Francesc J. Gómez guanya el 17è Premi Gabriel Ferrater

06/04/2019 – REDACCIÓ /

Francesc J. Gómez (Barcelona, 1971) és el guanyador del 17è Premi de poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater, amb l’obra ‘Pengeu-ne cada nit als enforcalls’. Sobre el guanyador, el jurat admet que “cap membre n’havia sentit a parlar” i ha rebut amb sorpresa un llibre “rodoníssim i estranyament poderós”.

Premi-Gabriel-Ferrater
Francesc J. Gómez, 17è Premi Gabriel Ferrater

L’obra guanyadora es presentarà -en format llibre- a l’octubre dins del marc del Festival nacional de Poesia a Sant Cugat. El guardó, dotat amb 7.250 euros i que inclou la publicació de l’obra amb Edicions 62, l’organitzen l’editorial, l’Ajuntament de Sant Cugat i la Comissió Ciutadana Gabriel Ferrater des de l’any 2002.

El premi s’ha donat a conèixer aquest divendres en un acte a l’Ateneu Barcelonès que ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny; el propi guanyador del premi, Francesc J. Gómez; el president del jurat i editor d’Edicions 62, Jordi Cornudella; i els membres del jurat Enric Sullà, Marta Pessarrodona i Marc Romera .

El president del jurat, Jordi Cornudella, assenyala que ‘Pengeu-ne cada nit als enforcalls’ “enlluerna per la forma” (conté, repartits en tres parts, vint-i-cinc poemes de deu decasíl·labs cadascun, “travats tots ells per un joc de rimes estricte i una textura fònica insòlita; i es tanca, com si res, amb una sextina”).

“A primer cop d’ull ja t’adones, també, que els poemes fan explícita la seva vocació d’inserir-se en la tradició sàvia (la Bíblia, Virgili, Ovidi, els trobadors, Abelard i Heloïsa, Dante, Shakespeare; i la Dickinson, i Eliot, i Pound, i Primo Levi; i fins i tot Fabrizio de André). Però la gràcia és anar descobrint com s’amaga al cor de cada poema, tan ben embolcallada pels versos que la diuen, la passió de la vida viscuda”, destaca Cornudella.

Nascut l’any 1971 a Barcelona, Francesc J. Gómez és filòleg i poeta. Des de fa més de quinze anys compagina la feina a l’Editorial Barcino amb la docència universitària i amb l’estudi de Bernat Metge, Ausiàs March, Joan Roís de Corella, la tradició clàssica i la recepció de Dante en la cultura catalana medieval. Juntament amb Josep Pujol, és autor de l’antologia comentada d’Ausiàs March ‘Per haver d’amor vida’.

Des de l’any 2002 el Premi de poesia Gabriel Ferrater de Sant Cugat ha reconegut l’obra d’autors com Marc Romera, Yannick Garcia Porres, Dolors Miquel, Eva Baltasar o Jaume Subirana, entre altres.

Comparteix

Sant Cugat Magazine #101

Enquesta activa

Estàs a favor de tallar el trànsit als Quatre Cantons?
×

Directe TV

També et pot interessar