Què és un ERTO i com t’afecta si el fa la teva empresa?

Roger-Molina_model-opinio

L’expedient de regulació temporal d’ocupació, ERTO, permet que l’empresa suspengui, durant un temps limitat, els contractes de tots els empleats o d’una part, per “causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció o derivades de força major”.

Per a la majoria d’empresaris, autònoms i treballadors la situació produïda per la crisi sanitària genera molts dubtes. Com pot afectar la crisi del coronavirus?

Pot afectar de manera bastant greu. Aquesta crisi provocada pel coro-
navirus es considera de força major i això permet justificar que qualsevol empresari adopti mesures d’acomiadament com expedients de regulació d’ocupació (ERO) o realitzar un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO). Aquest últim és el menys greu pels treballadors perquè tots, hagin cotitzat o no, tindran accés a la prestació d’atur.

L’empresa pot obligar el treballador a anar a treballar presencialment?

Sí. Aquesta és una de les contradiccions del decret. Han dit que certs establiments han de tancar però es tanquen al públic. No s’ha impedit que es continuï treballant.

Puc deixar d’anar a treballar si crec que hi ha risc de coronavirus a la meva feina?

Si hi ha una situació de perill realment contrastable. Llavors el treballador sí que pot deixar d’anar a treballar, però sempre s’ha de comunicar prèviament a l’empresa.

S’han d’explicar els motius i que aquests siguin demostrables.

Pot l’empresa obligar el treballador a agafar vacances?

No es pot obligar. Es pot pactar amb la plantilla pel bé de l’empresa.

Què passa si estic infectat per coronavirus?

Tens una baixa laboral. En aquest cas, segons les mesures del govern, no es considera una baixa per malaltia comuna, com la grip, sinó que es considera una baixa per accident o malaltia professional. Per tant, tens més prestació que una baixa per malaltia comuna.

Qui paga aquesta baixa?

La Seguretat Social un 75%. Hi ha empreses, que per conveni, implementen aquest pagament fins al 100%.

Si la meva empresa fa un ERTO, seguiré cotitzant i cobraré indemnització?

Sí que cotitzes. Amb l’ERTO no hi ha indemnització, cosa que amb l’ERO, sí. Amb L’ERTO no perds antiguitat, però no generes vacances ni pagues extres. Els ERTO s’han de comunicar per escrit i evitar fer-ho per correu electrònic.

Amb un ERTO, l’empresa està obligada a reincorporar al treballador quan econòmicament sigui possible i amb els mateixos drets?

Sí, l’ERTO és una mesura temporal.

En el cas dels treballadors més vulnerables, com persones amb discapacitat, estan més protegits?

No. Però jo si fos empresari, no m’atreviria amb segons quins col·lectius com dones embarassades o persones amb discapacitat perquè es pot considerar que aprofites la situació per acomiadar-los i alliberar-te d’un cost afegit.

L’empresa pot fer un ERTO a un treballador de baixa?

Sí, aquesta mesura també pot afectar els treballadors que estiguin de baixa.

Què puc fer si tinc un familiar amb coronavirus? 

Pots demanar una reducció de jornada fins al 100% per cuidar del familiar amb coronavirus. El treballador ho haurà de justificar a l’empresa.

Feu un comentari