem necessitar fer-li un passaport i que la vacuna de la ràbia, per exemple, estigui posada amb una determinada antelació, a més d’altres especificacions.
Si anem a sortir fora del país, sempre hem de posar-nos en contacte amb el consolat del lloc a on viatgem perquè ens expliquin què ens cal.
Gos estirat a la platja
Pel què fa al mitjà de transport, si el nostre gos o gat ha de viatjar en vaixell, avió o tren, haurà de fer-ho dins d’un transportí adequat. És vital habituar l’animal al mateix amb antelació, perquè no ho passi malament durant el trajecte. Si es posa molt nerviós o té por, hem de consultar amb un professional perquè ens recomani algun producte que l’ajudi a relaxar-se, bé sigui una cosa natural o potser algun ansiolític en casos més severs.
Mai li donarem medicació pel nostre compte sense consultar abans amb el nostre veterinari.
Òbviament, si el nostre gos o gat pren medicació, haurem de portar amb nosaltres la dosi necessària per a tot el viatge. A més, sempre va bé portar a sobre una petita farmaciola per a emergències, que contingui sèrum fisiològic, gases i esparadrap, tisores i algun antisèptic per ferides. A nivell de prevenció és molt important també conèixer on hi ha els centres veterinaris més propers del lloc a on anem, així com els seus horaris i telèfons d’urgències.
A més, pel què fa a l’alimentació, hem de calcular la quantitat de menjar que necessitarem per als dies de vacances, per no quedar-nos sense i haver de canviar-li l’aliment, ja que això pot ser perjudicial per a alguns animals.
Respecte als accessoris, sempre és recomanable portar un llit o una manta que faci servir el nostre gos habitualment, ja que reconeixent aquesta olor familiar, l’ajudarà a sentir-se més tranquil en llocs desconeguts. També podem portar alguna joguina que li agradi i tingui a casa.
A l’estiu hem de tenir molta precaució amb el sol i la calor, ja que pot ser molt perillós per al nostre animal. Si anem amb cotxe, posarem sempre l’aire condicionat i li oferirem aigua freqüentment. En cap cas el deixarem sol al cotxe si fa calor, ni que sigui per “un moment”. Pot resultar fatal.
De la mateixa manera, si anem a fer turisme urbà en un lloc calorós, evitarem passejar amb el nostre gos a les hores centrals del dia, així com passar estones llargues exposats al sol. El mateix si anem a la platja o la muntanya. El gos ha de tenir sempre accés a ombra i aigua fresca per evitar cops de calor.